Huawei nu va fi exclusa din reteaua 5G in Franta - oficial

Joi, 13 Februarie 2020, ora 23:41
5164 citiri
Huawei nu va fi exclusa din reteaua 5G in Franta - oficial

Dupa Regatul Unit, Franta intentioneaza la randul ei sa ofere companiei chineze Huawei un acces limitat la constructia retelelor 5G, in pofida presiunilor americane de a exclude colaborarea cu acest producator de echipamente de telecomunicatii, relateaza joi agentiile AFP si EFE.

"Huawei nu va fi exclusa din reteaua 5G in Franta", a declarat ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, la patru zile dupa ce compania chineza avertizat cu privire la eventuale masuri discriminatorii impotriva sa.

Aceasta clarificare a pozitiei franceze survine dupa ce britanicii au acceptat, dar cu conditii stricte, o participare limitata a Huawei la realizarea viitoarelor retele 5G din Regatul Unit, in contextul in care Washingtonul incearca sa convinga statele europene sa nu colaboreze deloc cu aceasta companie.

Germania deocamdata nu si-a anuntat decizia la acest capitol, dar cancelarul Angela Merkel s-a pronuntat in decembrie impotriva excluderii a priori a vreunei societati anume, promitand totodata ca va face totul pentru a garanta securitatea infrastructurilor de telecomunicatii germane.

Ministrul francez Bruno Le Maire a asigurat la randul sau ca "interesele de suveranitate" ale Frantei vor fi protejate, mentionand de asemenea ca furnizorii europeni Nokia si Ericsson ar putea fi privilegiati.

Dar "daca Huawei va inainta o oferta mai buna intr-un moment sau altul din punct de vedere tehnic sau al pretului, atunci ar putea avea acces la reteaua 5G in Franta", a indicat el.

Totusi, a adaugat oficialul francez, "in cazul instalatiilor critice, al facilitatilor militare, daca exista zone nucleare in apropiere, vom stabili anumite restrictii pentru a ne proteja interesele suverane".

Ambasada Chinei in Franta a emis duminica un comunicat in care afirma ca, daca guvernul francez "are cu adevarat nevoie sa fixeze constrangeri pentru operatori, atunci ar trebui sa stabileasca in aceasta privinta criterii transparente si sa trateze toate companiile in acelasi mod".

In acelasi text este evocata si posibilitatea unor represalii. "Nu dorim sa vedem afectata dezvoltarea companiilor europene pe piata chineza din cauza discriminarii si protectionismului Frantei si al altor tari europene fata de Huawei", a avertizat ambasada Chinei.

Potrivit unor responsabili americani citati miercuri de Wall Street Journal, compania Huawei ar fi obligata de guvernul chinez sa instaleze cai de acces secrete (back doors) in retelele ei de telefonie mobila pentru ca serviciile secrete chineze sa efectueze astfel operatiuni de spionaj. Huawei a respins aceste acuzatii, vorbind despre o "perdea de fum" lansata de SUA.

La randul sau, directorul operatorului francez de telefonie mobila Orange, Stephane Richard, a declarat, legat de acuzatiile americane, ca "in (aceasta) industrie niciodata nu a fost evidentiat asa ceva, niciodata Huawei nu a fost surprins in flagrant delict instaland un dispozitiv de spionaj". "Daca americanii au elemente precise si concrete, atunci sa le comunice", a punctat el.

Compania Huawei este considerata a fi cea mai avansata pe plan global la capitolul 5G, a 5-a generatie a tehnologiei retelelor mobile. Pentru a le oferi garantii europenilor, ea a anuntat saptamana trecuta ca va deschide unitati de productie in Europa.

Serviciile americane sustin ca Huawei asculta in secret telecomunicatiile de mai bine de 10 ani

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#Huawei 5G Franta, #Huawei spionaj , #huawei