Cinci predictii spectaculoase despre Internet si ce s-a intamplat de fapt

Sambata, 15 Martie 2014, ora 09:20
4515 citiri
Cinci predictii spectaculoase despre Internet si ce s-a intamplat de fapt

In martie 1989, cercetatorul britanic Tim Berners-Lee publica un document in care propunea un sistem de management al informatiilor, menit sa faciliteze schimbul de date intre universitati si oameni de stiinta din intreaga lume, pavand drumul catre World Wide Web-ul pe care il cunoastem in prezent.

De atunci, au fost facute numeroase predictii despre cum Internetul va transforma sau nu va transforma societatea. Nu toate s-au dovedit a fi corecte, noteaza CNN.

Cum va arata Internetul in 2025: omniprezent si intunecat

Spam-ul va disparea in doi ani - Bill Gates, 2004

Optimista afirmatie a fost facuta chiar de fondatorul Microsoft cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos. Filtrele si "provocarile umane" - care obliga expeditorul sa rezolve un puzzle, de exemplu, ar fi trebuit sa ajute la reducerea numarului de e-mail-uri nedorite, afirma Gates.

De asemenea, acesta a imaginat si un sistem prin care expeditorul ar fi platit amenzi daca mesajele lor erau respinse.

"Spam-ul va deveni in curand istorie", a spus Gates.

Ce s-a intamplat in realitate: Filtrele au ajutat. Insa zece ani mai tarziu, utilizatorii de Internet continua sa primeasca mesaje cu oferte de refinantare a creditelor ipotecare. In decembrie, spam-urile reprezentau 68% din e-mail-urile primite, potrivit Greenview Data.

Site-urile nu vor inlocui niciodata ziarele - Newsweek, 1995

Cu 15 ani inainte ca scaderea dramatica a veniturilor din publicitate sa forteze vanzarea Newsweek pentru 1 dolar, revista a publicat un discurs critic la adresa Internetului, pe care l-a numit "o pustietate de date nefiltrate".

"Adevarul este ca bazele de date online nu vor inlocui niciodata cotidianele", scria autorul Clifford Stoll.

Ce s-a intamplat in realitate: Internetul a inlocuit treptat ziarele tiparite, iar cei mai multi oameni citesc stirile online.

Internetul va... exploda? - Robert Metcalfe, 1995.

Deloc un novice in ceea ce priveste tehnologia, Metcalfe, inventatorul Ethernet era ingrijorat ca pe masura ce tot mai multi oameni vor folosi Internetul, acesta se va supraincarca si se va produse un fenomen de tip supernova care va duce la "un colaps catastrofal" in 1996.

Ce s-a intamplat in realitate: Exista aceasta senzatie atunci cand servicii precum Gmail, Facebook sau Twitter se intrerup timp de mai multe minute. Dar, evident, folosim in continuare Internetul.

Internetul va insemna sfarsitul monitorizarii de tip Big Brother - Columbia Journalism Review, 1995

Profetia apartine unui optimist digital, avocatul si cercetatorul Peter Huber. Comunicarea tot mai facila in era Internetului ar fi facut imposibil pentru guverne sau corporatii sa controlexe fluxurile de informatii, credea el.

"Lumea lui Orwell, o lume a monopolurilor asupra retelelor de calculatoare si comunicatii, nu va mai exista vreodata in vietile noastre", nota Huber.

Snowden: NSA da foc la viitorul Internetului

Ce s-a intamplat in realitate: Giganti precum Google si Facebook dispun de colectii vaste de date ale utilizatorilor lor, iar fostul analist NSA Edward Snowden a dezvaluit amplele programe guvernamenale de spionaj care urmaresc oamenii din intreaga lume prin intermediul Internetului.

Nimeni nu va cumpara de pe Internet - Newsweek, 1995

Acces la Internet pentru toata lumea - cum va fi posibil

"Chiar daca ar exista o modalitate sigura de a trimite bani prin intermediul Internetului, ceea ce nu exista, acestuia ii lipseste ingredientul esential al capitalismului: vanzatorii", arata tot Clifford Stoll.

Ce s-a intamplat in realitate: Amazon.com, cea mai mare companie de comert online din lume, a avut in 2013 venituri de peste 74 de miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gmail le permite utilizatorilor să gestioneze mai bine mail-urile primite
Gmail le permite utilizatorilor să gestioneze mai bine mail-urile primite
Google introduce o nouă funcționalitate în aplicația Gmail pentru a ajuta utilizatorii să gestioneze mai eficient abonamentele la newslettere. Într-un efort de a simplifica organizarea...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#predictii Internet, #evolutie internet, #comert online, #spam , #internet
Comentarii
Poza Socialistwars
Socialistwars
rank 5
Buna analiza.