Nu da click! Hackerii fac averi de pe urma romanilor care le dau bani

Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 15:22
5418 citiri
Nu da click! Hackerii fac averi de pe urma romanilor care le dau bani

Aproape jumatate dintre romanii care au fost atacati prin metoda ransomware, ce presupune infectarea dispozitivelor cu un virus care blocheaza accesul la fisiere si cere o rascumparare, au platit sume importante hackerilor.

Mai exact, 48% dintre victimele din tara noastra ale clasei de virusi ransomware au platit pentru a-si recupera datele personale de pe terminalul blocat de cea mai prolifica amenintare a momentului, arata un studiu realizat de iSense Solutions, la comanda Bitdefender, remis Ziare.com.

Astfel, probabilitatea ca hackerii sa faca bani de pe urma acestui tip de software periculos este foarte ridicata, in conditiile in care 52% dintre utilizatorii de Internet spun ca sunt dispusi sa achite o suma de bani in eventualitatea unei infectari si a pierderii accesului la informatii.

Cati bani cer hackerii

Datele Bitdefender arata ca mai bine de jumatate dintre fisierele malware care se adreseaza utilizatorilor din Romania contin unele forme ale clasei de virusi ransomware: preponderent Cryptowall, CryptoLocker si alte variante.

Amenintarile cibernetice de tip ransomware, care vizeaza atat consumatori individuali, cat si companii, au facut de 20 de ori mai multe victime la nivel mondial in ultimul an fata de anul precedent prin blocarea dispozitivelor si solicitarea de recompense si au depasit, in premiera, nivelul de 1.000.000 de mostre unice de virusi. Utilizatorii sistemelor de operare Windows, Android, Linux si, in viitor, Mac OS risca sa li se blocheze dispozitivele mobile si continutul acestora de catre un virus de tip ransomware, care solicita o rascumparare cu o valoare medie cuprinsa intre 100 si 500 de dolari pentru deblocarea terminalelor criptate, prin furnizarea codului de decriptare corespunzator.

Potrivit studiului, romanii spun ca ar plati in primul rand pentru programele software din computer, urmate de documentele de serviciu si de fotografiile personale. Suma medie pe care ar fi dispusi sa o plateasca este de 550 de lei.

Studiul mai arata ca un sfert dintre respondenti nu stiu sau nu au auzit de ransomware, iar 3% il asociaza cu alte produse sau servicii (automobile, branduri de cosmetice, nume de orase, etc.). Totusi sapte din zece romani chestionati au asociat denumirea ransomware cu un virus informatic cu caracter general, in timp ce mai putin de jumatate (47%) l-au definit in mod corect drept "un virus care impiedica sau limiteaza accesului la datele de pe computer".

Hackerii isi vor face de cap in 2016: Atacurile care vor lua amploare in acest an

De unde te poti "infecta"

Principalele surse de infectare a terminalelor cu virusii de tip ransomware sunt paginile de internet compromise, e-mail-urile primite si fisierele provenite din surse indoielnice, conform opiniilor celor chestionati.

In plus, 71% dintre romani au perceput ransomware drept o amenintare constanta pe durata anului calendaristic, independenta de evenimente precum Black Friday, sarbatorile de iarna, Pastele sau Ziua Indragostitilor.

Specialistii Bitdefender anticipeaza ca versiunile din 2016 ale ransomware nu se vor mai limita doar la criptarea fisierelor si la solicitarea de recompensa, ci vor trece la santajul utilizatorilor si amenintarea lor cu publicarea fotografiilor sau documentelor pe Internet, daca recompensa nu este platita.

Astfel, desi victimele vor putea sa recupereze gratuit datele criptate de pe Internet, acestea vor putea fi accesate si de catre terti, cauzand importante prejudicii de imagine.

Studiul iSense Solutions a fost realizat la comanda Bitdefender in Romania, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Germania, Franta si Danemarca, in cursul lunii noiembrie 2015, pe un esantion reprezentativ de 1.906 respondenti la nivel de varsta, sex si regiune in pietele vizate. Marja de eroare pentru studiul de pe piata locala este de +/-6,88% la un nivel de incredere de 95%.

C.P.

Citeste si:
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, 26 ianuarie, că a intrat în izolare după ce a primit rezultatul pozitiv al testului pentru Covid-19. Ministrul a precizat că are o...
Ședință cu scântei în coaliție, după corectarea ordonanței privind compensarea facturilor. PSD: ”Artizanii liberalizării au adus România în cea mai mare criză energetică”
Ședință cu scântei în coaliție, după corectarea ordonanței privind compensarea facturilor. PSD: ”Artizanii liberalizării au adus România în cea mai mare criză energetică”
Premierul Nicolae Ciucă şi cei 3 lideri ai partidelor ce formează coaliția guvernamentală, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor, s-au întâlnit la Guvern, după ce Executivul a...