Hackerii isi vor face de cap in 2016: Atacurile care vor lua amploare in acest an

Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 14:15
2771 citiri
Hackerii isi vor face de cap in 2016: Atacurile care vor lua amploare in acest an
Foto: Arhiva Ziare.com

Infractorii cibernetici au devenit tot mai priceputi si au suficiente resurse pentru a lansa atacuri din ce in ce mai sofisticate asupra consumatorilor, companiilor si guvernelor din intreaga lume.

Anul 2015 a fost caracterizat de brese ample care au expus indentitatile a milioane de oameni si au dus la pierderea unor sume importante de bani. Pentru 2016, specialistii firmei de securitate informatica Symantec au definit o serie de tendinte legate de comportamentul hackerilor, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

1. Trebuie sa protejam mai bine electronicele si electrocasnicele conectate la Internet

Cu cat consumatorii cumpara mai multe ceasuri inteligente, aparate pentru monitorizarea activitatii, dispozitive holografice si alte produse de tip Internet of Things (IoT), nevoia de securitate a acestor dispozitive va fi tot mai ridicata, deoarece atacurile cibernetice se vor inmulti, potrivit sursei citate.

Pana in 2020, aproape 30 de miliarde de dispozitive conectate la Internet vor fi utilizate intr-o gama larga de industrii, iar IoT va marca fiecare rol din cadrul intreprinderii, conform unui raport Gartner publicat recent.

2. Cresc oportunitatile infractorilor cibernetici de a compromite dispozitive Apple

Dispozitivele Apple au devenit foarte populare in ultimii ani, iar acest lucru nu a ramas neobservat de atacatori, tot mai multi dintre acestia dezvoltand un malware special pentru infectarea dispozitivelor ce ruleaza cu sistemele de operare ale companiei, Mac OS X sau iOS.

Aceasta tendinta se va accelera in 2016, sustin specialistii Symantec, iar utilizatorii Apple trebuie sa ia masuri de precautie pentru a preveni compromiterea dispozitivelor.

3. Se intensifica lupta dintre grupurile ransomware si retelele de distributie malware

De la primele atacuri, ransomware-ul (un tip de virus care cere o suma de bani pentru deblocarea datelor personale) a evoluat si s-a extins din tarile vorbitoare de limba rusa catre Europa de Vest, SUA, Canada, Australia, Europa si Asia, atragand tot mai multe grupuri infractionale.

In 2016, specialistii Symantec preconizeaza ca grupurile ransomware ar putea intra in conflict cu infractorii cibernetici care desfasoara atacuri traditionale, cum este malware-ul.

4. Atacurile cibernetice si bresele de date vor duce la nevoia de asigurare cibernetica

In adoptarea rapida a asigurarii cibernetice sunt doi factori cheie carora li se atribuie aceasta crestere: noi reglementari care obliga companiile sa raspunda breselor de securitate a informatiei si cresterea numarului de infractori cibernetici care folosesc informatii furate pentru plati frauduloase, furt de identitate si alte infractiuni. In consecinta, tot mai multe companii vor apela in 2016 la asigurarea cibernetica pentru protectie suplimentara a datelor companiei, arata specialistii Symantec.

5. Riscul atacurilor grave asupra infrastructurilor critice va creste

Au exista deja atacuri majore asupra infrastructurii, iar in2016 specialistii Symantec se asteapta la o crestere a acestora. Motivele acestui tip de atacuri sunt atat politice, cat si infractionale, cu natiuni si organizatii politice care desfasoara adevarate razboaie cibernetice si infractori care ataca pentru profit sau recompense financiare.

6. Nevoia de criptare se intensifica

Criptarea nu mai este de multa vreme doar o tendinta, ci a devenit o necesitate in industria tehnologiei. Cu atat de multa comunicare si interactiune intre oameni si sisteme in cadrul unor retele nesigure si vulnerabile cum este Internetul, criptarea puternica a datelor a fost recunoscuta de ceva vreme. Din pacate, numeroase dispozitive si aplicatii noi au implementari slabe care duc la vulnerabilitati ce permit atacatorilor sa obtina acces la comunicatii.

Mai mult, desi criptarea protejeaza datele utilizatorului impotriva infractorilor cibernetici, a provocat si furia guvernelor care considera ca acesta este un obstacol in aplicarea legii, existand riscul repetarii cripto-razboaiele din anii '90 si in urmatorii 2 ani.

7. Accelerarea dezvoltarii securitatii biometrice

In ultimii 2 ani a avut loc o crestere semnificativa a utilizarii biometriei (senzor de amprente, scanarea irisului etc.) si se asteapta o dezvoltare semnificativa in randul operatorilor industriali, prin implementarea de noi capabilitati, atat cu noi senzori in dispozitive, cat si cu adoptarea cadrelor de autentificare biometrica. Aceasta faciliteaza stocarea sigura pe dispozitive a informatiilor biometrice (cum sunt amprentele), precum si interoperabilitatea intre aplicatii si sisteme.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#atacuri hackeri 2016, #amenintari cibernetice 2016, #atacuri hackeri , #hacker