Expertii avertizeaza: Atacurile cibernetice fatale pot fi iminente

Sambata, 02 Februarie 2013, ora 12:56
2999 citiri
Expertii avertizeaza: Atacurile cibernetice fatale pot fi iminente
Foto: converseprisonnews.com

Lansarea unor atacuri cibernetice fatale poate fi iminenta in cazul in care autoritatile si companiile nu vor lua masuri imediate, avertizeaza expertii in securitate.

"Intrebarea nu este daca un atac cibernetic major va avea loc, problema este cand va avea loc si cat de grav va fi acesta", a spus Eugene Kaspersky, fondatorul si directorul Kaspersky Lab, cu ocazia unei intalniri la nivel inalt cu privire la securitatea informatica, a relatat CNBC.

"Unele companii se confrunta zilnic cu mii de atacuri, in timp ce altele se intreaba daca vor fi atacate sau nu. Traim intr-o lume periculoasa", a continuat acesta.

Deoarece armele cibernetice sunt mult mai ieftine decat armele traditionale, teroristii si infractorii migreaza catre acest tip de atac intr-un ritm alarmant.

Armele cibernetice pot fi folosite pentru atacuri asupra unor puncte critice de infrastructura precum centrale nucleare, institutii financiare si sisteme de transport.

Patrunderea amenintarilor de acest gen in interiorul companiilor poate fi facilitata de utilizarea de catre angajati a dispozitivelor personale pentru a accesa informatii ale firmelor respective.

Educatia este un element cheie pentru mentinerea sigurantei sistemului, iar aceste aspecte trebuie incluse in pregatirea teoretica a viitorilor CEO, a spus Howard Schmidt, fost angajat al departamentului pentru securitate cibernetica in administratia Obama.

De-a lungul timpului, in vizorul hackerilor s-au aflat institutii publice, organizatii internationale si companii din intreaga lume. Cele mai mari amenintari sunt lansate din state precum China, Rusia si Iran.

In septembrie 2012, mai multe banci americane importante au fost victimele unuia dintre cele mai mari atacuri cibernetice din istorie. Site-urile Bank of America, Wells Fargo, U.S. Bank si PNV Bank s-au confruntat cu dificultati de functionare, iar accesul clientilor a fost restrictionat temporar, afectand in mod evident activitatile bancilor. Avand in vedere complexitatea atacului, expertii au indicat ca acesta ar fi fost sprijinit de guvernul iranian, ca raspuns la sanctiunile economie dure impuse de SUA si aliatii lor europeni institutiilor financiare din Iran, potrivit CNN Money.

Recent, hackerii chinezi au patruns in calculatoarele a doua publicatii americane de prim rang, "The New York Times" si "Wall Street Journal".

Raspunsul autoritatilor

Proliferarea atacurilor informatice din ultima perioada subliniaza importanta imbunatatirii capacitatii de raspuns.

La sfarsitul lunii trecute, chiar inainte de atacul asupra celor doua site-uri de stiri, Pentagonul a anuntat ca va extinde numarul personalului implicat in securitatea informationala de la 900 de angajati la 5.000 de angajati.

In urma incidentelor, secretarul american de stat Hillary Clinton a indicat ca SUA vor lua masuri pentru protejarea sectorului public si a celui privat.

"Trebuie sa trasmitem un mesaj clar chinezilor - ei nu sunt singurii care ne ataca sau care incearca sa ne atace - ca Statele Unite vor actiona pentru a proteja nu doar guvernul, dar si sectorul privat de acest gen de intruziuni ilegale" , a declarat Clinton, citata de CBS News.

Potrivit unui raport al firmei de securitate online McAfee, frecventa atacurilor cibernetice intre natiuni va creste in perioada urmatoare.

Urmatorul pas ar putea fi o combinatie intre atacuri cibernetice si atacuri fizice, in contextul in care compromiterea unei infrastructuri critice precum cea de aparare sau a sistemului de comunicatii faciliteaza lansarea unui atac traditional.

Amploarea fenomenului este resimtita si in Romania, care, conform unor declaratii ale presedintelui Traian Basescu din ianuarie, "a fost supusa unui atac cibernetic fara precedent" in ultima perioada.

Pericolele au fost subliniate si de catre ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, subiectul urmand a fi dezbatul in cadrul sedintei CSAT din 5 februarie, potrivit oficialului.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#atacuri cibernetice companii, #Hacker, #securitate informationala , #hacker