Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Utilizatorii unui site pentru amanti, expusi pe Net. Tu stii sa te protejezi?

Sambata, 22 August 2015, ora 19:45
7806 citiri
Utilizatorii unui site pentru amanti, expusi pe Net. Tu stii sa te protejezi?
Foto: Ashley Madison

Site-ul de intalniri extraconjugale Ashley Madison a fost spart de hackeri, iar datele a peste 32 milioane de utilizatori au fost publicate online de hackeri.

Site-ul a suferit un atac informatic acum o luna - in cadrul caruia au fost furate datele unui numar mare de utilizatori - comis de un grup autointitulat "The Impact Team".

Acesta a amenintat ca publica dosarele clientilor, fotografii cu nuduri si convorbiri daca site-ul nu se inchide. Si au pus amenintarea in aplicare in aceasta saptamana.

Datele a 32 de milioane de utilizatori ai unui site pentru amanti, postate pe Net

Site-ul Ashely Madison, al carui slogan este "Life is short. Have an affair" si care numara peste 37 de milioane de utilizatori, este specializat in intalniri extraconjugale. Lansat in 2001, el este folosit de utilizatori din 46 de tari. Serviciul nu este disponibil in Romania.

Nu-ti spune secretele pe Internet: Un site pentru amanti, spart de hackeri

In aceste conditii, The Independent a facut o lista ce cuprinde sfaturi uile pentru ca datele tale personale sa fie cat mai in siguranta pe Internet.

Nu utiliza aceeasi parola pentru toate site-urile

Unele parole sunt usor de "spart". Iar daca ai avut ghinionul ca hackerii sa o fure de pe un site si sa o publice online, atunci vei avea mari probleme in cazul in care folosesti aceeasi combinatie si pentru a accesa alte site-uri.

In consecinta, utilizatorii trebuie sa stie cateva reguli de baza.

Cel mai greu de spart sunt parolele lungi, care contin cifre, litere mari si mici, dar si simboluri (#$%&, de exemplu).

De asemenea, o idee buna ar fi sa nu ai aceeasi parola pentru toate site-urile. Iar daca nu ai o memorie de elefant, iata cativa pasi:

  • Alege o fraza, cum ar fi "mama se duce la magazin sa cumpere dulciuri";
  • Extrage prima litera din fiecare cuvant: msdlmscd;
  • Foloseste o litera mare: Msdlmscd;
  • Adauga o cifra: Msdlmscd8;
  • Transforma s in $: M$dlm$cd8;
  • Adauga la final litera cu care incepe site-ul pe care il folosesti: F pentru Facebook, T pentru Twitter etc.;
  • Rezultatul? M$dlm$cd8F va fi parola ta de Facebook, M$dlm$cd8 va fi parola ta de Twitter si asa mai departe.

In cazul in care ti se pare prea complicat, foloseste un site precum Zoho Vault, care iti stocheaza in siguranta parolele.

Foloseste adrese de email fictive

Multe site-uri iti cer adresa de email daca vrei sa le folosesti serviciile. Daca nu te simti confortabil cu acest lucru, atunci poti accesa site-uri ca Mailinator ori Easy Trash Mail, ce te ajuta sa iti creezi un inbox special.

Cum functioneaza?

Iti faci un inbox in cateva secunde, te inregistrezi cu adresa pe site-ul pe care vrei sa iti faci cont, primesti mailul de confirmare, iti activezi contul, iar apoi dezactivezi inboxul-fantoma.

In acest mod iti poti proteja datele personale de "ochii" curiosi si o sa scapi de o groaza de mesaje spam.

Navigare incognito pe Internet

Istoricul paginilor de Internet accesate poate fi util, deoarece browser-ul "tine minte" ce adrese ai mai accesat. Dar acest lucru vine si cu un risc ridicat de securitate.

O modalitate este sa incerci sa treci in modul incognito, pentru ca cookie-urile, fisierele temporare si istoricul vor fi sterse imediat ce inchizi browser-ul.

Nu e foarte practic sa faci asa ceva in mod constant, insa poate fi util in unele situatii (de exemplu, cand folosesti un site ca Ashley Madison).

Iata cum sa activezi aceasta functie pe Chrome:

Foloseste autentificarea in doi pasi

Uele site-uri, precum Dropbox, Gmail sau Facebook, iti ofera posibilitatea de a creste gradul de securitate al contului tau. Procedura, numita autentificare in doi pasi, presupune alegerea unui nume de utilizator si a unei parole, fiind urmata de introducerea numarului de telefon.

Vei primi un mesaj cu un cod, pe care il vei introduce pe site-ul respectiv. In acest mod, hackerii care au pus mana pe adresa ta de email sau pe alte date nu iti vor putea accesa contul fara acel cod unic.

Minciuni

Intrebarea de siguranta ("Ce nume a avut primul tau caine?", de exemplu) poate fi usor sparta de hackeri, asa ca e mai bine sa minti decat sa spui adevarul,

in acest caz.

Poti alege raspunsuri aleatorii, dar usor de tinut minte. Daca esti intrebat care e numele de domnisoara al mamei, raspunde "caine" sau "plictisitor", de exemplu.

Nu impartasi prea multe lucruri pe retelele sociale

Daca postezi foarte multe lucruri despre viata ta pe social media, hackerii te pot gasi mai usor, mai ales cand vine vorba de ghicit parole sau raspunsuri la intrebarile de siguranta.

Insa daca iti place sa distribui ce ti se intampla in fiecare zi, macar fa-ti contul privat, sa poata fi vazut doar de prieteni, nu de toata lumea de pe Internet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#hackeri site amanti, #sfaturi protejare date online, #sfaturi protejare date Internet, #protejare date Internet , #hacker