Ai grija ce scrii pe Internet, se fura date personale

Marti, 13 Aprilie 2010, ora 07:08
5052 citiri
Ai grija ce scrii pe Internet, se fura date personale

Regulamentul Bancii Nationale privind cunoasterea clientelei bancilor a fost mana cereasca pentru hackeri. Legal, clientii bancilor trebuie sa se prezinte personal la ghisee, cu actul de identitate, pentru actualizarea datelor de identificare.

Infractorii informatici s-au folosit insa de acest lucru pentru a cere romanilor, pe mail, datele personale, bazandu-se pe comoditatea lor si dorinta de a scapa de un drum la banca. In ultimul timp, mai multe valuri de phishing au fost identificate de specialisti.

Hackerii cer clientilor sa completeze un formular electronic, atat cu datele lor de identificare, cat si cu detalii privitoare la cont si la banca.

"BCR nu solicita clientilor sai prin e-mail date cu caracter confidential", a declarat, pentru Ziare.com, Catalin Moise, director Canale Alternative BCR. De fapt, nici o banca nu va cere acest lucru prin intermediul Internetului.

Reguli pentru siguranta mail-ului

Care sunt regulile pentru a putea totusi transmite fara riscuri, pe Internet, date confidentiale? "Calculatorul de pe care se fac operatiuni critice sa fie pastrat cat mai curat, fara jocuri sau alte programe downloadate de pe Internet, din surse nesigure. Parolele de acces trebuie sa fie cat mai complexe si schimbate periodic.

PIN-urile cardurilor sa nu fie transmise niciodata pe Internet si nici salvate in calculator. In cazul in care exista suspiciuni asupra vreunei tranzactii, utilizatorul trebuie sa contacteze cat mai repede institutia responsabila cu respectiva tranzactie, pentru anularea ei", a declarat, pentru Ziare.com, Costin Raducanu, Data Security Officer.

Infractorii cibernetici folosesc orice eveniment de care sunt interesati oamenii pentru a raspandi malware. Ei nu tintesc evenimente marunte, ci pe acelea care atrag o multitudine de vizitatori si au ca scop obtinerea de beneficii de pe urma victimelor atacurilor informatice.

Sunt folosite in acest scop zilele de sarbatoare, Valentine's Day, dar si evenimente internationale majore, cum ar fi cutremurul din Haiti, moartea lui Michael Jackson sau, mai nou, catastrofa aviatica in care si-a pierdut viata presedintele Poloniei.

O alta metoda de a "invada" un computer este trimiterea de mesaje virusate (troieni) prin Instant Messenger. "Acest caz este mult mai periculos deoarece, in cazul in care programul trimis in mesaj este instalat, acesta poate monitoriza orice transmisie facuta de pe calculator, chiar si catre paginile de Internet sigure.

In consecinta, instalarea unui antivirus, a unui firewall si a celei mai noi versiuni a browser-ului de Internet preferat pot impreuna limita daunele produse de un astfel de troian", precizeaza Costin Raducanu.

Este sigur Internet Banking-ul?

Mai mult de un sfert dintre utilizatorii de Internet cu varste intre 18 si 64 de ani din mediul urban folosesc serviciul de Internet Banking, conform unui studiu realizat de Mercury Research la sfarsitul anului trecut. 83% dintre consumatori spun ca folosesc acest serviciu pentru ca este sigur. Barbatii il folosesc mai mult, femeile mai putin.

Sistemele de Internet Banking ce ofera posibilitatea clientilor unei banci sa acceseze online informatii cu privire la situatia conturilor lor sau care le permit sa efectueze plati sau transferuri bancare online vor fi, cu siguranta, din ce in ce mai utilizate in lume si la noi in tara.

De aceea, sporirea masurilor de securitate privind aceste sisteme este un lucru esential pentru succesul in continuare al acestui tip de servicii bancare oferite de catre o banca clientilor sai.

Nu trebuie sa confundam notiunea de Internet Banking cu cea de e-banking (uneori intalnita sub numele de PC Banking); daca prima presupune o conexiune cu banca prin intermediul Internetului, cea de a doua foloseste o conexiune directa cu banca, de regula prin intermediul unui modem si a unei linii telefonice pentru oferirea unor servicii asemanatoare.

"In Romania cel putin, bancile nu cer niciodata date referitoare la cont pe Internet, deoarece datele transmise pe Internet pot fi interceptate la sursa (in cazul in care calculatorul propriu este infectat cu un virus sau cal troian), cat si pe traseu (in urma unui atac asupra serverului central al institutiei respective). Cea mai sigura metoda este de a face operatiuni direct la ghiseu", spune Costin Raducanu.

"Securitatea utilizarii serviciului Click 24 Banking BCR este garantata pe trei niveluri: numele de utilizator, dispozitivul Token protejat de un cod PIN stabilit de client la prima utilizare si codurile unice generate de dispozitivul Token, denumite OTP - One Time Password si DS - Digital Signature", ne-a declarat Catalin Moise.

Retelele de socializare

Conform InternetWorldStats, in Romania exista in prezent 12,8 milioane de utilizatori de Internet, Facebook a inregistrat, la finalul lunii martie, 1,03 milioane de utilizatori in tara noastra, iar Twitter, o alta retea populara printre internautii romani, avea in februarie 2010 peste 25.000 de utilizatori romani.

Facebook este considerata una dintre cele mai mari amenintari informatice la adresa companiilor, dupa ce atacurile hackerilor pe aceasta retea de socializare s-au inmultit cu 70%.

Numarul atacurilor cu malware (programe care descarca software-uri periculoase pe computer-ul utilizatorului) s-a dublat in ultimele 12 luni, arata un studiu realizat de compania de securitate informatica Sophos.

Potrivit expertilor, retelele de socializare ca Facebook sau Twitter au devenit tinte importante ale hackerilor. Conturile unor nume faimoase ca Britney Spears sau chiar Barack Obama au fost deja compromise, de pe ele fiind trimise mesaje false.

Chiar saptamana trecuta, pe Facebook si Twitter au aparut conturi false ale premierului Emil Boc. Acesta le spusese jurnalistilor ca are de gand sa-si faca profile pe aceste doua site-uri de socializare, iar internautii i-au luat-o inainte, furandu-i numele.

In aprilie, un bug al Facebook care facea publice adresele de e-mail a afectat conturile mai multor utilizatori. Pentru o jumatate de ora, eroarea a facut ca adresele de e-mail ale multor utilizatori sa fie vizibile oricui.

Asa ca fiti atenti unde si cum va postati datele personale. Ele pot deveni oricand publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gmail le permite utilizatorilor să gestioneze mai bine mail-urile primite
Gmail le permite utilizatorilor să gestioneze mai bine mail-urile primite
Google introduce o nouă funcționalitate în aplicația Gmail pentru a ajuta utilizatorii să gestioneze mai eficient abonamentele la newslettere. Într-un efort de a simplifica organizarea...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#mail, #internet virusi, #atacuri pishing, #Internet banking , #internet