Cand am putea scapa de roaming in UE si ce prevederi sunt necesare pentru Big Brother - Interviu

Vineri, 20 Martie 2015, ora 08:45
5996 citiri
Cand am putea scapa de roaming in UE si ce prevederi sunt necesare pentru Big Brother - Interviu

Este nevoie de un echilibru intre nevoia de securitate si protectia drepturilor civile, in discutia despre legile Big Brother, iar romanii ar putea scapa de roaming in Uniunea Europeana cel mai devreme in anul 2017, sustine europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, eurodeputatul, care a castigat premiul de Europarlamentarul Anului la categoria Agenda Digitala, sustine ca trebuie revizuite o serie de reglementari in ce ii priveste pe utilizatorii de Internet pe tot cuprinsul Uniunii Europene.

De asemenea, Victor Negrescu vine cu idei privind incurajarea si stimularea antreprenorilor IT din Romania si atrage atentia asupra necesitatii unei comisii pentru Internet in Parlamentul European.

Sotia lui Crin Antonescu, desemnata Europarlamentar al Anului. Ce a facut sotia lui Ponta

Ati vorbit despre sustinerea drepturilor utilizatorilor de Internet. In ce consta acest lucru, la ce v-ati referit?

Sunt mai multe lucruri pe care le-am facut in acest sens. In primul rand, am organizat mai multe dezbateri si am avut chiar interpelari ale Comisiei Europene despre acest subiect.

Am mers foarte mult pe aceasta tema, in sensul ca drepturile civile, protectia datelor, protectia informatiilor private trebuie sa fie asigurate printr-un cadru legislativ adecvat. Asta nu inseamna ca pierdem din libertatea Internetului - sunt un fanatic sustinator al acestui fapt, ca Internetul s-a dezvoltat si a devenit chiar un motor al democratiei la nivel mondial prin faptul ca este liber.

Sunt foarte implicat in prezent pe raportul doamnei Reda (Julia Reda, europarlamentar german - n.red.), o initiativa legislativa in Parlamentul European, cu privire la copyright-ul pe Internet, prin care ar urma sa fie reduse restrictiile, iar drepturile de protectie intelectuala pe Internet ar urma sa fie mai libere si mai transparente.

Concret, la ce ne referim?

Daca eu cumpar un serviciu de filme in Romania si daca merg in alt stat european, eu nu pot accesa acest serviciu, desi eu l-am cumparat si am platit acest serviciu, pentru ca exista niste bariere la nivel european.

Daca ma uit pe o platforma video, gen Youtube, in anumite state pot vedea, in alte state nu pot vedea, pentru ca exista pentru fiecare stat anumite restrictii de ordin legislativ sau anumite bariere financiare.

Sau un al treilea exemplu, cu achizitia de carti online. In anumite tari nu avem impozit sau impozitul e aproape zero, in alte state precum Romania, impozitul este foarte mare, iar ceea ce sustin eu este sa existe un echilibru sau o uniformizare a acestor norme, pentru ca de multe ori aduc un deserviciu unor tari precum Romania, pentru ca nu au prea multe masuri legislative in acest domeniu. Si acest lucru trebui uniformizat la nivel european.

Si acestea sunt exemple practice, pe care oamenii le pot intelege. Adica toata lumea se uita la un film, eventual platit, sau se uita la un video sau cumpara o carte online.

Agenda Digitala nu se refera doar la Internet, ci si la telefonia mobila, deci si la roaming...

Am fost unul dintre initiatorii interpelarii pe care au facut-o peste 40 de europarlamentari Comisiei Europene cu privire la intarzierea reducerii costurilor de roaming la zero, pentru ca acesta era obiectivul.

Comisia Europeana tergiverseaza acest lucru si am fost unul dintre cei care am interpelat Comisia in acest sens, pentru a reveni cu un calendar clar.

Nu scapam de roaming in UE. De ce isi incalca Uniunea promisiunea

Se mai mentine anul 2016 pentru reducerea costurilor de roaming la zero?

Realist vorbind, la cum a procedat Comisia, 2016 mi se pare prea devreme. Eu mi-as dori sa fie 2016, aceasta a fost interpelarea pe care noi am formulat-o, sa se mentina acest calendar care a fost adoptat si de Parlamentul European. Si noi punem presiune din partea Parlamentului. Comisia insa pare sa tergiverseze implementarea acestei rezolutii.

Parlamentul European: Rezolutie privind taxele de roaming, motoarele de cautare si cloud computing

Vorbim despre roaming doar in Uniunea Europeana sau si in alte tari, precum Moldova sau Ucraina?

Momentan, este inclus in proiectul legislativ european numai Uniunea Europeana, dar alte state precum Republica Moldova sau Ucraina, daca doresc sa adere la acest program comun, o pot face printr-o decizie guvernamentala in acest sens. Adica si ei sa oblige companiile de telecomunicatii sa reduca tarifele.

Spuneati despre Romania ca poate fi Silicon Valley a Europei, datorita tinerilor de aici. Dar cum facem sa ii tinem in tara?

Avem doua directiii pe care trebuie sa mergem - in primul rand, trebuie sa pornim de la baza. Avem multi creativi, dar trebuie sa ne imbunatatim educatia si formarea in domeniul IT. Din pacate, a scazut numarul de oameni pregatiti in domeniu si trebuie intr-adevar sa existe investitii in domeniu.

Spre exemplu, as schimba modul in care se aloca fondurile POSDRU, care finanteaza formarea profesionala recunoscuta de autoritatile competente, dar acele autorizatii sau acele profesii nu cuprind si profesiile digitale din noua generatie de profesii, pentru ca nu sunt recunoscute in Romania. Si as schimba lucrul acesta ca sa folosim fondurile europene.

Al doilea lucru pe care l-as face este modul in care finantam antreprenoriatul in domeniu. Au existat, in anii 2008-2009, niste fonduri disponibile prin Ministerul Comunicatiilor, pentru antreprenoriat in domeniul IT, dar as scadea exponential cofinantarea pentru acele proiecte - in antreprenoriat cofinantarea era undeva la 40 la suta, ceea ce este enorm pentru un tanar antreprenor sau pentru cineva care dezvolta o afacere in domeniu. Deci folosirea din nou a fondurilor europene prin schimbarea legislatiei privind modul in care se folosesc.

Si al treilea lucru: as suplimenta facilitatile fiscale. Romania e singura din UE care ofera o facilitate fiscala pentru IT-isti, in sensul in care nu se plateste integral impozitul acela pe venit, adica partea angajatului, pentru antreprenorii din domeniu, eventual cu o reducere a impozitului sau anumite stimulente pentru plati de acest fel. Si aici chestiunile acestea sunt legate inclusiv de platile online.

Eu cred intr-o fiscalitate stimulativa, nu neaparat una care penalizeaza pe cei care nu-si fac treaba, ci sa-i stimuleze pe cei care-si fac treaba si isi platesc taxele la zi.

Ati vorbit si despre o comisie speciala in Parlamentul European privind Internetul.

Exista in Parlamentul European un intergrup pe Agenda Digitala, din care fac parte, si impreuna cu acest grup din care fac parte aproximativ 100 de europarlamentari sustinem crearea unei comisii la nivelul Parlamentului European specializata pe Agenda Digitala si Internet, mai ales ca Comisia Europeana se concentreaza foarte mult pe acest domeniu si aloca sume importante.

Cu ce s-ar mai ocupa comisia?

Ar urma sa se ocupe cu tot ceea ce inseamna reglementari in domeniu - reglementarea pietei telecomunicatiilor, pietei de achizitii online, reglementarea a tot ce inseamna proprietate intelectuala digitala. Sunt multe chestiuni care pot fi reglementate de o astfel de comisie si vedem ca sunt multe probleme.

Revin la ce spuneam despre cartile online, unde exista tarife diferite de impozitare si vedem cum marile companii, precum Amazon, merg in tarile care nu impoziteaza sau impoziteaza foarte putin cartile digitale, si vand in schimb in toata Europa. Si nu mi se pare normal, trebuie sa fie un impozit unitar, in asa fel incat concurenta sa se faca pe alte principii.

La fel, exista facilitati fiscale oferite de anumite state, precum Luxemburg, pentru companiile digitale pe care un stat ca Romania nu le poate sustine, si atunci trebuie sa existe o reglementare la nivel european, in asa fel incat sa existe o concurenta egala in domeniul pietei digitale. O piata digitala puternica presupune si o competitie pe reguli comune.

Care este pozitia dvs. referitoare la legile Big Brother, care au fost declarate neconstitutionale? Ar fi nevoie de asemenea reglementari legislative in Romania?

Cred ca legea Big Brother aduce reglementari care erau prevazute deja si in alte legi referitor la domeniul digital. Ele sunt aduse intr-un singur pachet. In general, aduc un plus la nivel de securitate si este un lucru pozitiv acesta, dar cred ca este foarte important sa existe o dezbatere mai larga, cu toti actorii societatii civile, in asa fel incat sa existe un echilibru intre nevoia normala de securitate - care este normala in ziua de astazi si foarte bine ca exista aceasta chestiune si acest interes al serviciilor secrete in mod special - si protectia drepturilor civile.

Pentru ca trebuie sa existe si prezumtia de nevinovatie a utilizatorului de Internet. Adica nu orice utilizator de Internet sau utilizator al retelelor sociale sau pur si simplu internaut nu este automat vinovat. Trebuie sa pornim de la principiul ca el este nevinovat - cum il protejam? Si atunci legea Big Brother poate ajuta in acest sens, daca ia in calcul acest aspect.

Sunt pro, dar cu o dezbatere mai larga.

Legea Big Brother 3, neconstitutionala - decizie CCR

Cred ca orice lege care reglementeaza Internetul, cu cat este realizata printr-o dezbatere mai larga, chiar si online, de ce nu, poate sa intareasca puterea sa de aplicare. Daca noi nu discutam, oamenii nu stiu si au impresia ca apar acolo anumite lucruri care sunt incorecte.

Daca e sa intrebam multi din cei care dezvolta afaceri online, probabil ca ei nu stiu prevederile acelei legi. Daca citesti legea, lucrurile sunt mult mai clare si mai bine scrise decat par asa din auzite. Ar trebui sa discutam cu toata lumea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Victor Negrescu Internet, #Victor Negrescu roaming, #Victor Negrescu Big Brother, #legi Big Brother, #reglementari Internet, #roaming UE , #internet