DEX Online sustine greva pe Internet la adresa legilor anti-piraterie

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 13:39
3207 citiri
DEX Online sustine greva pe Internet la adresa legilor anti-piraterie
Foto: dexonline.ro

Echipa DEX Online s-a alaturat grevei impotriva legilor americane referitoare la drepturile de autor si pirateria online, ce are loc miercuri, prin afisarea unui mesaj informativ pe toate paginile site-ului.

Cele doua legi din SUA, spun contestatarii lor, vor conferi trusturilor media puteri fara precedent in ingradirea libertatii de exprimare pe Internet.

"Daca aceste legi trec, ne putem astepta la legi similare si in Uniunea Europeana, in viitorul apropiat. Pe 18 ianuarie DEX online a afisat un mesaj de protest pe fiecare pagina", spun cei de la DEX online.

PIPA si SOPA controverse

PIPA sau PROTECT IP (Actul pentru Prevenirea Pericolelor Online Reale la adresa Creativitatii Economice si Furtul Proprietatii Intelectuale) este un proiect de lege propus in Senatul Statelor Unite ale Americii care ar da Guvernului SUA si detinatorilor de drepturi de autor puteri fara precedent asupra site-urilor banuite ca incalca aceste drepturi, inclusiv asupra site-urilor aflate in afara SUA.

Votul pentru aprobarea PIPA se va desfasura pe 24 ianuarie 2012.

SOPA (Actul pentru Stoparea Pirateriei Online) este o versiune similara a legii propuse in Camera Reprezentantilor din SUA.

Pe 15 ianuarie 2012, audierile privind SOPA au fost amanate pana la "ajungerea la un consens" cu privire la ce se doreste de la o astfel de lege. Aceste legi isi propun sa opreasca incalcarea online a drepturilor de autor, dar in forma lor curenta contestatarii lor sunt de parere ca ele vor ingradi exprimarea libera pe Internet, vor ingreuna inovatia tehnologica si vor deschide brese grave de securitate.

"PIPA si SOPA prevad mijloace multiple prin care site-urile suspectate de incalcarea drepturilor de autor pot fi oprite: Obligarea furnizorului de Internet sa inceteze gazduirea site-ului; Obligarea motoarelor de cautare (Google si celelalte) sa ascunda referintele catre site din paginile de rezultate; Obligarea serviciilor de plata, cum ar fi Google AdSense si PayPal, sa inceteze platile catre site; Revocarea inregistrarilor DNS.

Astfel, atunci cand cineva tasteaza adresa site-ului, browserul nu va mai sti adresa numerica corespunzatoare pentru a se putea conecta la site.

Toate aceste masuri ar face mai mult rau decat bine, pentru ca ar duce la crearea de piete negre pentru gazduire, servicii de plata si DNS. De exemplu, inevitabil ar aparea servere DNS care ar promite utilizatorilor acces la intregul Internet, nu doar la cel cenzurat. Dar aceste site-uri, din nepricepere sau cu buna stiinta, ar deschide porti spre site-uri cu software malitios care ar infecta calculatoarele care le acceseaza", arata contestatarii legilor.

Mai mult, site-uri ca Facebook si YouTube ar fi obligate sa supravegheze activitatile utilizatorilor lor.

In prezent, site-urile beneficiaza de un refugiu (safe harbor) prin care ele nu sunt responsabile de documentele incarcate de utilizatorii lor (muzica, filme, fotografii). Site-urile trebuie doar sa ofere o metoda prin care detinatorii de copyright sa poata identifica si sterge documentele care incalca drepturile de autor.

Dar daca PIPA si SOPA ar trece, clauza de refugiu ar fi desfiintata. Intr-un scenariu extrem, Facebook ar putea fi inchis imediat ce unul dintre utilizatori incarca o fotografie asupra careia nu detine drepturile.

Chiar si o singura legatura (link) catre un site gasit vinovat este un motiv suficient pentru inchiderea site-ului si actionarea in judecata a detinatorului. Daca un utilizator incarca pe un site un clip cu catelul sau, iar in fundal se aude la televizor un cantec acoperit de drepturi de autor, intregul clip incalca aceste drepturi si va fi sters de pe site. Utilizatorul poate fi, intr-un caz extrem, trimis la inchisoare.

Toate aceste lucruri se pot intampla fara un proces la tribunal si fara dreptul la aparare. Un mandat de la un judecator este suficient pentru a impune toate masurile necesare pentru inchiderea unui site.

Cine vrea PIPA si SOPA

Proiectele de lege sunt sustinute de catre detinatorii de copyright, in special de trusturile de distributie a filmelor si muzicii din SUA. Din interese financiare, ele trec peste avertismentele armatelor de experti in securitate cu privire la bresele de securitate pe care aceste legi le-ar deschide. Aceste proiecte solicita, fara niciun aviz tehnic, reconstruirea din temelii a unor mecanisme esentiale ale Internetului, cum ar fi serviciul DNS.

"Notiunea de proprietate in lumea digitala este fundamental diferita de notiunea de proprietate in lumea fizica. In lumea fizica, daca eu ii iau un obiect cuiva, acela nu il mai are. In lumea digitala, daca eu fac o copie dupa documentul cuiva, amandoi avem cate o copie perfecta, iar originalul este neafectat. Din aceasta cauza, copierea digitala trebuie judecata de la zero, pe baze etice complet noi, nu respinsa a priori printr-o analogie simplista si nejustificata cu furtul fizic", mai spun contestatarii legilor, cu referire la notiunile legate de dreptul de proprietate, ori piraterie, care abunda in textul legii.

Legile trebuie sa se conformeze eticii, nu invers.

O lege care ii incrimineaza pe 58% din cetatenii unei tari este o lege care a pierdut contactul cu pulsul societatii.

De ce a aderat DEX online la aceasta greva?

Dex online sustine ca a aderat la aceasta greva in ideea in care oricand Uniunea Europeana ar putea adopta astfel de legi, daca vor trece in SUA.

"La prima vedere, decizia noastra de a incomoda serios accesul utilizatorilor nostri este exagerata. La urma urmei, este vorba despre o lege data in alta tara. Chiar daca utilizatorii nostri ar dori sa se implice, ei nu au niciun cuvant de spus in procesul legislativ al SUA, nu?

Nu chiar. Daca PIPA si SOPA trec, ne putem astepta la presiuni din partea concernelor de media din SUA pentru adoptarea de legi similare si in Uniunea Europeana", precizeaza DEX online.

Avand in vedere ca 99,5% dintre utilizatorii Dex online se situeaza in afara jurisdictiei SUA, site-ul nu a fost inchis complet, in semn de protest, dupa exemplul altora, iar cei de aici sustin ca au optat pentru varianta mai putin drastica de a publica un mesaj de protest pe fiecare pagina.

Ce este greva impotriva PIPA si SOPA

Propunerea acestor legi a starnit un val de proteste in randul companiilor de tehnologie si al utilizatorilor de rand din SUA. Site-ul sopastrike.com a organizat o greva pe data de 18 ianuarie 2012.

De asemenea site-urile care doresc sa se opuna adoptarii acestor legi sunt indemnate sa se inchida si sa afiseze doar un mesaj de protest. Printre cele mai mari nume care participa sunt Wikipedia, Wordpress, Reddit, Mozilla si FailBlog.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Dex online greva, #greva PIPA SOPA, #greva Internet, #greva site , #internet