Oamenii stiu ca discutiile online nu sunt sigure, dar tot le folosesc pentru subiecte personale - studiu

Duminica, 10 Aprilie 2016, ora 12:26
1981 citiri
Oamenii stiu ca discutiile online nu sunt sigure, dar tot le folosesc pentru subiecte personale - studiu
Foto: Arhiva Ziare.com

Cei mai multi utilizatori de Internet considera canalele de comunicare online nesigure si, totusi, le folosesc cu regularitate, inclusiv pentru a discuta subiecte personale, potrivit unui sondaj realizat de furnizorul de solutii IT Kaspersky Lab si compania de cercetare B2B International.

Aplicatiile de mesagerie pentru photo-sharing sunt cel mai putin sigur instrument de comunicare online, arata studiul citat de News.ro.

"70% dintre respondenti le considera nesigure. Totodata, peste 60% dintre cei intervievati nu au incredere nici in serviciile de mesagerie instant pentru dispozitive mobile, inclusiv cele ale retelelor de socializare, in apelurile voce prin sistemele de mesagerie instant sau in serviciile de mesagerie video", se arata intr-un comunicat remis presei.

Totodata, respondentii au mentionat mesageria pe retelele de socializare (37%), mesageria pe dispozitive mobile (25%) si apelurile voce pe Internet (15%) in topul cele mai folosite instrumente de comunicare online.

"Barbatii folosesc apelurile voce pe Internet mai frecvent decat femeile (17% vs. 14%), in timp ce femeile folosesc retelele de socializare mai frecvent (41% vs. 35%) ", potrivit acelorasi date.

Utilizatorii de Internet au recunoscut ca aceste instrumente de comunicare nu sunt folosite doar acasa, ci si in locuri publice, la birou si in timpul calatoriilor.

In plus, 17% dintre cei chestionati au spus ca au distribuit fotografii sau videoclipuri cu un continut "delicat" prin intermediul mijloacelor de comunicare electronica, cel putin o data. Aceasta situatie este mai frecventa in randul barbatilor (21%) decat al femeilor (13%), se arata in raport.

Cu cat este mai tanar utilizatorul, cu atat mai frecvent trimite fisiere personale pe Internet - cei mai multi dintre respondentii (23%) care au spus ca au procedat astfel faceau parte din categoria de varste sub 24 de ani. Doar 28% dintre utilizatori au spus ca nu discuta probleme personale online.

"Nu spunem ca oamenii ar trebui sa nu mai foloseasca serviciile de mesagerie online, dar este nevoie de precautie atunci cand trimit informatii prin intermediul Internetului. De exemplu, utilizatorii nu ar trebui sa discute subiecte confidentiale pe pagini web, pentru ca Internetul isi aminteste tot.

Nici nu ar trebui sa se conecteze la canale de comunicare care se stie ca sunt nesigure, cum ar fi retelele Wi-Fi publice, pentru ca informatiile pot fi interceptate", a declarat directorul de marketing in cadrul Kaspersky Lab., Peter Aleshkin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#comunicare online nesigura, #discutii personale online , #internet