Iranul vrea sa isi faca propria retea de Internet

Marti, 31 Mai 2011, ora 13:30
1414 citiri
Iranul vrea sa isi faca propria retea de Internet
Foto: Wall Street Journal

Iranul face tot mai multi pasi spre o noua forma agresiva de cenzura a Internetului. Practic, tara vrea sa se deconecteze de la spatiul cibernetic global si sa faca un asa-numit Internet-national.

Conducerea din Iran vede proiectul ca o modalitate de a finaliza astfel lupta pentru controlul Internetului si a opri in acest fel accesul observatorilor politici iranieni in interiorul si in afara tarii.

Iranul, care este printre natiunile care practica cenzura online, promoveaza ideea de Internet-national ca o masura de reducere a costurilor pentru consumatori si ca o modalitate de a sustine codurile morale islamice, scrie Wall Street Journal.

Neobisnuita initiativa apare ca parte a unui efort mai larg de a elimina ceea ce regimul aflat la putere considera acum o amenintare majora: o invazie online de idei occidentale, cultura si influenta, care ar proveni mai ales din SUA.

In discursurile recente, liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, si alti oficiali importanti au numit acest conflict in curs de dezvoltare drept "razboiul soft".

Conform presei locale, Iranul intentioneaza, de asemenea, sa lanseze propriul sistem de operare pe calculator, in lunile urmatoare, pentru a inlocui Windows-ul de la Microsoft.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#cenzura Internet, #cenzura Iran Internet, #internet propriu Iran , #internet