Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

52% dintre romani folosesc Internetul - Sondaj IRES

Luni, 14 Martie 2011, ora 21:43
3818 citiri
52% dintre romani folosesc Internetul - Sondaj IRES
Foto: Arhiva

Mai mult de jumatate dintre romani se declara utilizatori ai Internetului (52%), iar dintre acestia doar 3% nu au posibilitatea de a accesa Internetul de acasa, arata un sondaj realizat de IRES.

68% dintre respondenti au declarat ca intra zilnic pe Internet, in timp ce 26% acceseaza Internetul de cateva ori pe saptamana.

30,5% dintre utilizatori petrec zilnic cel putin o jumatate de ora pe Internet, in timp ce un procent de 32,7 dintre internauti isi consuma intre una si trei ore pe zi pentru a naviga in mediul online, mai arata sondajul IRES.

11,3% dintre cei care acceseaza Internetul petrec mai mult de 5 ore pe zi navigand pe Internet, iar 11,9% mai putin de o jumatate de ora pe zi.

Cel mai "aglomerat" interval orar de navigare online este intre 18:00 si 24:00 (60%), urmat de intervalul orar 10:00-17:00, preferat de 26%.

Cei care navigheaza pe Internet au marturisit ca in primul rand vor sa se informeze, apoi corespondenta prin e-mail, lectura, muzica, socializarea online si filmele.

Astfel 96% dintre indivizi utilizeza Internetul pentru a se informa, 80% utilizeaza acest serviciu pentru a coresponda prin e-mail, iar 70% dintre utilizatorii de Internet declara ca intrebuinteaza acest serviciu pentru a socializa in cadrul retelelor online.

Procentul celor care citesc, isi procura carti sau se informeaza in legatura cu aparitiile editoriale este de 68%; un sfert dintre utilizatorii de Internet platesc facturile online. Informatiile accesate de romani pe Internet sunt in mare parte din domeniul sportiv (18%), divertisment, sanatate (fiecare cu cate 15%), politica (14%), sau informatii utilitare (12%). Arta si cultura constituie o prioritate pentru 9% dintre internauti.

Desi unul dintre principalele domenii de informare pe Internet a romanilor il reprezinta domeniul politic, doar 5% dintre indivizi urmaresc sau acceseaza site-ul unui partid politic.

Interesul indivizilor in ceea ce priveste domeniul politic in general este semnificativ mai mare in comparatie cu interesul fata de un anumit personaj politic sau partid. In timp ce 9% dintre respondenti declara ca au citit blogul unui analist sau jurnalist politic, doar 3% din aceeasi populatie declara ca a citit/urmarit blogul unui om politic.

Cel mai utilizat broswer este Google Chrome

Browser-ul cel mai frecvent utilizat de catre romani este Google Chrome, 36,8% dintre respondentii studiului declarand ca il prefera, urmat indeaproape de Mozilla Firefox (27,5%) si de 5 Internet Explorer (27,2%).

Google conduce detasat in privinta motoarelor de cautare folosite de catre romani, fiind cel mai utilizat de catre 86,6% dintre respondenti, urmat de catre Yahoo, cu 8,9%; aceasta ierarhie din urma este inversata cand vine vorba de preferintele privind utilizarea unui cont de mail: 72% revine Yahoo si doar 9% Google. Indiferent de contul de e-mail utilizat, romanii primesc, in pondere de 63%, pana la 10 e-mailuri pe zi, procent mai crescut decat cel al e-mailurilor expediate: 66% dintre utilizatori expediaza pana la 10 e-mailuri intr-o zi obisnuita.

Yahoo (Yahoo Messenger) conduce si in optiunile respondentilor in ceea ce priveste utilizarea programelor de chat, avand un procent de 67,1%. Locurile urmatoare sunt ocupate de catre Google Talk (12,8%), Skype (4,6%) si Windows Messenger (3,2%).

36% dintre utilizatorii de Internet din Romania declara ca au un cont pe o retea de socializare, liderul detasat al acestor retele fiind reprezentat de Facebook, astfel incat, din totalul celor care si-au creat un cont pe o retea de socializare, 73,4% au declarat ca au un cont pe Facebook si 17,5% un cont pe Hi5.

Dintre cei care acceseaza Internetul, 23% considera ca nu ar fi o problema majora daca ar fi privati de acest beneficiu/serviciu pe o perioada mai mare de un an, in schimb 11% din totalul utilizatorilor considera ca nu ar rezista nici macar o zi departe de aceasta tehnologie comunicationala.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#romani studiu Internet, #jumatate romani utilizeaza Internetul , #internet