Culisele razboiului cibernetic dus de Anonymous impotriva Statului Islamic - Un esec rasunator?

Duminica, 29 Noiembrie 2015, ora 14:47
12595 citiri
Culisele razboiului cibernetic dus de Anonymous impotriva Statului Islamic - Un esec rasunator?
Foto: YouTube/Anonymous

Gruparea de hackeri Anonymous a sustinut ca lanseaza un razboi cibernetic impotriva Statului Islamic, dupa atacurile teroriste din Paris, insa acest lucru nu s-a adeverit.

Au trecut doua saptamani de cand a fost facuta promisiunea, iar cativa membri ai organizatiei se plang deja ca nu au reusit sa faca mare lucru, arata Tech Insider.

"Trebuie sa facem cumva sa obtinem informatii utile, ceea ce facem acum nu are un efect prea mare", a scris un utilizator care sustine ca face parte din Anonymous, intr-o camera de chat folosita pentru discutii legate de coordonarea operatiunilor gruparii.

"Cei care sustin ca e ceva important sunt nou-veniti", a adaugat acesta.

Statul Islamic a intrat in vizorul Anonymous inca de la inceputul anului, cand a debutat campania #OpISIS, insa atacurile din Paris i-au inversunat pe hackeri. De curand, ei au anuntat ca au atacat 20.000 de conturi de Twitter care apartin jihadistilor.

Cei de la Anonymous au cerut ajutorul publicului in razboiul cibernetic pe care l-au declarat Statului Islamic, precizand ca pana si un incepator e capabil sa inchida conturi de pe retelele sociale si site-uri jihadiste.

Insa lauda de sine nu miroase a bine. Cu toate ca cifrele par impresionante, operatiunea s-a concentrat in special pe raportarea si inchiderea conturilor de Twitter ce au legatura cu jihadistii, insa actiunile Anonymous au dat gres de multe ori.

The Daily Dot informeaza ca multe conturi au fost "doborate" cu toate ca nu apartineau Statului Islamic. BBC s-a trezit ca se afla pe lista neagra, dar si fosta prima doamna a SUA, Hillary Clinton, precum si presedintele american Barack Obama.

Mai mult, cel putin doua site-uri detinute de proferosi universitari care urmaresc si cerceteaza activitatea jihadistilor au fost si ele atacate de Anonymous.

"Nu inteleg cine a avut ideea de a face publica actiunea noastra", a scris un hacker in camera respectiva de chat.

Ce a mers prost?

Cativa membri ai gruparii Anonymous au discutat despre ce a mers prost si ce pot face pentru a repara greselile facute.

"Oamenii pot sa faca in continuare ce au facut si pana acum, insa trebuie sa existe cineva care sa ia urma banilor Statului Islamic", a scris un hacker.

Unul dintre motivele pentru care atacurile Anonymous au fost haotice este si pentru ca gruparea nu are o ierarhie bine stabilita. Nu e nevoie sa faci nimic ca sa devii membru: pur si simplu, spui ca faci parte din Anonymous si gata.

X, unul dintre "sefii" neincoronati ai gruparii, care a coordonat mai multe atacuri din trecut, nu sustine initiativa impotriva Statului Islamic.

El a declarat pentru Tech Insider ca nu vede rostul operatiunii, insa nici nu ii va opri pe altii sa mearga inainte cu acest plan.

Colaborare cu autoritatile

Intre timp, o alta grupare de hackeri, GhostSec, a incercat o abordare diferita a luptei cibernetice cu Statul Islamic: in loc sa obtina dezactivarea conturilor jihadistilor de pe retelele sociale, ei au incercat sa le spioneze activitatea in mediul online si sa trimita autoritatilor americane informatiile obtinute.

"Noi preferam sa oprim atacurile de pe teren decat sa inchidem site-uri si conturi de pe retele de socializare", a explicat seful GhostSec pentru BBC.

"Anonymous lovesc in niste forumuri extremiste, care sunt mine de aur pentru obtinerea de informatii, insa am vrea ca aceste forumuri sa ramane in online pentru ca sa putem sa ii spionam si sa vedem ce planuri au jihadistii", a adaugat acesta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#atacuri Statul Islamic Anonymous, #razboi Anonymous Statul Islamic , #hacker