Un hacker a intrerupt curentul intr-o regiune intreaga

Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 22:42
3919 citiri
Un hacker a intrerupt curentul intr-o regiune intreaga
Foto: Arhiva Ziare.com

Un atac cibernetic care a vizat reteaua de energie electrica din Ucraina a provocat la sfarsitul lunii decembrie intreruperea furnizarii de electricitate intr-o zona din partea de vest a acestei tari.

Informatia a fost confirmata marti pentru agentia France Presse de mai multe surse locale si societatea de securitate informatica ESET, care vorbeste despre o premiera mondiala.

Virusul a fost implantat printr-o operatiune de phishing cu ajutorul unui document Excel infectat, sustine societatea ESET France, care a monitorizat luni la rand acest virus si astfel a reusit sa detecteze atacul impotriva retelei ucrainene de electricitate.

Hackerii isi vor face de cap in 2016: Atacurile care vor lua amploare in acest an

La randul ei, societatea ucraineana Prikarpattiaoblenergo a confirmat ca pe data de 23 decembrie o mare parte a regiunii Ivano-Frankivsk a ramas complet fara curent electric timp de cateva ore. Pana a fost provocata de "interventia unor persoane neautorizate (...) in sistemul de comanda de la distanta, iar tehnicienii au reusit sa restabileasca manual furnizarea energiei electrice", se explica intr-un comunicat difuzat de aceasta companie.

Ulterior, serviciile secrete ucrainene (SBU) au descoperit programe malware in sistemele informatice ale mai multor companii regionale de distributie a energiei electrice.

"A fost detectat un virus, pe care nu l-am mai intalnit inainte (...) Acest virus a provocat pagube. Sistemele automate au incetat sa functioneze, calculatoarele s-au stins", a declarat de asemenea o sursa implicata in investigatie, care insa a cerut sa nu i se dezvaluie identitatea.

O reprezentanta a SBU din regiunea Ivano-Frankivsk a afirmat ca ancheta este in desfasurare si inca nu se stie cine si in ce scop a executat acest atac.

Potrivit expertilor de la ESET, hackerii au folosit un program denumit 'BlackEnergy' pentru a implanta un virus botezat "KillDisk", special produs pentru sabotarea sistemelor industriale.

"Acest atac nu face decat sa confirme temerile specialistilor, si anume ca piratii cibernetici sunt din ce in ce mai puternici si atacurile informatice vor fi tot mai numeroase in anul 2016", atrage atentia aceasta societate.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#atac cibernetic curent Ucraina, #atac cibernetic curent oprit, #premiera atac cibernetic , #hacker