Cum ne protejam de atacurile cibernetice de amploare

Joi, 28 Martie 2013, ora 18:35
2311 citiri
Cum ne protejam de atacurile cibernetice de amploare
Foto: secureconnect.com

Ultimii ani au fost marcati de cresterea numarului de atacuri de tip distributed denial of service (DDoS) asupra unui numar larg de institutii, fie ca forma de protest, fie ca mecanism de scoatere a acestora de pe Internet. Ele devin insa din ce in ce mai agresive si afecteaza o parte din ce in ce mai mare a Internetului.

Cel mai nou incident de securitate vizeaza Spamhaus, o organizatie olandeza care se ocupa cu mentinerea de liste cu organizatii si indivizi ce trimit mesaje nesolicitate.

Atacul asupra Spamhaus a fost considerat ca fiind unul dintre cele mai agresive campanii DDoS din istorie si promovat de unii experti ca fiind incidentul care a incetinit internetul la nivel global.

Cel mai mare atac cibernetic din istorie, in derulare - Internetul se misca mai greu in lume

Ce e un atac DDoS?

Expertii de la BitDefender sustin, intr-un comunicat publicat pe site, ca atacul DDoS este unul coordonat, in care un numar semnificativ de calculatoare infectate initiaza conexiuni asupra unuia sau a mai multor servere, cu scopul de a atinge capacitatile lor maxime de procesare si a le mentine indisponibile pentru o perioada de timp. In tot acest interval, utilizatorii legitimi care incearca sa acceseze resursele atacate nu vor putea fi serviti.

Aceste atacuri se bazeaza pe trimiterea unei cantitati uriase de informatii catre serverele atacate, cantitate care a fost estimata de SpamHaus ca depasind 300 de gigabiti pe secunda.In plus, in functie de zona geografica in care va aflati, efectele pot sau nu sa fie resimtite.

Cine foloseste serviciile SpamHaus?

R: Serviciile oferite de SpamHaus sunt folosite de milioane de clienti, incepand de la companii care ofera servicii de e-mail, utilizatori corporate care agrega listele SpamHaus pentru propriile servere de mail, pana la guverne si servicii militare, avertizeaza cei de la Bitdefender.

"Scoaterea temporara a SpamHaus de pe internet produce intarzieri in livrarea mesajelor de tip e-mail si poate duce la cresterea numarului de mesaje spam care in mod normal ar fi blocate de aceasta companie", sustin expertii.

Ei au precizat ca nu poate fi vorba de un razboi cibernetic, avand in vedere ca atacul a fost declansat de un grup organizat care se ocupa cu trimiterea mesajelor spam, care protesteaza fata de faptul ca SpamHaus decide ce e legitim sau nu pe Internet, acesta fiind motivul pentru care le blocheaza activitatea.

Atacurile DDoS nu sunt noi, ce e deosebit la acesta?

Expertii BitDefender mentioneaza ca noutatea acestui atac consta in faptul ca atacatorii au mobilizat un numar impresionant de resurse la nivel global pentru a coordona asaltul asupra SpamHaus.

"Un atac de asemenea proportii ar duce la prabusirea imediata a unui serviciu obisnuit, ceea ce demonstreaza fragilitatea Internetului si aduce in prim-plan o faptul ca atacatorii informatici pot declansa un atac asupra unor infrastructuri critice daca au resursele necesare", se arata in comunicat.

Cum combatem acest tip de atac?

Cel mai simplu mod de a combate atacurile de tip DDoS este prevenirea lor, potrivit BitDefender.

"Pentru a lansa un flux atat de mare de date, atacatorii au nevoie de milioane de calculatoare care apartin utilizatorilor legitimi si care au fost infectate pentru a oferi accesul neautorizat de la distanta. Rulati o solutie antivirus si preveniti infectarea acestuia. Astfel, atacatorii nu vor avea la dispozitie resursele necesare pentru a scoate serverele vizate din productie", se mai arata in comunicat.

Cel mai mare atac cibernetic din istorie

Internetul din intreaga lume a fost incetinit ca urmare a ceea ce expertii in securitate numesc drept cel mai mare atac informatic de acest tip din istorie.

O serie de atacuri informatice au afectat puternic servicii online populare precum Netflix - iar expertii se tem de posibilitatea ca atacurile sa afecteze sistemele bancare si de email, noteaza BBC.

In prezent, cinci organizatii nationale de politie informatica se ocupa de atacuri si de identificarea celor vinovati.

Problema a pornit de la faptul ca o organizatie non-profit specializata in lupta contra spam-ului - a mesajelor nesolicitate -, organizatie numita Spamhaus, a blocat serverele detinute de catre Cyberbunker, companie olandeza a carei politica este ca permite prezenta pe propriile servere a oricarui tip de serviciu, cu exceptia pornografiei pedofile si a materialelor teroriste.

Ca urmare a blocarii, compania olandeza a reactionat spunand ca este vorba despre un abuz si despre depasirea atributiilor Spamhaus. Spamhaus, pe de alta parte, considera ca atacul a fost pornit de catre Cyberbunker, in colaborare cu organizatii criminale de hackeri din Europa de Est si Rusia.

Totodata, Spamhaus a declarat ca nivelul la care a fost facut actualul atac este fara precedent.

Atacatorii au folosit o tehnica numita Distributed Denial of Service (DDoS),care consta in "inundarea" serverului de cereri false, astfel incat acesta sa devina inaccesibil pentru utilizatorii normali.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#protejare atacuri cibernetice, #cel mai mare atac cibernetic, #atac cibernetic , #hacker
Comentarii