Cele mai mari provocari in domeniul IT: Cu ce ne vom confrunta in urmatorii trei ani

Joi, 10 Iulie 2014, ora 12:30
4397 citiri
Cele mai mari provocari in domeniul IT: Cu ce ne vom confrunta in urmatorii trei ani

Securitatea, managementul riscului si cresterea traficului de date sunt principalele provocari cu care se vor confrunta departamentele de IT din companii in urmatorii trei ani.

Aceasta este concluzia studiului efectuat de firma Cisco in randul a 634 de specialisti IT din companiile prezente in Romania, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

In acest context, cele mai mari investitii vor fi directionate catre imbunatatirea retelelor si a solutiilor de securitate. In acelasi timp, managerii departamentelor IT vor fi in continuare preocupati de reducerea cheltuielilor IT, conform sursei citate.

In contextul cresterii nevoii de mobilitate si odata cu extinderea dispozitivelor conectate la Internet, dar si a necesitatii securizarii datelor si a accesarii lor de pe orice dispozitiv, oriunde si oricand, o serie de noua de tendinte va fi resimtita in perioada urmatoare de catre companii.

Astfel, desi trimiterea de email-uri (in proportie de 32%) si convorbirile telefonice (indicate de 26% dintre respondenti) raman cele mai raspandite mijloace de comunicare folosite in companiile din Romania, exista un interes in crestere pentru sistemele de colaborare care imbunatatesc experienta de comunicare, cum sunt solutiile de videoconferinta sau conferinte web.

Securitatea datelor

O alta concluzie importanta a studiului releva faptul ca firmele din Romania sunt in continuare atente atunci cand vine vorba de securitatea datelor.

In prezent, aproape jumatate dintre firme (44%) permit angajatilor sa se conecteze la reteaua companiei de la distanta, avand astfel acces la aplicatii, la date, de pe dispozitive mobile care nu apartin firmelor respective: laptop-uri, smartphone-uri, tablete etc.

In plus, 7% dintre specialisti afirma ca isi propun sa permita angajatilor accesul la datele companiei de pe dispozitivele personale in urmatoarele 6 luni de zile.

Cat priveste centrele de date, specialistii sunt mult mai preocupati de performanta acestora (27%), de scalabilitatea (22%) si de securitatea lor (22%) si mai putin de capacitatea de stocare (7%) sau de eficienta energetica (9%).

"Infrastructura IT si retelele au devenit o parte strategica a operatiunilor companiilor. Rezultatele de anul acesta ale studiului Cisco ne arata ca in perioada urmatoare vom vedea investitii in modernizarea retelelor si in cresterea securitatii acestora, pregatindu-le pentru un volum mai mare de date, dar si in dezvoltarea de noi mijloace de colaborare si comunicare.

Companiile au nevoie acum sa-si imbunatateasca infrastructurile IT, acest lucru fiind un motor de crestere a veniturilor in perioada urmatoare. Iar acum, cand segmentul cloud devine din ce in ce mai mult o realitate, companiile au posibilitatea de a alege intre a-si baza infrastructura pe cloud public, privat sau hibrid si a-si crea propriile lor sisteme de infrastructura", a declarat Dorin Pena, Director General Cisco Romania.

Cloud-ul ia avant

Componenta cloud va fi tot mai prezenta in companiile din Romania in perioada urmatoare. 45% dintre managerii IT prezenti la Cisco Connect Romania au mentionat ca folosesc aplicatii sau servicii bazate pe cloud. Surprinzator este insa numarul in crestere de companii care recunosc necesitatea acestor servicii.

16% dintre respondenti intentioneaza sa introduca astfel de servicii si aplicatii in urmatoarea jumatate de an. Cat priveste zona de implementare a acestora, managerii diviziilor IT precizeaza solutii software de business management si aplicatii de contabilitate, facturare, management de vanzari (23%), dar si solutii de web meeting sau conferinta (18%).

Sondajul a fost realizat la jumatatea lunii mai si se bazeaza pe raspunsurile furnizate de 634 de specialisti IT din companii private si institutii publice din Romania.

C.P.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#riscuri IT, #companii securitate date, #securitate date , #internet