Romania este tara ideala pentru a fi folosita in atacuri cibernetice - raport

Marti, 19 Iulie 2016, ora 16:22
4340 citiri
Romania este tara ideala pentru a fi folosita in atacuri cibernetice - raport
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania, in actualul context european, este ideala pentru a fi folosita in atacuri cibernetice asupra unor tinte atat din interiorul tarii, cat si din afara, deoarece are cea mai mare viteza a Internetului din UE si o protectie foarte slaba a calculatoarelor si a retelelor cibernetice.

Este concluzia dintr-un raport al think tank-ului Strategikon, facut public marti, care sustine ca in Romania nu exista o lege care sa-i oblige pe operatorii privati sa raspunda pentru infrastructura cibernetica aflata in proprietatea lor, iar acest lucru face ca avantajele tarii noastre sa devina "reale dezavantaje din punct de vedere cibernetic la nivel local, regional si chiar global".

Exista riscul unui atac cibernetic major impotriva Romaniei? Raspunsul directorului SIE

Potrivit raportului, exista o nevoie acuta de siguranta in spatiul cibernetic, in contextul in care "amenintarile teroriste ale ultimilor ani au pornit cu predilectie de pe www si au vulnerabilizat radical sistemele nationale de protectie online".

In tot acest cadru, autorii raportului considera ca, in Romania, "in fata riscurilor venite din lumea virtuala, opinia publica se lupta inca cu fantomele concentrationare ale politiei politice", in timp ce SUA, Canada si state importante din Europa "fac front comun impotriva hoardelor care praduiesc si se organizeaza online, impotriva criminalilor fara chip".

Hackerii au luat in vizor Romania. Noi nu avem un plan de interventie - ce spune SRI

Analiza Strategikon vizeaza si situatia din Europa de Est in ceea ce priveste criminalitatea cibernetica, aratand ca aceasta "opereaza ca o piata legitima de afaceri, devenind din ce in ce mai comercializata si orientata pe servicii".

"Est-europenii si germanii sunt dintre cei mai activi in ecosistemul european al criminalitatii cibernetice. Potrivit Interpol, in 2015, infractorii cibernetici est-europeni au fost printre cei mai sofisticati. Ei folosesc software-ul creat de alti hackeri, dar implementeaza instrumente customizate, create pentru operatiuni speciale. Acesti actori lucreaza de obicei in echipe mici, concentrate pe proiecte la indemana si sunt extrem de atenti la pastrarea anonimitatii", precizeaza documentul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Romania atac cibernetic, #Romania vulnerabila atac informatic , #hacker