Fondatorul Wikipedia lanseaza un serviciu online pentru a combate stirile false

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 12:13
2783 citiri
Fondatorul Wikipedia lanseaza un serviciu online pentru a combate stirile false

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, va lansa un serviciu online, Wikitribune, care va promova fact-checkingul (verificarea faptelor), cu scopul de a lupta cu stirile false.

Wikitribune va fi o platforma online care va combina munca jurnalistilor profesionisti cu eforturile depuse de voluntari, pentru a produce "stiri de interes global si bine verificate".

Noul site va putea fi accesat gratuit, dar va accepta si donatii lunare din partea unor "suporteri", care vor avea astfel dreptul de a sugera subiecte ce ar putea fi acoperite din punct de vedere mediatic.

Wikitribune va publica, de asemenea, transcrieri integrale ale unor interviuri, acolo unde este posibil acest lucru, ca parte a obiectivului sau de a oferi cititorilor o transparenta deplina.

"Wikitribune inseamna stiri facute de oameni si pentru oameni", a spus Jimmy Wales.

"Va fi pentru prima data cand jurnalistii profesionisti si cetatenii-jurnalisti vor lucra umar la umar, ca egali, scriind articole in timp ce se petrec anumite evenimente, editandu-le live pe masura ce ele se dezvolta si fiind sprijinite tot timpul de o comunitate de voluntari care verifica si reverifica toate faptele", a spus Jimmy Wales.

Surse proeminente de stiri precum Google si retelele de socializare precum Facebook au fost deja criticate aspru in ultimele luni pentru faptul ca au contribuit la raspandirea stirilor false pe platformele lor online.

Atat Google, cat si Facebook au anuntat ca isi vor ameliora instrumentele care monitorizeaza continuturile.

Facebook continua lupta cu stirile false si face schimbari radicale la sectiunea Trending

Jimmy Walles a anuntat insa ca noua platforma Wikitribune va incerca, de asemenea, sa reduca dependenta mass-media de publicitate, prin intermediul acelui program lunar de donatii.

"Conceptul de baza aici este acela de a avea o comunitate pasionata de platformele de stiri, la fel ca alte comunitati Wiki, precum Wikipedia", a declarat antreprenorul american pentru Press Association.

"Va fi un model de business care este bazat pe donatori lunari si nu publicitate, asadar acest lucru va duce stimulentele financiare in alta directie", a mai spus el.

"Vrem sa scriem despre lucruri de care oamenii sunt suficient de pasionati pentru a fi dispusi sa plateasca pentru ele", spune Jimmy Wales.

"Este un proiect care ma pasioneaza de ceva vreme - priviti la modelul de business din domeniul stirilor si veti vedea modul in care el ne-a condus pe toti intr-o anumita directie, iar acel lucru a atins o culme a lucrurilor rele, pe care le vedem in prezent sub forma stirilor false - alimentate de nevoia fara de sfarsit de click-uri", a adaugat fondatorul Wikipedia.

Jimmy Wales spune ca, potrivit unor rapoarte recente, abonamentele au crescut pentru New York Times si The Guardian, iar acest fapt il face sa fie increzator ca modelul de business pe care se bazeaza Wikitribune ar putea fi functional - membrii platitori pot sa influenteze de asemenea subiectele pe care le acopera site-ul.

Fondatorul Wikipedia spune ca platforma Wikitribune va beneficia intr-o prima faza de un "proces mai traditional" de editare si publicare a stirilor de catre jurnalisti profesionisti si angajati, apoi membrii comunitatilor online vor putea la randul lor sa participe la editarea si publicarea stirilor.

Citeste si:

Citeste si:
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
Curtea Constituţională a admis miercuri, 20 octombrie, cu unanimitate de voturi, o sesizare formulată de 50 de parlamentari - deputaţi neafiliaţi şi membri AUR şi PSD, privind...
Rareș Bogdan, fotografiat alături de fugarul Cristian Rizea. Fostul deputat PSD și-a anunțat candidatura la primăria orașului Bălți VIDEO
Rareș Bogdan, fotografiat alături de fugarul Cristian Rizea. Fostul deputat PSD și-a anunțat candidatura la primăria orașului Bălți VIDEO
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit în Republica Moldova pentru a se sustrage unei pedepse primite în România de 4 ani și 8 luni de închisoare, a publicat miercuri, 20 octombrie, o...
Sursa: NEWS.RO
Comentarii