Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fata nevazuta a Internetului: dependenta

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 20:10
2636 citiri
Fata nevazuta a Internetului: dependenta

Confirmand cercetarile unor experti chinezi, profesorul Gunter Schumann, de la Institute of Psychiatry (Kings College - Londra), a constatat ca practicarea in exces a jocurilor pe Internet creeaza o dependenta asemanatoare celei produse de droguri si de alcool.

Expertii chinezi efectuasera experiente pe un numar de 35 tineri voluntari, baieti si fete intre varstele de 14 si 21 ani, observand modificari ale materiei cerebrale, in cazul celor dependenti de Internet, potrivit Infoniac.

Cercetarile au fost efectuate prin observatii comparative in comportarea creierului a 17 tineri supusi activitatii sustinute pe Internet si alti 18 tineri, aflati in activitate normala.

La persoanele dependente de Internet, au fost detectate schimbari in fibrele nervoase din creier, cu efecte directe asupra capacitatii de auto-control a subiectului afectat, asupra stapanirii emotiilor si in ce priveste luarea deciziilor.

Modificarile observate prezinta analogii izbitoare cu cele cunoscute in creierul alcoolicilor si al drogatilor.

Reluand studiul cercetatrilor chinezi si dorind sa obtina propria confirmare, dr. Henrietta Baden-Jones, de la Imperial College (Londra) a ajuns la concluzia ca dependenta este inevitabila in cazul persoanelor care petrec o buna parte din timpul lor in activitate online.

Alte cercetari, cu concluzii nuantate

Nu putem ignora concluziile unor cercetatori de prestigiu din cele doua colegii britanice, dar, pe de alta parte, problema este inca foarte controversata intre specialisti.

Experti din America si Germania s-au pronuntat in numeroase randuri, sustinand ca excesul de Internet nu este mai daunator decat orice alt exces, incepand cu alimentele obisnuite, pana la eforturile fizice exagerate, la abstinenta de la mancare sau consumul de lichide, la dorinta de a realiza recorduri excentrice si, nu in ultimul rand, la starile provocatoare de stres.

Cel mai simplu mijloc de autocontrol si-l poate face insusi cel aflat in fata monitorului: o anumita stare de oboseala sau de excitatie survenita dupa ore petrecute pe Internet este echivalenta cu semnalul "ajunge" - iar el trebuiue sa se supuna, asa cum un bautor trebuie sa nu mai bea, daca a inceput sa se clatine.

Nici concluziile stramosilor nu sunt de lepadat

Pe de alta parte, interesul pentru accesarea Internetului poate satisface curiozitatea sau dorinta de a cunoaste si constituie adesea un bun mijloc recreativ, capabil sa induca acea stare de spirit sanatoasa si decontractanta, de care avem atat de multa nevoie.

Atata vreme cat nu s-a ajuns la exces, Internetul nu produce modificari in creier si nu dauneaza sanatatii, dimpotriva poate fi un mod recreativ de a petrece timpul.

In fata unor concluzii atat de controversate ale inteleptilor contemporani, poate ca este cazul sa ne indreptam spre intelepciunea antica, de la care ne-a ramas sintagma latina "est modus in rebus", adica intr-o anumita interpretare: tot lucrul trebuie facut cu moderatie.

S-ar putea ca expertii nostri sa cerceteze pe loturile reprezentative din laboratoare, ceea ce vechii latini stiau de la bunicii lor.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#dependenta Internet, #studii jocuri Internet , #internet