Hartuirea si abuzul pe Internet, cele mai frecvente probleme online in Romania

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 18:17
5346 citiri
Hartuirea si abuzul pe Internet, cele mai frecvente probleme online in Romania

In Romania, pe perioada celor doi ani de functionare a componentei Helpline dezvoltata in cadrul proiectului Sigur.info, au fost primite peste 620 de apeluri si sesizari atat din partea copiilor, cat si a adultilor.

Printre problemele semnalate se identifica: hartuirea si abuzul pe Internet (209), furtul de date personale (142), cazurile de frauda si/sau spam (25), pornografie (20) si santaj (20).

Problemele semnalate cel mai des vizeaza hartuirea si abuzul pe Internet sub toate formele sale - agresiunea verbala, calomnierea, furtul de date personale.

Studiile arata ca in Romania exista cea mai mare incidenta a hartuirilor din intreaga Europa. Acest lucru, impreuna cu constatarile cercetarii legate de o vizibilitate crescuta a profilelor pe retelelor sociale, duc la o rata crescuta a cazurilor in care datele personale sunt sustrase de pe retelele sociale, postate pe diverse alte site-uri, in contexte defaimatoare, fara acordul persoanelor in cauza.

Hartuirea, cunoscuta drept cyberbullying atunci cand are loc pe Internet, implica folosirea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor, cum ar fi mailul, telefoanele mobile, site-urile web defaimatoare, blogurile etc., cu scopul de a ataca in mod deliberat, repetat si ostil un individ sau un grup de indivizi.

Hartuirea cibernetica poate consta in trimiterea de e-mailuri unei persoane care a spus ca nu vrea sa mai comunice cu expeditorul, e-mailuri care pot contine amenintari, remarci sexuale, incitari la ura, sicanari ale victimelor precum si afisarea oricaror declaratii false care au ca scop umilirea victimei. Amenintarile por fi private sau publice pe forumuri si grupuri de discutie.

Agresorii cibernetici pot divulga date reale, cu caracter personal, despre victimile lor pe site-uri si forumuri sau pot publica materiale in numele lor cu scopul de a le defaima si/sau ridiculiza. De asemenea, unii agresori pot trimite si e-mailuri de amenintare si hartuire, in timp ce altii publica barfe si instiga alte persoane la comportamente rautacioase impotriva victimelor.

Cyberbullying-ul poate include:

* Batjocora repetata a unei persoane

* Trimiterea de mesaje obscene prin intermediul Internetului

* Ridiculizarea cuiva prin crearea unui profil sau a unui blog fals, continand informatii umilitoare

* Trimiterea de amenintari

* Publicarea online a unor videoclipuri sau poze personale fara acordul persoanei in cauza

Dintre efectele hartuirii amintim:

* Scaderea stimei de sine si a sentimentului de siguranta

* Sentimente de frica, suparare, rusine

* Refuzul de a se prezenta la scoala

* Cresterea anxietatii

* Cresterea posibilitatii aparitiei tulburarilor de stres

* Evitarea activitatilor de grup, retragerea sociala

* Schimbari in starea de spirit, comportament, somn sau apetit

* Alimentarea prejudecatilor ce tin de rasa, religie, sexualitate

In cadrul programului Sigur.Info, coordonat de Salvati Copiii Romania, este disponibil un HELPLINE, prin intermediul caruia copiii, adolescentii, parintii si profesorii adreseaza intrebari, primesc informatii si sfaturi si propun recomandari privind modalitatile de a evita continutul ilegal si daunator al unor pagini de Internet. La adresa www.helpline.sigur.info functioneaza linia telefonica 0744 300 476 (luni-vineri, orele 11-16, numar cu tarifare normala in reteaua Orange), o platforma de chat si o adresa de e-mail: helpline@sigur.info.

Cititi mai multe sfaturile ale operatorilor Helpline pentru a evita situatiile de hartuire online, integral pe GeneratiaOnline.ro.

Citește și:
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 20 martie, că nu susține sub nicio formă majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Ministrul a subliniat că autorităţile din...
#hartuire online, #abuz pe Internet, #studiu abuz Internet , #internet
Comentarii