Nu va lasati pacaliti: Hackerii pozeaza drept ANAF si cer date confidentiale. E posibil sa fie din Rusia

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 15:57
4016 citiri
Nu va lasati pacaliti: Hackerii pozeaza drept ANAF si cer date confidentiale. E posibil sa fie din Rusia

Hackerii profita de atentia primita de controalele realizate de Fisc in ultimul an si trimit mailuri virusate pentru a pacali utilizatorii sa le furnizeze informatii despre firme sau date personale.

ANAF avertizeaza contribuabilii asupra unor mesaje trimise pe Internet de catre infractorii cibernetici, potrivit unui comunicat remis luni Ziare.com.

Astfel, hackerii folosesc o adresa de mail ce pare legitima, avand in vedere ca aceasta contine textul "Anafantifrauda".

Ei "avertizeaza" utilizatorii ca a inceput o campanie de control a societatilor din domeniul online, asa ca trebuie sa le furnizeze informatii precum certificatul de inregistrare, copii dupa buletinele asociatilor, actul constitutiv si extrasul de cont.

Vorbesti pe WhatsApp? Ai putea fi atacat de hackeri

Mesajul avertizeaza ca toate aceste documente trebuie trimise in decurs de 24 de ore, la adresa anaf.antifrauda@yandex.com, altfel se va aplica art. 4 din legea 241/2005, care spune ca "constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente, dupa ce a fost somata de 3 ori, documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale".

Insa NU trebuie sa va speriati. La prima vedere, mailul pare ca ar fi venit din partea ANAF.

Dar cateva lucruri ies in evidenta. In primul rand, adresa apartine unei companii rusesti. Yandex e cel mai folosit motor de cautare in tara lui Vladimir Putin, dar si cel mai utilizat serviciu de mail. In niciun caz Fiscul romanesc nu ar avea o adresa ce apartine unei companii rusesti.

Mai mult, ANAF aminteste ca verificarea unei firme nu se face niciodata online. Daca inspectorii fiscali vor sa iti cerceteze compania, cauta in baza de date proprie sau fac inspectii inopinate le sediu.

In consecinta, nu trebuie sa trimiteti date importante despre societatea dvs, daca primiti un astfel de mail, pentru ca nu vor ajunge la ANAF, ci in posesia unor infractori cibernetici.

"Directia Generala Antifrauda Fiscala avertizeaza asupra unei tentative frauduloase de colectare a unor date confidentiale (phishing) si recomanda tuturor reprezentantilor operatorilor economici sa ignore orice solicitare de date confidentiale primita de la adrese de email cu origine indoielnica, precum cele anexate.

Precizam ca inspectorii antifrauda pot accesa aceste informatii din bazele de date ale ANAF, iar orice alte date suplimentare sunt solicitate oficial in cadrul controalelor antifrauda inopinate", au atras atentia cei de la ANAF, in comunicatul remis redactiei.

C.P.

Citeste si:
Alina Gorghiu, contre cu PSD după ce au criticat guvernarea liberală: ”Să servească un ceai de mușețel. Nu trebuie să ne iubim”
Alina Gorghiu, contre cu PSD după ce au criticat guvernarea liberală: ”Să servească un ceai de mușețel. Nu trebuie să ne iubim”
Vicepreședintele PNL Alina Gorghiu a reacționat luni, 29 noiembrie, la atacurile făcute de social-democrați la adresa guvernării liberale. ”Orgoliul personal şi misiunea de a gestiona...
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
TAROM a anunțat luni, 29 noiembrie, că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie, cu o zi mai devreme față de cum a anunțat ministurl Transporturilor Sorin...