Cupa Mondiala 2014: Hackerii ataca suporterii si le fura banii - cum ne protejam

Luni, 30 Iunie 2014, ora 07:50
3234 citiri
Cupa Mondiala 2014: Hackerii ataca suporterii si le fura banii - cum ne protejam

Evenimentele sportive de anvergura internationala sunt adeseori folosite de infractorii cibernetici pentru a face bani pe seama fanilor, iar Cupa Mondiala 2014 nu face exceptie.

Bogdan Botezatu, Senior E-threat Analyst la Bitdefender, a enumerat, la solicitarea Ziare.com, cele mai des intalnite inselaciuni legate de CM:

  • Softuri care prezic rezultatele la meciuri bazate pe performantele din trecut ale echipelor adverse

Acestea pot cumparate sau descarcate gratuit. Jucatorii la casele de pariuri care au platit isi dau seama insa rapid ca aplicatiile nu fac absolut nimic util, ci furnizeaza date aleatorii. Mai mult, cei care decid sa le descarce gratuit se pot trezi cu calculatoarele virusate de amenintari care vin la pachet cu aceste aplicatii.

  • Pagini false de Facebook care imita evenimentul oficial

Dupa ce utilizatorul a dat like paginii false, acesta va fi bombardat cu linkuri potential malitioase sau care duc catre pagini de phishing.

O inselaciune electronica (phishing) consta, in mod obisnuit, in trimiterea de catre atacator a unui mesaj electronic, folosind programe de mesagerie instantanee sau telefon, in care utilizatorul este sfatuit sa-si dea datele confidentiale pentru a castiga anumite premii, sau este informat ca acestea sunt necesare datorita unor erori tehnice care au dus la pierderea datelor originale.

In mesajul electronic este indicata de obicei si o adresa de web care contine o clona a sitului web al institutiei financiare sau de trading. Majoritatea phisherilor folosesc aceasta metoda pentru a obtine date bancare.

  • Atacuri de proximitate, cum ar fi hotspot-uri false create in stadion

Orice telefon mobil poate fi transformat intr-un hotspot capabil sa furnizeze conectivitate la Internet celor din raza undelor radio. Unii hackeri folosesc aceasta tehnica pentru a face alte telefoane sa se conecteze la dispozitivele lor, apoi inspecteaza traficul in cautare de nume de utilizator si parole. Aceste atacuri sunt transparente, asa ca victima nici nu va banui ca datele acesteia sunt inspectate in timp ce navigheaza pe Internet.

  • Atacuri clasice

De foarte multe ori, spammerii trimit mesaje cu atasamente care contin presupuse bilete de avion, vouchere de cazare sau bilete la meciuri care, aparent, ar fi castigate de victima.

Cand utilizatorul deschide un astfel de atasament, va gasi malware (soft malitios) in loc de voucher si isi va compromite securitatea sistemului.

Cum ne protejam de astfel de atacuri

Stefan Tanase, Senior Security Researcher in cadrul Kaspersky Lab, a precizat, pentru Ziare.com, ca utilizatorii trebuie sa fie atenti la website-urile care contin informatii despre Cupa Mondiala.

"Desi ele par sa fie sigure, iar in bara observati ca adresa este securizata (https), unele dintre ele pot fi create de infractorii cibernetici pentru a ademeni utilizatorii sa-si impartaseasca datele personale", a explicat expertul.

Infractorii cibernetici au atacat si identitatea vizuala a Cupei Mondiale, infectand utilizatorii care descarca fisierele cu aceasta tema.

Brit.g este un virus care distribuie astfel de fisiere prin intermediul e-mail-ului. Acesta apare in inbox cu un subiect precum "Korea Japan Results" si avand o anexa "KOREAJANAP.CHM". "Fiti atenti la aceste mesaje si la anexele lor care pot contine fisiere executabile cu malware", a mentionat Stefan Tanasae, care ne-a sfatuit sa nu deschidem emailurile care contin acesti virusi sau sa descarcam fisiere care ni se par dubioase.

"De asemenea, multi dintre romani, si nu numai, pot primi zilele acestea un mesaj fals prin care sa li se spuna ca au castigat un bilet la Cupa Mondiala, mesaj care poate facilita transmiterea de virusi.

Verificati site-urile de genul acesta de mai multe ori inainte de a va introduce datele personale, fiti rezervati cu privire la mesajele pe care le primiti de la necunoscuti si nu descarcati fisiere din surse in care nu aveti incredere", a punctat expertul.

El sustine ca este important ca utilizatorii sa foloseasca o solutie de securitate (antivirus) care sa protejeze computerul impotriva unor astfel de atacuri. Mai mult, ei trebuie sa se asigure ca aceasta este actualizata.

Mergi in Brazilia sa vezi CM? La ce trebuie sa fii atent

Cei care merg la Cupa Mondiala in Brazilia trebuie sa evite retelele Wi-Fi fara protectie (parola) si punctele de incarcare publice, acestea reprezentand o modalitate usoara de interceptare a datelor.

"Daca vizitati Brazilia in perioada aceasta, incercati sa accesati retelele wireless numai printr-o conexiune sigura. Daca dispozitivul s-a descarcat, cautati un loc de incredere pentru a-l reincarca. Incercati sa aveti mereu la voi o baterie de rezerva si sa economisiti resursele dispozitivelor", a spus specialistul Kaspersky Lab.

In Brazilia trebuie sa fiti atenti si atunci cand faceti plati cu cardul.

"Chupa Cabra si Trojan-Spy.Win32.SPSniffer sunt virusi raspanditi in Brazilia, care pot afecta PoS-urile si dispozitivele care au nevoie de coduri PIN pentru a fi accesate. Ei au scopul de a facilita transferul de date personale si clonarea cardurilor de credit.

Nu ezitati sa contactati banca daca observati ceva in neregula dupa ce ati facut o plata prin intermediul unui dispozitiv PoS", a conchis acesta.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...