Grupul Huawei, suspectat de spionaj, contraataca si depune plangere contra SUA

Joi, 07 Martie 2019, ora 12:24
4533 citiri
Grupul Huawei, suspectat de spionaj, contraataca si depune plangere contra SUA
Foto: Arhiva Facebook/ Huawei Mobile

Grupul chinez Huawei - suspectat de americani de spionaj - a contraatacat joi si a anuntat o plangere contra Statelor Unite cu privire la interzicerea achizitionarii echipamentelor sale de telecomunicatii de catre administratia Trump.

Gigantul mondial al smartphone-urilor muta astfel batalia in salile de judecata. El a lansat deja o campanie mediatica menita sa contracareze acuzatiile Washingtonului, potrivit caruia echipamentele sale destinate unor viitoare retele 5G ar putea sa fie infiltrate de catre Beijing.

Huawei a anuntat ca plangerea a fost depusa la Plano, in statul Texas, relateaza AFP. Ea vizeaza interdictia impusa administratiilor americane de a achizitiona echipamente si servicii Huawei sau de a lucra cu intreprinderi terte care sunt clientii sai.

"Congresul american nu a putut sa furnizeze vreodata cea mai mica proba pentru a justifica restrictii vizand produsele Huawei. Suntem nevoiti sa facem aceasta actiune in justitie, ca ultim recurs", a anuntat intr-un comunicat Guo Ping, unul dintre presedintii prin rotatie ai companiei.

"Daca aceasta lege este retrasa, asa cum trebuie, Huawei ar putea aduce in Statele Unite tehnologii mai avansate si sa le ajute sa construiasca cele mai bune retele 5G", a cincea generatie a tehnologiei mobile, a subliniat Guo.

El a precizat ca grupul chinez urmeaza sa ceara despagubiri din cauza restrictiilor "neconstitutionale" care-l vizeaza.

"Guvernul american nu precupeteste niciun efort pentru a murdari compania", a denuntat el intr-o conferinta de presa organizata la sediul Huawei, in metropola Shenzhen, in sudul Chinei.

Piraterie?

Guo Ping a acuzat totodata Statele Unite ca au piratat servere ale intreprinderii si au furat e-mailuri si coduri-sursa.

Potrivit Washingtonului, Partidul Comunist unic din China ar putea sa utilizeze echipamente Huawei pentru a spiona alte tari sau a perturba comunicatiile.

Statele Unite au interzis companiei, lider in acest domeniu, sa participe la desfasurarea retelei 5G pe teritoriul american. De asemenea, SUA indeamna aliatii occidentali sa adopte masuri similare.

Huawei a lansat, in ultimele saptamani, o intensa campanie de comunicare cu scopul de a-si apara reputatia, iar odinioara discretul fondator al grupului Ren Zhengfei, in varsta de 74 de ani, a iesit la rampa din nou, acordand mai multe interviuri presei straine.

Citeste si Fondatorul Huawei, despre acuzatiile de spionaj si tensiunile cu Washingtonul: SUA nu ne pot distruge!

In ofensiva sa contra Huawei, Washingtonul intentioneaza, de asemenea, sa o judece pe directoarea financiara a grupului, Meng Wanzhou, de incalcari ale sanctiunilor impuse Iranului. Arestata la inceputul lui decembrie in Canada si aflata in prezent in libertate sub supraveghere, ea este fiica fondatorului grupului.

Urmatoarea infatisare a lui Meng urmeaza sa aiba loc la 8 mai, la Vancouver, unde a fost arestata la inceputul lui decemrbie in timpul unei escale, intre doua zboruri.

"O sinucidere"

Doi canadieni au fost arestati in China, ulterior, in ceea ce Occidentul percepe o masura de represalii. Ei sunt suspectati ca au pus in pericol securitatea nationala.

Huawei este liderul mondial al echipementelor de telecomunicatii. Insa dominatia sa provoaca ingrijorari in Statele Unite, care vor sa ramana in varful sectorului tehnologic.

Statele Unite se declara ingrijorate de faptul ca Beijingul ar putea folosi "backdoors" - porti de intrare in echipamente care ar permite spionarea comunicatiilor.

Aceste ingrijorari isi au originea in trecutul fondatorului Huawei - un fost inginer din cadrul armatei - si intr-o lege care obliga grupurile cu sediul social in China sa ofere un ajutor tehnic serviciilor de informatii.

In legatura cu acest ultim punct, reprezentantul juridic al intreprinderii a recunoscut miercuri ca grupul raspunde cererilor guvernului chinez, dar numai in cazuri de terorism sau activitati infractionale.

"Insa daca aceasta trece de prevederile exprese mentionate in lege, noi respingem o asemenea cerere", a declarat Song Liuping.

El a apreciat ca instalarea unor "backdoors" ar constitui o "sinucidere" comerciala.

Citeste si PNL solicita anchetarea activitatii Huawei si sa i se interzica participarea la dezvoltarea retelei 5G in Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#Huawei plangere contra SUA , #huawei