Razboiul Anonymous cu Statul Islamic mai mult incurca decat ajuta? Interviu

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 09:06
7176 citiri
Razboiul Anonymous cu Statul Islamic mai mult incurca decat ajuta? Interviu
Foto: YouTube/Anonymous

La scurt timp de la atentatele din Paris, Statul Islamic a devenit tinta gruparii de hackeri Anonymous, care a promis ca va elimina jihadistii de pe Internet. Insa "razboiul" cibernetic ajuta sau dauneaza celor care se lupta efectiv cu teroristii?

"ISIL, te vom urmari, iti vom ataca site-urile, conturile, email-urile si te vom expune. De acum inainte, niciun loc online nu va mai fi sigur pentru tine. Vei fi tratat ca un virus si noi avem antidotul", a transmis recent gruparea de hackeri.

Anonymous "bombardeaza" Statul Islamic: Veti fi tratati ca un virus si noi avem antidotul

Statul Islamic a intrat in vizorul Anonymous inca de la inceputul anului, cand a debutat campania #OpISIS, insa atacurile din Paris i-au inversunat pe hackeri. Duminica, ei au anuntat ca au atacat 20.000 de conturi de Twitter care apartin jihadistilor.

Cei de la Anonymous au cerut ajutorul publicului in razboiul cibernetic pe care l-au declarat Statului Islamic, precizand ca pana si un incepator e capabil sa inchida conturi de pe retelele sociale si site-uri jihadiste.

Anonymous, ghid pentru hackerii incepatori: Cum sa ataci informatic Statul Islamic

Cu toate ca actiunile lor sunt de amploare, exista totusi cateva intrebari legate de cat de utila este aceasta campanie.

Serviciile de informatii din tarile care se lupta pe teren cu Statul Islamic, inclusiv SUA, s-au folosit pana acum de informatiile publicate pe conturile de Twitter ale jihadistilor, iar prezenta in mediul online a Statului Islamic a reprezentat uneori o mina de aur, fiind folosita pentru identificarea tacticilor.

Razboi in Siria: SUA reusesc o lovitura majora asupra Statului Islamic

Anonymous nu e singura grupare de hackeri care a declarat razboi Statului Islamic

In aceste conditii, daca jihadistii nu vor mai comunica pe retelele sociale cunoscute, misiunea serviciilor va fi ingreunata. Deja membrii Statului Islamic folosesc din ce in ce mai mult aplicatia Telegram, care permite trimiterea unor mesaje ce se sterg din telefoane si de pe servere dupa un anumit timp, deci sunt mai greu de interceptat.

Pe de alta parte, atacurile Anonymous nu au fost 100% precise. Un reprezentant al Twitter a explicat ca multe din conturile vizate de acesti hackeri au fost doborate pentru ca erau scrise in limba araba ori contineau cuvinte legate de Statul Islamic, fara a exista dovezi concrete ca acele conturi apartineau unor jihadisti.

Statul Islamic declara razboi Anonymous: Suntem stapanii lumii virtuale

In aceste conditii, Ziare.com a stat de vorba cu Bogdan Botezatu, Senior eThreat Analyst al Bitdefender, pentru a vedea efectele campaniei derulate de Anonymous impotriva Statului Islamic.

Ce efecte au campaniile anti-Statul Islamic in social media derulate de grupari ca Anonymous? Credeti ca au succes in a indeparta sau macar a diminua propaganda acestora din mediul online?

Lupta din spatiul virtual pornita de Anonymous impotriva ISIL, desi aparent benefica si sustinuta de opinia publica, poate avea efecte secundare neasteptate. Exista deja numeroase incidente in care conturile de Twitter ale unor indivizi obisnuiti au fost confundate cu cele ale anumitor membri ISIL si expuse publicului larg. Acest tip de justitie cu victime colaterale e ceea ce fortele de ordine incearca sa evite.

Cum vedeti faptul ca gruparea Anonymous a cerut implicarea oamenilor obisnuiti pentru a raporta activitatea jihadistilor de pe retelele sociale?

Implicarea civililor intr-un razboi, fie el si informatic, ar putea avea consecinte nefaste. Ca si Anonymous, celorlalti participanti din social media le lipsesc experienta si capacitatea de decizie de a distinge potentiali teroristi de persoane normale.

Tehnicile de adunare a informatiilor din diverse surse pentru a profila un utilizator online sunt cunoscute sub numele de "doxing" si sunt ilegale, tocmai din cauza faptului ca expunerea identitatii unui individ ar putea avea consecinte nedorite in cazul in care acesta este nevinovat.

Pe de alta parte, aceasta ofensiva, in special cea pornita pe Twitter, ii face pe teroristi sa se indeparteze de retelele sociale foarte cunoscute si sa migreze spre cele ce mizeaza pe criptarea mesajelor, precum Telegram. In consecinta, acest lucru ar putea ingreuna munca serviciilor?

Propaganda terorista va continua indiferent cate conturi sunt inchise, sparte sau catalogate ca apartinand membrilor Statului Islamic. Un alt efect advers al acestei campanii e faptul ca se genereaza si stocheaza o cantitate crescuta de informatii potential neadevarate, lucru care ingreuneaza filtrarea informatiei de catre servicii mult mai mult decat migrarea membrilor Statului Islamic catre canale de comunicare anonime.

Tragand linie, popularizarea luptei impotriva jihadistilor in mediul online si aceasta ofensiva e un lucru bun sau rau? Ajuta sau incurca? Ar trebui guvernele sa colaboreze cu hackerii?

Unul dintre principiile de baza ale justitiei este asigurarea unui proces echitabil, bazat pe norme legale, indiferent de capetele de acuzare. In acest scop, exista organe cu competente de cercetare. Mutarea investigatiei de la aceste entitati in sfera publica transforma acest proces de justitie intr-o vanatoare de vrajitoare.

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...