Nimeni nu contesta faptul ca Internetul are beneficiile sale. Insa, la fel de indiscutabil este si faptul ca exista dezavantaje care pot deveni, la un moment dat, chiar periculoase.
Listverse face o lista cu cele mai cunoscute moduri in care Internetul poate distruge o persoana, chiar daca "distruge" poate fi un cuvant prea dur.
Email-ul creeaza dependenta
Email-ul este una dintre cele mai puternice "arme" ale Internetului. Pe langa faptul ca salveaza miliarde de copaci, face ca afacerile si comunicarea sa fie mult mai rapide. Si tot emailul a creat miliarde de dependenti.
Facebook-ul te face sa te simti mizerabil
Facebook-ul este nebunia care refuza sa moara. Reteaua sociala este adulata si injurata deopotriva, de ani de zile, dar putini reusesc sa o ignore. Oamenii de stiinta sustin ca Facebook-ul afecteaza grav psihicul.
Un studiu americano-belgian arata ca utilizatorii de Facebook au o satisfactie de viata mult mai scazuta decat cei care nu se apropie de retea. Cu alte cuvinte, o vizita pe Facebook echivaleaza cu impactul avut de privitul unui catelus batut timp de patru ore. Un alt studiu, facut de catre cercetatorii germani de aceasta data, arata ca prima emotie traita de tineri, atunci cand intra pe Facebook, este invidia.
Furia Twitter
Ganditi-va care a fost ultimul tweet pe care l-ati citit si ce reactie v-a starnit. Sansele ca mesajul sa va fi infuriat sunt foarte mari, daca l-ati tinut minte. Cercetatorii sustin ca retelele sociale cresc datorita furiei utilizatorilor.
Te transforma intr-un rasist
Nu este o noutate faptul ca rasismul se raspandeste prin Internet. Oricine se indoieste de asta, poate petrece o ora citind comentariile de pe YouTube. Un recent studiu care a analizat legatura dintre retelele sociale si rasism arata ca oamenii care isi petrec timp pe Facebook sunt mai rasisti decat cei de pe alte retele sociale.
Un grup de cercetatori a facut un profil fals, denumit Jack Brown, care facea comentarii diverse si ii invita pe utilizatori sa precizeze gradul de acceptabilitate fata de afirmatiile sale. Surprinzator, cele mai multe "like"-uri le-au primit mesajele cu continut rasist.
Internetul te prosteste
In 2009, revista "Science" a publicat mai multe studii ce analizau efectul retelelor sociale asupra abilitatilor cognitive. Una dintre concluzii era ca, in timp ce Internetul poate mari capacitatile de exprimare, exista zone ale creierului care descresc. Este vorba despre gandirea critica, capacitatea de a gasi solutii la probleme, imaginatia si vocabularul abstract. Cu alte cuvinte, putem deveni mai buni in anumite domenii dar in mod clar ne prostim in altele.
Sinapsele creierului sunt rescrise
Internetul schimba modul nostru de gandire dar si de actiune. Ar putea sa rescrie sinapsele creierului? In 2011, rezultatele unui studiu au aratat ca exact asta face. Dupa ce au scanat creierul a 125 de studenti din Londra, cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista o legatura directa intre numarul prietenilor de pe Facebook si materia cenusie din anumite regiuni ale creierului. Aceste regiuni, deficitare in materie cenusie, sunt responsabile pentru memoria cognitiva sau interactiunea sociala.
Permite altora sa ne influenteze deciziile
"Astrosurfing" este acea metoda prin care o companie distribuie mesaje online astfel incat opinia publica sa fie influentata. Fie ca este vorba despre mesaje politice sau economice, legate de viitorul presedinte sau de un anumit produs, compania care distribuie aceste mesaje ne influenzeaza in mod direct. Un studiu canadian care a adunat 278 de studenti arata ca, in privinta unui subiect sensibil cum ar fi incalzirea globala, subiectii au fost influentati mai degraba de mesajele online decat de informatiile pe care le detineau pana atunci.
Internetul raspandeste terorismul
Este simplu: site-urile de social media sunt printre cele mai raspandite unelte de recrutare a fanaticilor. O analiza BBC asupra strategiei al Qaida aplicate pe Twitter arata ca organizatia terorista este foarte prezenta in mediile sociale. De multe ori, erau create conturi cu numele unor teroristi cautati in intreaga lume, care raspandeau ideile organizatiei. Nu numai organizatiile se folosesc de Internet. Anders Breivik, teroristul norvegian, era membru al mai multor forumuri de extrema-dreapta.
Creeaza dependenta, mai mult decat heroina
Dependenta de Internet (IUD) nu este inca o boala recunoscuta la nivel mondial chiar daca multa lume este constienta de acest lucru. Exista cazuri de adolescenti care au murit stand in fata computerului. Utilizatori cu simptome de izolare sociala atunci cand nu le este permis sa se apropie de Internet au fost subiecti ale mai multor studii.
Internetul distruge empatia
Exista mai multe studii care arata ca tineretul de astazi este mai putin empatic decat cel din urma cu 30 de ani. Practic, procentul a scazut cu 40 la suta, potrivit unui studiu publicat de New York Times. Tinerii de acum arata mai putin ca le-ar pasa, unii de ceilalti, iar acest lucru poate fi pus pe seama Internetului, dar probabil ca nu acesta este singurul vinovat.