Hackerii au atacat serverele STS si au facut pagube. Site-ul unei companii de stat nu mai poate fi accesat UPDATE

Luni, 23 Aprilie 2018, ora 16:10
9756 citiri
Hackerii au atacat serverele STS si au facut pagube. Site-ul unei companii de stat nu mai poate fi accesat UPDATE

Hackerii au atacat serverele Serviciului de Telecomunicatii Speciale din Romania si au facut pagube. Site-ul unei companii de stat nu mai poate fi accesat si nici nu se stie cat va dura remedierea daunelor.

Site-ul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a fost tinta unui atac cibernetic si nu mai poate fi, momentan, accesat. Situatia este iesita din comun, in conditiile in care site-ul era gazduit pe serverele Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) din Romania, care n-ar trebui sa cada prada hackerilor, cu una, cu doua.

Detalii despre ce se intampla la acest moment cu site-ul CNAIR ne-a oferit purtatorul de cuvant al institutiei, Alin Serbanescu.

"Ceea ce va pot spune este ca noi, angajatii, putem folosi site-ul. A fost un atac, din cate inteleg, dar stiu ca nu s-au pierdut date utilizatorilor care isi verificasera valabilitatea rovinietelor sau a altor categorii de utilizatori.

E doar o problema a site-ului, care nu mai poate fi accesat de utilizatori din afara institutiei. E greu sa putem spune acum cand va reveni el online. Din informatiile care mi s-au oferit pana la acest moment, acest lucru ar urma sa se intample astazi. Totusi, nu de CNAIR depinde, in conditiile in care la remedierea situatiei nu lucram noi. De rezolvarea problemei se ocupa cei de la STS, pe ale caror servere este gazduit site-ul", a precizat Alin Serbanescu pentru Ziare.com.

E greu de inteles cum niste hackeri, indiferent cat de iscusiti ar fi, au reusit sa atace cu succes serverele STS, institutie care raspunde, printre altele, de securizarea conversatiilor purtate la cel mai inalt nivel in Romania, atat pe timp de pace, cat si pe timp de razboi.

STS nu recunoaste ca a avut loc un atac

Colonelul Adrian Fulea, responsabil de Comunicare la STS, ne-a comunicat, initial, ca nu poate comenta pe marginea subiectului, dar ca putem solicita detalii in scris. Am facut acest lucru si am primit pe adresa redactiei aceasta explicatie sumara cu privire la ceea ce s-a intamplat:

"A fost identificata o bresa de securitate care ar fi putut fi exploatata de un atac informatic. Ca urmare a vulnerabilitatii sesizate de specialistii STS, de comun acord cu CNAIR, proprietarul si administratorul site-ului www.cnadnr.ro, s-a luat masura opririi accesului la continutul acestuia pana la remedierea problemelor de catre administrator (...) site-ul este gazduit pe infrastructura STS si este administrat de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere", se arata in documentul remis de STS redactiei Ziare.com.

Institutia n-a oferit un termen de remediere a problemelor. In schimb, a informat ca si CNAIR are un rol in reoperationalizarea site-ului.

"Site-ul va fi accesibil publicului dupa ce reprezentantii CNAIR vor confirma ca au fost eliminate vulnerabilitatile semnalate si ulterior executarii procedurilor de verificare de securitate", a precizat Biroul de Presa al STS intr-un comunicat.

Citeste si:
Deputat UDMR, după întâlnirea între liderul AUR și primarul Clujului: ”Aș dori să-i atrag atenția domnului Boc că acel George Simion a calificat Holocaustul drept o temă minoră”
Deputat UDMR, după întâlnirea între liderul AUR și primarul Clujului: ”Aș dori să-i atrag atenția domnului Boc că acel George Simion a calificat Holocaustul drept o temă minoră”
Deputatul UDMR Csoma Botond l-a criticat pe primarul Clujului, Emil Boc, după ce s-a întâlnit cu liderul AUR, George Simion, și a declarat că a găsit cu acesta ”puncte comune.” Într-o...
Guvernul vrea să plafoneze prețul energiei prin ordonanță de urgență. Grindeanu: ”Trebuie să ne adresăm tuturor categoriilor”
Guvernul vrea să plafoneze prețul energiei prin ordonanță de urgență. Grindeanu: ”Trebuie să ne adresăm tuturor categoriilor”
Guvernul intenționează să dea o ordonanţă de urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie pentru consumatorii casnici şi necasnici, anunță vicepremierul Sorin Grindeanu, vineri, 21...
Comentarii