Hackerii dau navala in Romania si ataca la nivel inalt: Ce sa facem

Miercuri, 13 August 2014, ora 07:31
8193 citiri
Hackerii dau navala in Romania si ataca la nivel inalt: Ce sa facem

Mai multi hackeri care se presupune ca ar fi din Rusia au furat peste 1,2 miliarde de parole. Doua ministere si alte doua institutii guvernamentale din Romania au fost victimele unui spionaj informatic. Iata doar cateva dintre atacurile cibernetice din ultima vreme.

Sa ne temem? Cum putem sa ne protejam? De ce este tara noastra o tinta? Utilizatorii trebuie sa isi schimbe mentalitatea fata de domeniul virtual?

Ziare.com a stat de vorba cu Bogdan Botezatu, senior e-threat analyst la Bitdefender, pentru a incerca sa raspunda la aceste intrebari.

Cel mai mare atac cibernetic: Rusii au furat peste 1,2 miliarde de parole

Kaspersky: Doua ministere din Romania, victime ale unei operatiuni de spionaj (Video)

Spionajul industrial electronic si razboiul informatic

"Daca pana acum atacurile de acest tip erau apanajul unor indivizi talentati sau al unor grupuri civile cu motivatii financiare, noile incidente sunt probabil cauzate de entitati guvernamentale cu scopuri foarte bine definite si cu resurse financiare foarte mari", a avertizat specialistul citat.

Iar tara noastra se numara printre preferatele hackerilor, avand in vedere pozitia geostrategica si a aliantelor internationale din care face parte. Mai mult, avem resurse naturale bogate. "Informatia inseamna putere, iar entitatea care detine privirea de ansamblu cea mai completa poate stabili miscari strategice in avans", a explicat Bogdan Botezatu motivul pentru care Romania este o tinta aproape sigura pentru atacuri informatice.

Nu suntem singuri pe Internet. Si nici anonimi

Exista grade de anonimitate pe Internet, dar utilizatorii ar trebui sa fie realisti in legatura cu propriile asteptari referitoare la cat de anonimi sau cat de siguri pot ramane atunci cand navigheaza online, sustine analistul Bitdefender.

"Majoritatea instrumentelor de privacy sau anonimizare sunt eficiente doar pentru partea comerciala a Internetului. Sigur, o solutie antivirus completa si un firewall bine configurat sunt doar cateva dintre mecanismele de siguranta care nu ar trebui sa lipseasca de pe calculatoarele oricarui utilizator conectat la Internet.

Dar probleme majore se pot ascunde si in routere (din cauza firmware-ului neactualizat si cunoscut ca vulnerabil) sau in echipamente "smart" (televizoare, frigidere etc) care sunt conectate in reteaua utilizatorului si care ofera portite de intrare pentru un atacator", ne-a precizat Bogdan Botezatu.

El crede ca utilizatorii trebuie sa isi schimbe imediat atitudinea fata de atacuri. Oricine poate deveni o victima pe Internet, asa ca nu trebuie sa ne tot repetam fraze de genul "mie nu mi se poate intampla asa ceva" sau "nu are nimeni interes sa-mi sparga mie calculatorul".

Nu suntem toti in aceeasi oala

Exista utilizatori care fac ceva pentru a-si proteja identitatea si datele pe Internet, insa unii lasa totul la voia intamplarii. "E pacat insa ca securitatea e o decizie personala, iar de multe ori, cei care se protejeaza ajung sa sufere din cauza celor care au decis ca nu au nevoie de securitate", a opinat Bogdan Botezatu.

Felul in care au actionat hackerii e inca o chestiune care se investigheaza, asa ca nu vom primi foarte multe informatii despre o ancheta in curs.

"Problema e ca acesti atacatori sunt extrem de motivati si au suficiente resurse incat sa poata investi timp suficient pentru descoperirea de noi vulnerabilitati. Din acest motiv, e imperios necesar ca o institutie care lucreaza cu informatii sensibile sa-si acopere toate suprafetele de atac, pornind de la factorul uman (care trebuie educat constant in chestiuni de IT si securitate) pana la aspectele care necesita investitii (infrastructura securizata, canale de comunicare sigure, sisteme de operare moderne si actualizate la zi).

Si nu in ultimul rand, e necesar un plan de siguranta in cazul in care bresa de securitate s-a produs deja", a avertizat Bogdan Botezatu.

In consecinta, e necesar sa se raspunda la cateva intrebari cheie: cine e in spatele atacului, cat timp s-a scurs de la momentul infectiei si momentul in care am descoperit infectia, ce date au fost furate, cine a fost expus, care e impactul asupra integritatii victimei si cum facem ca astfel de incidente sa nu se mai repete in viitor?

Ar fi utila o colaborare la nivel international

Specialistul sustine ca o colaborare la nivel international pentru protectia

datelor pe Internet ar fi utila, insa aproape imposibil de pus in practica.

"Internetul, asa cum exista el astazi, nu poate face fata provocarilor de securitate in contextul in care nu exista un cadru universal care sa il reglementeze sau care sa faciliteze interactiunea companiilor de securitate cu entitatile legale din alte state. Sa presupunem ca atacatorul e un individ din Rusia, care ataca un individ din SUA folosind malware gazduit in China.

Avem in cazul de fata trei entitati diferite care trebuie sa coopereze pentru a prinde atacatorul, insa traseul birocratic si lipsa de canale de comunicare fac de multe ori imposibila o astfel de ancheta", explica Bogdan Botezatu.

El a amintit ca gigantii IT fac deja foarte multe pentru identificarea si blocarea atacurilor, dar problema e ca acestia nu au jurisdictie in alte tari si nu pot duce o ancheta pana la capat fara implicarea autoritatilor locale.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#atacuri hackeri, #protejare atac hackeri, #atac hacker Romania , #hacker