Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nou atac cibernetic asupra Romaniei - SRI: Are impact mai mare decat Octombrie Rosu

Vineri, 01 Martie 2013, ora 15:36
7161 citiri
Nou atac cibernetic asupra Romaniei - SRI: Are impact mai mare decat Octombrie Rosu
Foto: Arhiva

Romania este tinta unui nou atac cibernetic, cu un impact mai mare decat Octombrie Rosu, anunta SRI.

Atacul este realizat "de o entitate care prezinta caracteristicile unui actor statal", a declarat purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava.

"Acest atac este unul cu totul nou fata de Red October, este realizat insa de o entitate care prezinta caracteristicile unui actor statal. Din estimarile SRI, acest atac are un impact mai mare, din cauza nivelului tehnologic superior, care ii permite sa se disimuleze mai bine si sa preia sub control reteaua compromisa, in scopul exfiltrarii (opusul infiltrarii - n.red.) de informatii", a declarat Sava intr-o interventie la B1 Tv.

"Potrivit estimarilor SRI, atacul are cu certitudine relevanta in planul securitatii nationale a Romaniei prin profilul entitatilor compromise, motiv pentru care, in prezent, Serviciul, prin echipele specializate de reactie la atacuri cibernetice, intreprinde masuri specifice pentru identificarea tuturor entitatilor afectate, evitarea consecintelor si stoparea atacului", a adaugat purtatorul de cuvant al SRI.

Acesta a mentionat ca nu ar fi vorba de o problema cu care se confrunta doar Romania, ci si aliatii sai.

Octombrie rosu: Atacul cibernetic a vizat in special resursele Romaniei din Marea Neagra

Cel mai mare atac cibernetic la adresa Romaniei de pana acum, operatiunea intitulata "Octombrie rosu", a avut drept tinta resursele nationale, in special cele din Marea Neagra, dar si NATO si UE.

Astfel, actiunile de spionaj desfasurate in ultimii cinci ani si prezentate public la inceputul acestui an de firma Kaspersky au fost initiate pe un server aflat in Rusia, dupa care s-au extins in Germania.

Nu doar tara noastra a fost tinta atacului ciberetic, ci si ale state din sud-est si din fosta URSS, a anuntat compania Kaspersky Lab.

In Romania, spionajul ciberbetic a vizat calculatoarele institutiilor guvernamentale, din care se urmarea sustragerea de documente cu informatii confidentiale, care ulterior erau vandute pentru diverse sume de bani.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#atac cibernetic Romania, #SRI Octombrie Rosu hacker, #atac cibernetic SRI , #hacker