Inteligenta artificiala, un pericol pentru viata noastra. Ne detecteaza emotiile si ne poate controla

Joi, 08 Aprilie 2021, ora 01:00
5929 citiri
Inteligenta artificiala, un pericol pentru viata noastra. Ne detecteaza emotiile si ne poate controla
Inteligenta artificiala FOTO: Facebook

Companiile de tehnologie au lansat software-uri ce folosesc inteligenta artificiala si care recunosc emotiile oamenilor, monitorizeaza persoanele la serviciu sau copiii la distanta. Insa, marele pericol este daca acesti asistenti virtuali ne pot controla sau manipula viata.

Un program denumit 4 Little Trees, dezvoltat in Hong Kong, poate sa evalueze emotiile copiilor, in timp ce acestia efectuaza cursuri. Sistemul inregistreaza trasaturile faciale ale fiecarui elev si stabileste starea emotionala a acestuia, incadrand-o in sase categorii: fericire, tristete, furie, dezgust, surpriza si frica, potrivit revistei Nature.

Mai mult decat atat, softul determina si "motivatia" copiilor si prognozeaza nivelul notelor obtinute la scoala. Industria acestor instrumente care folosesc inteligenta artificiala va creste accelerat in urmatorii ani, ajungand la o cifra de afaceri exorbitanta, de 37 de miliarde de dolari in 2026.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta sunt total impotriva inteligentei artificiale, care poate detecta emotiile umane. Iar ingrijorarea majora crescanda din partea expertilor vine de la faptul ca anumite companii mari din domeniu pot utiliza in mod abuziv aceste tehnologii.

Sa ne aducem aminte de cazul Cambridge Analytica, o firma americana care a stocat si a intrebuintat datele a mai mult de 50 de milioane de utilizatori ai retelei Facebook, in mod abuziv, manipuland votul in avantajul lui Donald Trump, in alegerile din 2016, in Statele Unite. Si totul a pornit de la realizarea unui profil psihologic al fiecaruia si a continuat cu manipularea emotiilor individuale.

Iar declaratia lui Christopher Wylie, un fost salariat de la Cambridge Analytica este elocvent: "Am exploatat Facebook si am utilizat ce am aflat despre oameni (despre emotiile si simtamintele acestora - n.a.), pentru a le hrani demonii".

Tot mai multe tari din lume se intreaba si studiaza problema reglementarii inteligentei artificiale si pana unde poate merge aceasta ofensiva a tehnologiei de a detecta emotiile oamenilor, cu respectarea vietii private.

Fara indoiala, trebuie sa existe o limita a acestor asistenti virtuali, care pot ajunge sa ne controleze viata, de la distanta, prin intermediul diverselor retele, programe, roboti sau softuri, pe care le folosim in fiecare zi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
#inteligenta artificiala, #tehnologie, #Facebook, #software , #internet