Guvernul face un sistem de scanare automata a tuturor site-urilor romanesti

Joi, 26 Mai 2016, ora 07:36
2657 citiri
Guvernul face un sistem de scanare automata a tuturor site-urilor romanesti
Foto: CERT-RO

Ministerul Comunicatiilor scoate la licitatie saptamana viitoare realizarea unui sistem de scanare a tuturor site-urilor gazduite in Romania, sistem care sa ofere CERT-RO posibilitatea sa verifice si ulterior sa avertizeze daca o pagina web contine virusi care sa afecteze vizitatorii.

Costurile proiectului tehnic au fost estimat miercuri de ministrul Marius Bostan la 3 milioane de lei, dorinta ministerului si a CERT-RO (Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica) fiind ca sistemul sa fie operational in urmatorii 2 ani.

"Vom vizita site-urile, ca un utilizator normal, vedem cum ne afecteaza si, in functie de rezultat, notificam detinatorul site-ului, eventual comunicam Chrome, Mozilla sau Internet Explorer faptul ca acel domeniu este compromis, solicitand sa afiseze un mesaj de avertizare inainte ca utilizatorii sa viziteze pagina", a explicat directorul general Augustin Jianu scopul CERT-RO.

"Am dori ca acest sistem de alerta sa fie operational pana la sfarsitul anului 2018", spune si ministrul Marius Bostan (foto).

Ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, si Augustin Jianu, directorul general al Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica, au participat miercuri la bilantul CERT-RO pe anul 2015.

Potrivit acestui bilant, 26% din spatiul cibernetic romanesc a furnizat alerte cibernetice in 2015.

Citeste mai departe despre proiectul pentru scanarea automata a tuturor site-urilor romanesti pe Curs de Guvernare

#sistem scanare site Romania , #hacker