Cum te protejezi de pericolele Internetului

Luni, 27 Iunie 2011, ora 23:43
6702 citiri
Cum te protejezi de pericolele Internetului

In ultimul timp, s-a ajuns la concluzia ca navigarea pe Internet nu este tocmai sigura. De aceea, pentru evitarea diverselor capcane si a pericolelor, trebuie sa stim ce avem de facut.

Internetul a devenit din ce in ce mai mult un instrument de comunicare reala. La nivel mondial, sunt inregistrati miliarde de utilizatori. Companii, persoane fizice, guverne, aproape toata lumea il foloseste. Dar, pe cat de puternic este ca mijloc de comunicare, pe atat de periculos se poate dovedi, conform Expertissimo.

Prin urmare, se impun a fi luate o serie de masuri de precautie.

Tipuri de pericole:

- virusii, inamicii cei mai periculosi, pot deteriora computerul, pierzandu-se baza de date. Acestia pot fi troieni, viermi, spyware etc.

- escrocheria sau scamul nigerian este cea mai frecventa primejdie. Practica aceasta, destul de simpla, vine din Africa. Primesti un mesaj de la un strain, prin care te implora sa-l ajuti sa-si recupereze banii lui sau ai parintilor decedati, blocati intr-un cont din strainatate. Persoana respectiva iti promite un comision (10-40%), dar iti cere sa platesti o taxa legata de avocat, notar etc. Odata ce faci asta, nu mai da niciun semn de viata.

- vanzarile online - foarte multe site-uri sunt false. Unele ofera masini sau motociclete la preturi reduse. Pentru plata, ti se cere s-o faci prin mandat postal, in strainatate, sau printr-o terta persoana de incredere. Cu promisiunea ca livrarea va fi rapida. Ceea ce nu se intampla niciodata.

- phishing, excrocherie carecteristica hackerilor. In cutia ta electronica, apare un mesaj ce vine din partea unui pretins angajat al bancii la care esti client. Se solicita furnizarea informatiilor legate de cont, dar mai ales numarul tau de card, parola, in concluzie, informatii confidentiale. Daca ii urmezi "sfaturile", te poti trezi ca nu mai ai nimic in cont.

Masuri de precautie:

- pentru a proteja calculatorul de atacurile virusilor de tot felul, eficienta este instalarea unui antivirus performant. De asemenea, o idee buna este Firewall-ul pe computer. Se recomanda si scanarea mesajelor necunoscute antivirus, inainte de a deschide calculatorul.

- nu trimiteti bani unor persoane a caror identitate nu o cunoasteti, in special prin Western Union.

- nu achizionati produse care sunt promovate cu reduceri de pana la 40%, pot fi capcane. Optati pentru site-uri cunoscute, credibile. Intrati in contact direct cu vanzatorul.

In concluzie, Internetul s-ar defini ca o sabie cu doua taisuri. Neincrederea si vigilenta sunt metode ce pun in garda. Cat despre site-urile periculoase, un raport la Politie nu strica deloc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#siguranta Internet, #securitate Internet, #virusi troieni Internet, #pericole Internet , #internet