Hackerii, mai periculosi si mai activi in 2014: Atacurile informatice de care trebuie sa ne ferim

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 15:09
3540 citiri
Hackerii, mai periculosi si mai activi in 2014: Atacurile informatice de care trebuie sa ne ferim

Noile tehnologii, raspandirea rapida a dispozitivelor mobile, a comunicatiilor wireless si cresterea bazei de utilizatori vor deschide noi porti de oportunitate si pentru criminalii cibernetici in acest an.

Bitdefender a aratat, intr-un comunicat remis Ziare.com, cateva dintre cele mai pregnante atacuri informatice care se vor manifesta in 2014.

Certificate digitale. Virusii semnati cu certificate digitale furate nu sunt o noutate, insa in 2014 vor reprezenta principala tendinta in industrie. Ne asteptam ca volumul software-ului periculos semnat cu certificate digitale achizitionate in scop ilegitim sa creasca foarte mult, iar tendinta va continua pe tot parcursul lui 2014, in special in zona gri a software-ului precum aplicatiile de tip adware si spyware.

Internetul pe dispozitive din ce in ce mai diverse. Pana in 2015 numarul de terminale conectate la Internet peste tot in lume va ajunge la 25 de miliarde, iar pana in 2020, el se va dubla. Acestea includ dispozitivele de monitorizare a functiilor vitale, aparatura medicala, computerele auto de bord, semnalizatoarele de urgenta, dispozitivele de uz casnic. Fiecare in parte, cu propriile setari de securitate, vor deveni principala tinta a criminalilor informatici.

Telefoane mobile si tablete. Android are in acest moment aproximativ 70% din piata de sisteme de operare pentru mobile, ceea ce il face foarte relevant pentru escrocii informatici. Daca punem la socoteala ca terminalele mobile sunt si mijloace de plata (prin sms-uri catre numere cu supra-taxa sau noile plati prin Near Field Communication - NFC) hackerii se vor axa din ce in ce mai mult pe crearea de virusi pentru Android. Folosirea din ce in ce mai frecventa a telefoanelor personale la serviciu si invers le va permite hackerilor sa tinteasca mai bine companiile si utilizatorii individuali.

Spam-ul prin email este in scadere, dar reclamele adaptate pentru retelele sociale in crestere. Spamul a fost utilizat inca de la inceputurile comunicatiilor electronice. In timp ce volumul de spam va continua sa fie mare, in 2014 escrocii se vor concentra mai mult asupra retelelor sociale, unde pot tinti mai bine victimele. Atacurile de spam nedirectionat vor fi in continuare utilizate si vor contine documente periculoase care vor instala virusi de tip botnet pe computer.

Vechile tehnologii, in continuare populare. Intreruperea schemei de sprijin pentru Windows XP (programata pentru sfarsitul lui aprilie 2014) va permite hackerilor sa atace utilizatorii sistemului de operare, odata ce acesta nu va mai fi intretinut prin actualizari. Vor fi afectati in special cei din mediul de business care utilizeaza Windows XP.

Accesoriile vestimentare inteligente precum bratarile medicale de monitorizare a semnelor vitale conectate la Internet devin din ce in ce mai populare peste tot in lume. Dimensiunile reduse si axarea pe durata de viata a bateriei lasa putin loc pentru securitate, ceea ce ar putea sa le aduca in atentia hackerilor in viitorul apropiat, chiar daca nu neaparat in 2014.

Dispozitive medicale. Intocmai precum accesoriile vestimentare inteligente, dispozitivele medicale devin din ce in ce mai interconectate. Capacitatile de comunicatii wireless permit doctorilor sa monitorizeze starea de sanatate a pacientilor si performanta dispozitivelor, dar pot permite, de asemenea, unor entitati neautorizate sa manipuleze echipamentul si sa provoace chiar moartea pacientilor.

Retelele sociale. Retelele sociale sunt folosite de hackeri pentru a aduna informatii distribuite cu buna stiinta de utilizatori pe care le pot folosi apoi in atacuri de tip spear-phishing tintite sau pentru a distribui amenintarile informatice.

Virusi mai multi si mai periculosi. Botnetii (sau virusii care transforma calculatorul utilizatorului intr-un instrument de atac) inca sunt coloana vertebrala a oricarei operatiuni criminale, de la atacuri de tip DdoS pana la trimiterea de spam sau acumularea de monede virtuale Bitcoins pe socoteala victimei.

Escrocii se vor concentra pe exploatarea software-ului neactualizat pentru a transforma calculatoarele victima in componente ale unei retele de atac.

Volumul de virusi va depasi 250 de milioane de exemplare pe parcursul lui 2014, din cauza polimorfismului virusilor, trasatura prezenta in aproape toate pachetele de software periculos majore de pe piata neagra.

C.P.

Quarterly Report - Editia 4

După ani de inflație devastatoare, Turcia se apropie de o "renaștere" economică, susțin analiștii unui colos bancar
După ani de inflație devastatoare, Turcia se apropie de o "renaștere" economică, susțin analiștii unui colos bancar
Un raport al băncii multinaționale de investiții Citigroup Inc susține că investitorii ar putea reveni în Turcia, după ce banca centrală a instaurat o politică monetară agresivă pentru a...
Zbor Tarom cu probleme: Aeronava decolată pe ruta Paris - București a lovit păsări și a revenit pe aeroportul francez
Zbor Tarom cu probleme: Aeronava decolată pe ruta Paris - București a lovit păsări și a revenit pe aeroportul francez
Un zbor TAROM care circula pe ruta Paris – Bucureşti a avut probleme, vineri seară, 24 mai, după ce aeronava a lovit păsări şi a revenit pe aeroportul de unde a plecat imediat după...
#atacuri infromatice 2014, #virusi Internet 2014, #virusi Internet, #hackeri atacuri 2014 , #hacker