Ziare.com

Concurs de roboti inteligenti la Universitatea Babes-Bolyai

Duminica, 10 Ianuarie 2010, ora 19:17

   

Concurs de roboti inteligenti la Universitatea Babes-Bolyai
Peste 50 de studentii ai Facultatii de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca au expus, duminica, 18 modele de roboti inteligenti, cel mai bun proiect, Cerberus, fiind declarat castigator.

Proiectul Cerberus consta intr-o turela capabila sa detecteze obiectele in miscare, sa le urmareasca si sa le neutralizeze folosind o arma. Robotul poate fi utilizat in industria militara, media sau paza si protectie.

"In industria militara, robotul poate juca rolul unei turele care trage in tinte, cu posiblitatea de a utiliza orice tip de armament, in industria media, robotul poate fi dotat cu un set de lumini reflectoare sau/si cu o camera de luat vederi, fiind capabil sa urmareasca un anumit obiect sau actor.

Si aici se pot aduce imbunatatiri, un scenariu fiind detectarea numarului de inmatriculare, in cazul unei urmariri si pozitionarea luminilor pe vehiculul in miscare. Paza si protectia bunurilor, a incaperilor, spatiilor deschise se poate realiza cu usurinta", se arata in descrierea proiectului.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Mihai Oltean, conferentiar la Facultatea de Matematica din cadrul UBB Cluj-Napoca, a declarat, la deschiderea expozitiei, ca studentii au muncit de dimineata pana seara la proiectele lor, toti au primit nota zece si toate proiectele au beneficiat de premii de la sponsori.

"Robotii pe care ii veti vedea astazi nu sunt roboti care sa sparga pereti sau care sa doboare o tinta de la 500 de metri. Acesti roboti nu exista in realitate, sunt doar in scenariile filmelor. I-am stimulat pe studenti, care au lucrat de dimineata pana seara, si cu amenintarea cu restanta, dar si cu premiile substantiale oferite de sponsori. Toti studentii din toate proiectele au primit nota 10. Proiectul Cerberus a fost considerat cel mai bun de catre sponsori", a spus Oltean, care a coordonat expozitia.

Sponsorii au oferit premii in bani si produse de telefonie mobila si IT.

Cele 18 modele de roboti inteligenti sunt Robot Zugrav, Motostivuitor Autonom Inteligent, Gradinar, Supraveghere & coordonare prin touch screen, Desenare portrete - robotul foloseste fotografii pentru a desena portrete, Robot curatenie, BarmanBot - robot care mixeaza cocktailuri, RoboFarming - robot care sapa, seamana si acopera cu pamant, Shoes Sorter - robot care sorteaza pantofii, 2D printer - robot care deseneaza pe o hartie imaginile pe care i le transmite un calculator, Robot constructor, Culegator fructe, Robot pentru udat flori, Robot care taie copaci, Magazioner DVD - robot care aduce pe suport fizic software-ul dorit de o persoana, din depozit, Robot care urca scari, Supraveghere antifurt, Cerberus.

Concursul la care au participat cei 54 de studenti a avut loc in cladirea Campus a Facultatii de stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor.

Expozitia de roboti inteligenti realizati de studenti ai UBB Cluj-Napoca se afla la a treia editie.
Sursa: rNews

Articol citit de 2915 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Robotica ne poate scoate din criza

Robotica industriala poate sa ne scoata din criza daca stim sa ne "vindem" bine produsele. Avem interes insa pentru acest lucru?

 

ziarecom

A-TI DAT-O PE SF???

 

Inventatori :), sa fim seriosi

Inventatori????? Sa fim seriosi, si eu am facut astfel de robotei (in 2007) si nu am fost inventator ci un student cine a vrut sa invete sa faca robotei, si nu asa cum fac studentii de la UBB, majoritatea cu module de la firma Lego ci totul cap-coada, toata partea electronica, senzori, programe etc. Copii de gradinita din Japonia fac astfel de robotei, acolo sunt inscrisi la diferite cursuri ca sa invete de mici cum sa faca astfel de robotei, dar nici la ei nu sunt numiti inventatori, numai la UBB. In articol prezentati robotei parca ar fi ceva nemaivazut, inventii de prim rang, sa fim seriosi nici unul nu are capacitatea ca sa se impuna, ca sa ajunga pe piata si nu se vor produce la scara larga si nu vor face milioane. Robotul antifurt nu o sa aiba succes pentru ca deja exista sisteme inteligente pentru protectia imobilelor si nici acolo firele nu atarna ca sa se poata taia. Ca un robot sa poata fi numit robot si studentii inventatori trebuie sa faca ceva ce nu exista, un robotel revolutionarbordare revolutionara. O inventie este scannerul robotizat cu raze gamma (inventat de un roman), ala da inventie, dar nu roboteii care pot fi facuti de oricine (trebuie numai putina documentare in aceasta privinta) cu componente cumparate, si interfete pentru programare foarte simple. Asa ca sa fim seriosi nu reprezinta nici o revolutie in materie de sisteme de alarma.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor