Hackeri din Romania, arestati de Europol

Luni, 14 Decembrie 2015, ora 20:30
5338 citiri
Hackeri din Romania, arestati de Europol
Foto: Ziare.com

Fortele de politie au retinut, in Franta, Norvegia si Romania, 12 persoane suspectate ca au comis diverse infractiuni cibernetice folosindu-se de programe malware de tip troian, a anuntat luni Oficiul European de Politie (Europol).

Coordonata de Europol, operatiunea, la care au participat noua tari, s-a desfasurat in primele doua saptamani ale lunii decembrie, transmite AFP. In cadrul operatiunii, au fost realizate numeroase perchezitii, care au dus la confiscarea de calculatoare si la inchiderea unor conturi de Internet, a precizat Europol intr-un comunicat.

"Infractiunile comise online raman o provocare urgenta si tot mai dificila", a subliniat Wil van Gemert, director-adjunct de operatiuni al Europol, citat in comunicat.

Cei 12 suspecti, in principal adolescenti sau tineri adulti, sunt acuzati ca au folosit programe malware pentru a colecta date bancare si pentru a realiza tranzactii financiare frauduloase.

Suspectii arestati in Romania ar fi comis atacuri cibernetice asupra unor companii americane din tara.

Potrivit Europol, este putin probabil ca persoanele retinute sa faca parte din aceeasi organizatie.

In Norvegia, "profitul financiar nu pare sa fi fost obiectivul principal", a precizat Europol intr-un raspuns la o solicitare a AFP, adaugand ca nivelul la care s-au produs aceste activitati "ar putea fi stabilit in urmatoarele etape ale anchetei".

Politia norvegiana a anuntat ca a retinut cinci suspecti, cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani.

"Este vorba despre tineri care, speram, isi vor inceta activitatile, acum dupa ce politia a intervenit", a declarat un responsabil al politiei norvegiene insarcinat cu lupta impotriva infractiunilor informatice.

"Am vazut, din pacate, exemple de tineri hackeri care incep modest si care apoi comit delicte informatice mai grave si mai importante", a adaugat el.

Europol nu a precizat numarul persoanelor arestate in Romania si Franta.

Programele malware folosite erau "cai troieni", mai exact programe-spion instalate fraudulos pe telefoane, tablete sau calculatoare, fara stirea utilizatorului.

Ele permit in special colectarea de parole sau de date bancare, dar si inregistrarea de la distanta a activitatii webcam-ului de pe calculatorul infestat cu virus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#hackeri arestati Romania, #Europol arestari Romania, #Europol hackeri Romania , #hacker
Comentarii
Poza programer2
programer2
rank 1
IT mioritic ...in coada de peste ...baietii astia stiu programare ?