Inteligenta artificiala - mit sau realitate?

Sambata, 12 Aprilie 2008, ora 14:10
4328 citiri
Inteligenta artificiala - mit sau realitate?

Se poate comporta o masina precum un om? Aceasta este intrebarea pe care se construieste cercetarea inteligentei artificale - studiul comportamentului inteligent la masini. In anii '80 cercetatorii s-au concentrat asupra construirii unor masini care sa rezolve problemele si sa gandeasca la fel cu oamenii.

Ca urmare a acestui efort a fost construita, de exemplu Deep Blue, masina care l-a invins pe Kasparov la sah in 1997. Kasparov a pierdut dupa 6 jocuri cu 2,5 la 3,5. Super-computerul a fost construit de catre IBM.

Principala problema pe care o au de rezolvat cercetatorii inteligentei artificiale este problema constiintei: cum faci o masina sa fie constienta? Aceasta in conditiile in care si cele mai simple probleme cognitive sunt foarte greu de rezolvat pentru masini.

Ca urmare, cercetarea s-a reorientat catre construirea de mici roboti cu functii bine definite, in detrimentul construirii unei simulari a mintii umane. Modelul pentru acestea este inteligenta insectelor care, contrar aparentelor, inseamna o posibilitate de calcul foarte sofisticata.

Pentru ca o masina sa fie considerata inteligenta, aceasta trebuie sa treaca, in prealabil, testul Turing, test numit dupa matematicianul britanic Alan Turing care este considerat parintele computerelor moderne, el punand bazele algoritmilor de calcul folositi initial pentru descifrarea codului complicatei masini de comunicatii germane, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial - Enigma.

In linii mari, testul Turing verifica daca o masina poate pacali intr-o discutie un interlocutor uman, facandu-l pe acesta sa creada ca sta de vorba cu un alt om si nu cu o masina.

Marile probleme pe care le intampina cercetarea in acest domeniu se constituie ca discipline, ca directii de cercetare. Printre aceste linii de cercetare se numara: procesarea limbajului natural, invatarea, miscarea si manipularea obiectelor, perceptia, cretivitatea, interactiunea sociala.

Cel mai recent impuls dat cercetarii in domeniul inteligentei artificiale a fost dat de solicitarea explicita a intensificarii cercetarii in acest domeniu, din partea Armatei Statelor Unite, ca urmare a interesului acesteia pentru optimizarea activitatii robotilor de razboi. In masura in care masina de lupta dispune de inteligenta, ea poate lia singura deciziile cu privire la care dintre prezentele umane din preajma sa sunt inamici si care prieteni.

Daca acest lucru este realizat atunci riscul pierderilor umane in diversele razboaie scade in aceeasi masura in care creste costul respectivelor razboaie (dat fiind faptul ca e usor sa ne imaginam ca astfel de masini numai ieftine nu sunt).

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#inteligenta, #artificiala, #om, #masina , #internet