Business Focus: The Real Estate Event - Uniting People, Inspiring Visions
Huawei reprezinta o cale gresita pentru dezvoltarea 5G, afirma ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.
Intr-un editorial remis Ziare.com, Zuckerman sustine ca "trebuie sa ne asiguram ca folosim companii care continua sa dezvolte tehnologii 5G de incredere, cum sunt Ericsson, Nokia, Samsung si Qualcomm", nu ca Huawei, care a fost pusa sub acuzare pentru fraude si complot pentru a fura secrete comerciale.
Totodata, ambasadorul SUA la Bucuresti precizeaza ca prezenta companiilor chineze in retelele 5G pericliteaza securitatea acestora, pentru ca firmele de tehnologie din China trebuie sa impartaseasca informatiile si tehnologia cu autoritatile militare sau de spionaj chineze.
Redam integral editorialul lui Adrian Zuckerman:
Huawei reprezinta o cale gresita pentru dezvoltarea 5G. Contrar marketingului si a perceptiei publice generale distorsionate, 5G nu este sinonim cu companiile chineze. Companiile americane, europene si sud-coreene conduc calea dezvoltarii 5G pe pietele din intreaga lume.
Tehnologia 5G ofera oportunitati, dar, aflata in maini gresite, ameninta securitatea nationala. Dupa cum a spus secretarul de Stat, Mike Pompeo, competitia cu China pune in discutie libertatile fundamentale pe care fiecare dintre noi le pretuieste.
O retea 5G nu este doar o retea pentru comunicatii - ea reprezinta o infrastructura esentiala pentru economia secolului XXI. La fel cum o retea de drumuri si autostrazi ajuta indivizii si marfurile sa se deplaseze si ajuta la deblocarea potentialului economic, viitoarele retele 5G vor fi autostrazi si rute ale economiei digitale.
Trebuie sa ne asiguram ca folosim companii care continua sa dezvolte tehnologii 5G de incredere, cum sunt Ericsson, Nokia, Samsung si Qualcomm. Aceste companii reprezinta o solutie la amenintarea provocata de firmele de tehnologie care au legaturi cu Partidul Comunist Chinez.
Huawei, spre deosebire de aceste companii de incredere, a fost pusa sub acuzare, saptamana trecuta, de Departamentul de Justitie al SUA pentru fraude si complot pentru a fura secrete comerciale. In cadrul schemei pe care a folosit-o de zeci de ani, Huawei a platit bonusuri angajatilor care au furat informatii confidentiale de la concurentii din Statele Unite.
Spre deosebire de companiile occidentale, firmele de tehnologie din China trebuie sa impartaseasca informatiile si tehnologia cu autoritatile militare sau de spionaj chineze. Companiile chineze si clientii lor nu sunt niciodata cu adevarat scutite de supravegherea Partidului Comunist Chinez.
Pentru a mentine retelele noastre sigure si pentru a ne pastra valorile democratice, nu putem avea incredere in aceste firme.
In august 2019, Statele Unite si Romania au semnat un memorandum de intelegere prin care s-au pus de acord asupra amenintarilor pe care le reprezinta furnizorii de tehnologie 5G care nu sunt de incredere. Dar nu numai Statele Unite au aceste ingrijorari: in 29 ianuarie, Uniunea Europeana a cerut statelor membre sa excluda din sectoarele critice ale retelelor 5G furnizorii ce prezinta un risc ridicat.
Prezenta companiilor chineze in retelele 5G pericliteaza securitatea acestora. Singura modalitate de a proteja securitatea 5G este sa o construim cu companii in care putem avea incredere. Includerea echipamentelor chineze in orice parte a unei retele 5G creeaza riscuri inacceptabile pentru securitatea nationala, pentru infrastructura critica, confidentialitatea si drepturile omului.
Asteptam cu nerabdare sa colaboram cu aliatii nostri NATO pentru a construi un viitor digital puternic, sigur si prosper, care sa sustina si sa ne apere valorile si modul de viata.