Seful STS: La prezidentiale au fost atacuri cibernetice in scop politic, fiind implicat un post TV

Joi, 12 Februarie 2015, ora 15:35
7493 citiri
Seful STS: La prezidentiale au fost atacuri cibernetice in scop politic, fiind implicat un post TV

Directorul STS, Marcel Opris, a sustinut, joi, intr-o dezbatere, ca la alegerile prezidentiale au fost folosite atacuri cibernetice in scop politic, fiind implicata o televiziune romaneasca prin intermediul careia a fost dat un semnal pentru "un atac calificat pentru IT-isti devastator".

"Posibilitatile de atac cibernetic pot fi folosite si altfel, si in alte scopuri, si cred ca nu e noutate pentru dumneavoastra. In perioada alegerilor prezidentiale toate infrastructurile statului relevante pentru competitori au fost atacate din punct de vedere informatic. Cred ca nu e o noutate sau v-ati inchipuit. Prin sala stiu si oameni, sunt si oameni care stiu bine lucrul acesta fiindca s-ar putea ca unii dintre ei sa fi fost ca Michiduta, dintre cei care indemnau 'hai, hai, hai'.

Dar un exemplu extrem de relevant este cand o institutie si un om trebuiau atacate si intr-o emisiune de televiziune a unui post de televiziune de acum ceva vreme a zis 'acum o sa va demonstram ca nu a facut nimic si sistemul respectiv nu functioneaza'.

Pana cu un minut inainte totul era normal, sistemul era perfect functional. Si atunci cei care se ocupa de securitatea acestui sistem au zis 'hopa, stai ca se intampla ceva, ia uitati-va acum ce se intampla'. In urmatorul minut, un atac calificat pentru IT-isti devastator, 'denial of service', adica zeci de... cel mai primitiv, dar cel care poate fi declansat instantaneu, din zeci de mii de surse din intreaga lume dupa un anunt la televizor, la o televiziune romaneasca.

A pornit un atac si sistemul respectiv nu mai era accesibil, a asteptat persoana respectiva cele doua-trei minute cat stia ca isi face efectul si a spus 'acum intra tu acum pe sistemul ala'. Evident ca nu avea cum sa intre", a declarat Opris.

El a conchis ca "instrumentele razboiului cibernetic pot fi folosite si in scop politic".

Directorul STS a luat parte la o dezbatere organizata de grupul parlamentar al PNL pe marginea legislatiei in domeniul securitatii cibernetice si a telecomunicatiilor.

Opris a refuzat sa dea clarificari legate de acest incident, in ciuda insistentelor jurnalistilor.

Totodata, deputatul PNL Mihaita Calimente a afirmat ca nu are cunostinta la ce s-a referit Marcel Opris, insa va propune la nivelul Comisiei de aparare din Camera Deputatilor ca directorul STS sa fie audiat in legatura cu acest subiect.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#atac cibernetic prezidentiale, #atac cibernetic prezidentiale STS, #atac informatic scop politic , #hacker