Ziare.com

Intalnire importanta pentru viitorul Internetului. Se legitimeaza cenzura?

de Camelia Sisea
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 11:34

   

Intalnire importanta pentru viitorul Internetului. Se legitimeaza cenzura?
Un summit important cu privire la guvernanta Internetului va avea loc in decembrie, actori precum Rusia, China, Statele Unite ale Americii, dar si Google incercand sa isi impuna propriile puncte de vedere.

Evenimentul va fi organizat de Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UTI), un organism al ONU, in perioada 3-14 decembrie, la Dubai, Emiratele Arabe Unite, scrie Le Monde.

Scopul summit-ului este revizuirea regulamentului UTI, care stabileste principiile generale pentru garantarea liberei circulatii a informatiilor in lume. Ultima revizuire a regulamentului a avut loc in 1988, cu mult inainte de extinderea la nivel mondial a Internetului.

Cu cateva zile inainte de aceasta intrunire, mai multe tari incearca sa-si impuna propriile viziuni cu privire la guvernanta mondiala a Internetului. Potrivit unor informatii publicate de presa de specialitate, Rusia a cerut ca "statele membre sa aiba dreptul suveran de a gestiona Internetul pe teritoriul lor national, precum si de a gestiona numele de domenii nationale", prin centralizarea controlului la nivelul ONU potrivit unui document obtinut de CNET.

Ulterior, Rusia a modificat documentul, renuntand la mentiunile legate de numele de domenii, care intra in atributiile organiziatiei ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

China, Iran si Uzbekistan au facut propuneri similare.

Pe de alta parte, tarile si organizatiile care sustin libertatea pe Internet, precum SUA si Google, critica o centralizare a controlului.

"Un sistem de control centralizat este in contradictie cu arhitectura Internetului", a spus un oficial la comisiei americane de profil.

Gigantul tehnologic Google vrea sa-si impuna direct punctul de vedere.

"Numai guvernele au o voce la UTI. Sunt incluse si guvernele care nu apara libertatea Internetului. Unele propuneri presupun ca servicii precum YouTube, Facebook sau Skype sa plateasca pentru a ajunge la utilizatori. Acest lucru ar putea limita accesul la informatie, mai ales in pietele emergente", sustin reprezentantii Google.

Mai multe organizatii pentru drepturile omului pe Internet au criticat, de asemenea, revizuirea tratatului ONU. Centrul pentru Democratie si Tehnologie sustine ca un posibil control al ONU ar putea ameninta "libertatea de exprimare, accesul la informatii si intimitatea".

In cadrul summit-ului de la Dubai vor fi discutate aspecte legate de gestionarea resurselor de Internet critice, cum sunt numele de domeniu si adresele IP, de care se ocupa ICANN si administratorii registrelor regionale.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2522 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Intrebare in titlu: "Se legitimeaza cenzura?"

Raspuns ca opinie personala: Da se legitimeaza cenzura?

 

Accesul liber la Internet trebuie sa fie un drept al omului.

Toate companiile mari (nu numai cele de IT) ar trebui sa urmeze exemplul lui Google. Ce avantaj ar avea Walmart daca Internetul ar fi al lui Putin si altii ca el?

 

TIMPUL inseamnă bani! Nu-l pierde inutil pe internet.

Toti cei care au acces la internet pierd sau consuma foarte mult timp pe retelele de socializare fara sa stie ca acestea ne ofera posibilitatea sa castigam bani.
Internetul este intr-o continuă schimbare. Zilnic apar noutăti care de multe ori schimbă sau anulează tot ceea ce știai despre un anumit domeniu.
Dacă ai incercat să construiești o afacere pe internet la domiciliu și ai căutat informatii despre această activitate, te-ai confruntat cu o multime de oferte, care de care mai interesantă și tentantă, și in final ai constatat că timpul și banii cheltuiti nu ti-au folosit la mai nimic!
Ce se intamplă dacă ti-aș spune că aproape tot ceea ce vezi pe internet despre “cum să faci bani pe net" este o mare păcăleală?
In mod sigur vei fi derutat. Dar realitatea ne arată că așa este!
Aici poti afla cateva din secretele celor care fac bani pe net dintr-o afacere online profitabilă
http://www.aloesib.ro

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor