Marile puteri au inceput lupta pentru controlul Internetului

Joi, 27 August 2009, ora 18:41
3719 citiri
Marile puteri au inceput lupta pentru controlul Internetului

Pe masura ce mandatul Corporatiei Internet pentru Alocarea de Nume si Numere (ICANN) se apropie de sfarsit, batalia pentru controlul Internetului devine tot mai acerba.

Si, avand in vedere ca Internetul este mai mult o platforma internationala decat una americana, fiecare mare putere isi doreste controlul asupra acestui domeniu.

Comisia Europeana a cerut guvernului american sa isi imparta autoritatea si sa permita ca ICANN sa dea socoteala in fata unei agentii internationale.

Insa, intr-o scrisoare trimisa inca din luna iunie, directorul executiv al ICANN Rod Beckstrom a lasat diplomatia deoparte si ... a spus lucrurilor pe nume.

"Trebuie sa raspundem in fata comunitatii, a furnizorilor de Internet si in fata presei, nu in fata unei companii sau a unui guvern de peste mari si tari", spunea Beckstrom, arata BetaNews.

Scrisoarea venea dupa ce Comisia Europeana a cerut guvernului SUA sa incheie orice contract si relatie cu ICANN.

ICANN, o institutie cu sediul in California, a fost Robocop-ul Internetului in ultimii 40 de ani. Aceasta organizatie non-profit supravegheaza sistemul de alocare a adreselor in spatiul cibernetic.

Totusi, desi are statut de organizatie privata si un consiliu de administratie international, ICANN raspunde in fata autoritatilor de la Washington.

Intr-un document intitulat "Guvernarea Internetului: etapele urmatoare", CE propune administrarea ICANN de catre organisme private, "pe baza unor principii agreate de autoritatile publice, dar fara interventia guvernului in operatiunile de zi cu zi".

"Acest aspect este cu atat mai important cu cat urmatorii un miliard de utilizatori de Internet vor proveni, in cea mai mare parte, din tarile in curs de dezvoltare", sustine Comisia, facand, totodata, apel la derularea de negocieri pe tema guvernarii Internetului, informeaza CircleID.

Problema devine si mai mare in conditiile in care ICANN isi continua planurile de extindere a numarului si tipului de adrese de Internet disponibile.

1,5 miliarde de persoane folosesc Internetul in fiecare zi (300 de milioane doar in spatiul Uniunii Europene), iar ICANN este supus unor presiuni pentru a oferi mai multe sufixe de domenii de tipul ".com", ".org", si ".net". De asemenea, este in crestere cererea de adrese in alte limbi in afara de engleza.

Un alt aspect important este cel al securitatii. Dupa ce site-urile Estoniei au fost atacate de hackeri in timpul conflict diplomatic cu Rusia din mai 2007, ICANN spera sa introduca un sistem care sa garanteze ca un continut publicat pe Internet provine intr-adevar de la sursa pretinsa. Solutia finala va trebui, insa, sa vina tot de la cei care fac parte din comunitatea ICANN.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
#control Internet, #SUA, #Uniunea Europeana, #Icann , #internet