Ce stie Internetul despre tine?

Autor: Ana Ilie
Marti, 24 Mai 2011, ora 18:45
5696 citiri
Ce stie Internetul despre tine?

Lumea digitala se schimba pe nesimtite si, ceea ce era odinioara un mediu anonim, unde oricine putea fi orice isi dorea, este acum o unealta care solicita si analizeaza informatii despre tine.

Eli Pariser, fost director al MoveOn.org si presedintele consiliului de administratie al organizatiei TED, autor al lucrarii "The Filter Bubble: What the Internet is Hiding From You" (Ce ascunde Internetul de tine, n.r.), scrie, pentru CNN, ca Internetul stie cele mai intime lucruri despre noi si continua sa adune o cantitate incredibila de detalii personale.

Primele 50 de website-uri, de la CNN la Yahoo si MSN, instaleaza, in calculatorul tau, in medie, 64 de "cookies" si "web beacons" fiecare. Daca faci o cautare simpla pe Dictionary.com, cu cuvantul "depresie", spre exemplu, site-ul iti instaleaza pana la 223 de cookies si beams pe computer, asa ca celelelate website-uri iti pot oferi spre vanzare antidepresive.

Cursa de a afla cat mai multe despre fiecare dintre noi a devenit lupta centrala a erei gigantilor Internetului precum Google, Facebook, Apple si Microsoft.

"Primesti servicii gratuite si costul este informatia despre tine. Si Google si Facebook transforma asta direct in bani", este de parere si Chris Palmer de la Electronic Frontier Foundation.

In vreme ce Gmail si Facebook sunt gratuite, ele sunt si niste motoare de extractie de informatie, vorace si extrem de eficiente, care aduna detalii despre cele mai intime aspecte ale vietii noastre.

Ca strategie de business, formula gigantilor de Internet este foarte simpla: cu cat aduna mai multa informatie personala relevanta, cu atat mai mult pot vinde, si cu atat mai mult vei cumpara ce-ti vand ei. Formula functioneaza: Amazon vinde marfa in valoare de miliarde de dolari prevazand ce il intereseaza pe fiecare client si aducandu-i in fata ochilor acel produs.

Daca aceasta orientare dupa preferintele clientilor ar fi doar pentru publicitatea targetata, nu ar fi neaparat o problema. Insa personalizarea nu doar modeleaza felul in care cumparam.

Retelele de socializare, sursa de informare

Pentru un procent tot mai mare dintre noi, fluxurile personalizate de stiri precum Facebook devin o sursa primara de stiri. 36% dintre americanii sub 30 de ani se informeaza prin retelele de socializare.

Personalizarea modeleaza felul in care informatia curge si in afara Facebook, in conditiile in care site-uri precum Yahoo News si produsul New Yoprk Times - News.me - isi schimba titlurile in functie de interesele noastre personale. Preferintele si dorintele noastre influenteaza ce inregistrari video urmarim pe YouTube si alte site-uri asemenea, si ce bloguri vedem.

Afecteaza pana si ce e-mailuri primim, ce potentiali parteneri intalnim pe OK Cupid, si ce restaurante ne sunt recomandate pe Yelp - ceea ce inseamna ca personalizarea dirijeaza nu doar cu cine iti dai intalnire ci si unde mergi si despre ce vorbesti. Practic, algoritmii care dirijeaza publicitatea incep sa ne conduca vietile.

Codul central al noului Internet este simplu. Noua generatie de filtre de Internet se uita la lucrurile care par sa iti placa - lucrurile pe care le-ai facut sau pe care oameni similari tie le plac - si incearca sa extrapoleze. Impreuna, aceste motoare creeaza un univers unic de informatie pentru fiecare dintre noi - ceea ce Eli Pariser numeste "filter bubble" (aprox. bula filtrelor, n.r.) - care modifica in mod fundamental felul in care intram in contact cu idei si informatie.

Si pana acum am consumat lucruri si informatii care ne intereseaza si am ignorat restul. Insa bula filtrelor introduce trei dinamici cu care nu ne-am mai confruntat pana acum:

In primul rand, esti singur. Un canal de televiziune de nisa, cum ar fi de golf, are si alti clienti care il urmaresc, cu care ai doar partial preferinte comune - in acest caz, golful. Insa in bula ta esti singur. Intr-o epoca in care informatia impartasita este piatra de temelie a experientei impartasite, bula filtrelor etse o forta centrifuga, care ne indeparteaza unul de altul.

In al doilea rand, bula filtrelor este invizibila. Majoritatea celor care urmaresc surse de stiri conservatoare, spre exemplu, stiu cand schimba canalul pentru a vedea un anumit punct de vedere politic. Insa agenda Google este opaca. Google nu iti spune cine crede ca esti tu, sau de ce iti serveste rezultatele pe care le vezi in fata ta. Nu stii daca presupunerile sale despre tine sunt corecte sau gresite - si este foarte posibil nici sa nu stii ce presupuneri are despre tine.

In fine, in al treilea rand, nu alegi sa intri in bula filtrelor. Cand urmaresti un canal tv sau radio, faci o decizie cu privire la filtrul pe care il aplici ca sa privesti lumea. Este un proces activ, insa nu faci aceeasi alegere in cazul filtrelor personalizate. Ele vin in intampinarea ta si pentru ca ele sunt responsabile de profitul site-urilor care le folosesc, vor fi din ce in ce mai greu de evitat.

Cum functioneaza filtrele de personalizare?

Consecintele vietii intr-o bula de acest gen devin clare. Lasate sa actioneze automat, filtrele de personalizare servesc un tip de autopropaganda invizibila, indoctrinandu-ne cu propriile lor idei, amplificand dorinta noastra pentru lucrurile care ne sunt familiare si evitand sa ne expuna la pericolele care pandesc in teritoriile necunoscute.

In bula filtrelor, nu ai sanse la intalnirile norocoase care aduc cunoastere si constientizare. Creativitatea este nascuta de coliziunea dintre idei din diverse discipline si culturi. Combina, spre exemplu, bucataria cu fizica si poate inventezi tigaia nonaderenta. Insa daca Amazon crede ca esti interesat in carti de bucate, nu-ti va servi niciodata carti despre metalurgie.

Nu se afla in risc doar asocierile intamplatoare. Prin definitie, o lume construita de la lucrurile familiare este o lume in care nu ai nimic de invatat. Daca personalizarea este extrema, ne-ar putea impiedica sa intram in contact cu experientele si ideile extraordinare care schimba felul in care gandim lumea si pe noi insine.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Internet, #internet informatie personala, #internet bula filtrelor, #internet personalizare , #internet