Entitati din Romania, tinta unor atacuri cibernetice complexe - urmaresc obtinerea de informatii sensibile

Vineri, 06 Martie 2015, ora 18:10
3681 citiri
Entitati din Romania, tinta unor atacuri cibernetice complexe - urmaresc obtinerea de informatii sensibile

Procurorul sef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, a declarat vineri ca anumite entitati din Romania au devenit tinta unor atacuri cibernetice complexe, care urmaresc de cele mai multe ori obtinerea de informatii sensibile.

"In domeniul infractiunilor informatice se remarca o abordare din ce in ce mai tehnica a probatoriului si in acest context vreau sa subliniem inca o data ca suntem in imposibilitatea obtinerii de probe tehnice legate de identificarea unor puncte de acces ale utilizatorilor finali in cadrul comunicatiilor de tip GSM sau a acelor de date si ca ne asteptam de la legiuitor sa ne puna in mana un instrument viabil pentru combaterea acestui tip de infractiune tehnica.

Au evoluat, am constatat in cadrul anchetelor noastre, atacurile informatice prin depasirea masurilor de securitate, modificarea datelor informatice, perturbarea functionarii sistemelor informatice, iar anumite entitati din Romania au devenit tinta unor atacuri cibernetice complexe, ce urmaresc de cele mai multe ori obtinerea de informatii sensibile", a afirmat Hosu, cu prilejul prezentarii bilantului DIICOT pe anul trecut.

Ministrul Justitiei face apel la procurori sa candideze la sefia DIICOT

Ea a aratat ca pe zona infractiunilor de terorism si a celor contra securitatii statului au fost evaluate periodic in colaborare cu SRI vulnerabilitatile generate de infiintarea gruparii Stat Islamic si aparitia fenomenului "luptator strain".

"Au fost monitorizate activitatile de propaganda, de prozelitism si radicalizare desfasurate de adepti ai unor entitati extremiste pe teritoriul Romaniei si fenomenele de izolare ale unor cetateni romani cu preocupari pe linia confectionarii de arme artizanale si materiale explozive", a explicat ea.

Hosu a subliniat ca activitatea DIICOT in cadrul acestui fenomen s-a desfasurat in stransa cooperare cu SRI ca autoritate nationala in materia prevenirii si combaterii terorismului.

Referitor la fenomenul evaziunii fiscale, adjunctul DIICOT a mentionat ca acesta s-a mentinut pe aceeasi linie agresiva, fiind foarte des intalnit procedeul utilizarii firmelor fantome.

Ce spune Hellvig despre colaborarea SRI cu DIICOT

"S-a mentinut constant fenomenul contrabandei cu produse accizabile prin granita cu Serbia, cu Ucraina, cu Republica Moldova. S-a mentinut constant fenomenul obtinerii de credite cu documente falsificate si delapidarii patrimoniului societatilor comerciale prin utilizarea firmelor off-shore. In anchetele noastre, in cadrul dosarelor economice, au fost folosite eficient comisiile rogatorii pentru verificarea relatiilor comerciale in cadrul operatiunilor intra-comunitare si pentru identificarea liderilor grupurilor infractionale ale caror venituri erau colectate in conturile societatilor nerezidente", a explicat Hosu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Hossu DIICOT atacuri cibernetice, #Romania atacuri hackeri , #hacker