Computerul magnetic, inventie a unui fizician roman

Luni, 13 Octombrie 2008, ora 09:41
4882 citiri
Computerul magnetic, inventie a unui fizician roman
Foto: Gandul

Profesorul Neculai Plu-garu, de la Univer-sitatea din Zaragoza a testat timp de 28 de ani retete de fabricatie care fac magnetii mai stabili si mai puternici.

Fizicianul incearca, mai nou, sa controleze cu ajutorul campului magnetic curentii electrici care curg printr-un cip sau circuit integrat.

Primele cercetari le-a facut in laboratoarele Institutului de Fizica a Materialelor de pe Platforma Magurele, in anii '80.

"Primele cititoare de discuri de calculatoare, din anii '60, IBM-urile acelea mari, foloseau niste magneti imensi pe baza de hexaferita de bariu, ca sa creeze campul magnetic care sa le permita sa poata sa fie scrise si citite.

In prezent, un banal automobil contine in jur de 50 de magneti, iar in casa sunt ascunsi peste tot, in frigider, mobila, masina de spalat sau filtrele de apa, dar si in sistemul de alarma, uscatorul de par, televizor, ceasuri sau telefonul mobil", a declarat Neculai plugaru, pentru Gandul.

Neculai Plugaru are aerul unui alchimist care, din elemente chimice banale pe care le trece prin foc si campuri invizibile, creeaza corpuri care radiaza in jur o atractie careia nu-i poate rezista nici un obiect ce contine fier.

Cat a lucrat pe platforma Magurele Neculai Plugaru, el si colegii sai au obtinut numeroase retete de imbunatatire a performantelor magnetilor inventati de japonezi.

Fiindca magnetii actuali au performante atat de ridicate incat domeniul pare sa-si fi atins limitele, pana la descoperirea urmatorului compus care sa faca un salt epocal, in ultimii zece ani, de cand este la Zaragoza, fizicianul Neculai Plugaru a realizat studii de magnetoelectronica si spintronica.

La ora actuala, s-au sintetizat materiale care prezinta fenomenul de magnetorezistenta gigant sau colosal.

Daca apropii un magnet de un conductor care prezinta magnetorezistenta gigant, rezistenta acestuia creste cu 5-7%, iar la materialele caracterizate prin magnetorezistenta colosala, rezistenta e de peste 10%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#NEculai Plugaru, #Computer, #magnet, #conductor , #internet