"Trezirea europeana": UE nu va interzice echipamentele Huawei, cum ar vrea SUA, dar va lua masuri

Duminica, 24 Martie 2019, ora 08:24
7370 citiri
"Trezirea europeana": UE nu va interzice echipamentele Huawei, cum ar vrea SUA, dar va lua masuri
Foto: Arhiva Pixabay.com

Comisia Europeana va cere statelor UE sa faca schimb de date mai ample pentru combaterea riscurilor de securitate legate de retelele 5G, dar va ignora apelurile Statelor Unite de a interzice echipamentele Huawei Technologies, au declarat patru persoane apropiate situatiei, citate de Reuters.

Comisarul pentru sectorul digital, Andrus Ansip, va prezenta recomandarile marti. In timp ce recomandarile nu au putere legala, vor avea influenta politica care ar putea conduce la adoptarea unor legi nationale in tarile UE.

Statele Unite au cerut Europei sa blocheze accesul pe piata al echipamentelor Huawei, afirmand ca acestea pot fi folosite de guvernul chinez pentru activitati de spionaj.

Huawei a respins cu tarie acuzatiile, iar la inceputul acestei luni a dat in judecata guvernul american din acest motiv.

Ansip va spune statelor UE sa se foloseasca de instrumentele stabilite in cadrul directivei UE privind securitatea retelelor si sistemelor informationale, respectiv directiva NIS, adoptata in 2016, si legea pentru securitate cibernetica adoptata recent, au spus sursele.

De exemplu, statele membre ar trebui sa daca schimb de informatii si sa se coordoneze in privinta studiilor de impact referitoare la riscurile de securitate si in privinta certificarii dispozitivelor conectate la internet si echipamentele 5G.

Comisia nu va cere interzicerea la nivel european a Huawei, lider global in domeniul echipamentelor de retele de telecomunicatii, lasand la latitudinea tarilor membre sa decida in privinta securitatii nationale.

Potrivit Comisiei, recomandarile vor sublinia abordarea comuna in privinta riscurilor de securitate ale retelelor 5G.

Recomandarile Comisiei vor marca o pozitie mai ferma referitoare la investitiile chineze, dupa ani de zile de deschidere fata de China, care controleaza 70% din oferta globala de materii prime necesare produselor high-tech.

Citeste mai multe despre: Merkel respinge cererile de a interzice Huawei in Germania, in ciuda avertismentelor.

"Trezirea europeana"

Masurile, daca vor fi adoptate, vor face parte din "trezirea europeana", dupa cum s-a exprimat vineri presedintele francez Emmanuel Macron, in legatura cu posibila dominatie chineza, dupa ce liderii UE au avut in premiera o discutie la un summit despre politica fata de China.

Germania a stabilit in aceasta luna un set de criterii mai stricte pentru toti furnizorii de echipamente de telecomunicatii, fara sa nominalizeze Huawei si ignorand presiunile americane.

Marii operatori de telecomunicatii se opun interzicerii echipamentelor Huawei, afirmand ca masura ar intarzia adoptarea retelelor 5G cu ani de zile. In schimb, Australia si Noua Zeelanda au oprit operatorii sa mai foloseasca echipamente Huawei in retelele lor.

Industria considera retelele 5G o noua sursa de bani, pentru ca permite conectatea oricaror produse, de la vehicule la aparatura electrocasnica.

Pe langa problema Huawei, blocul comunitar intentioneaza sa discute, la un summit UE-China din 9 aprilie, despre subventiile chineze, implicarea statului in economia chineza si un acces mai mare la piata din China.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Uniunea Europeana Huawei masuri supraveghere, #SUA UE Huawei masuri 5G , #huawei