Patru tari puternice din UE cer impozite pe cifra de afaceri pentru gigantii Internetului

Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 21:52
7045 citiri
Patru tari puternice din UE cer impozite pe cifra de afaceri pentru gigantii Internetului

Franta, Germania, Italia si Spania lanseaza un plan pentru ca gigantii din domeniul tehnologiei sa plateasca impozite mai mari si propun o armonizare fiscala in privinta impozitului societatilor, pentru ca aceste companii sa plateasca in functie de volumul de afaceri din Europa, relateaza cotidianul spaniol "El Pais".

Astfel, cele patru mari tari din zona euro au lansat o initiativa comuna pentru ca marile companii de tehnologie, precum Google, Apple sau Amazon, sa plateasca mai multe impozite in Europa. Propunerea consta, in linii mari, ca acestea sa plateasca in functie de volumul de afaceri pe care il inregistreaza in Europa.

Cele patru tari, cu cea mai mare influenta pe Vechiul Continent, s-au coalizat pentru ca aceste companii sa plateasca impozitele in functie de ceea ce incaseaza in fiecare tara, in loc de plata pe baza profiturilor, cum fac in prezent.

Ministrii de Finante din Franta, Germania, Italia si Spania au trimis sambata o scrisoare presedintelui eurogrupului, premierul estonian, pentru "a analiza variantele in vederea stabilirii unui impozit armonizat pe volumul de afaceri generat in Europa de companiile din domeniul digital".

Scrisoarea adauga faptul ca "sumele colectate vor avea ca obiectiv reflectarea unei parti din ceea ce aceste companii ar trebui sa plateasca in termeni de impozite pentru societati".

"In cazul in care Comisia decide demararea unei initiative legislative in acest sens, va fi demonstrat angajamentul nostru de a impozita adecvat companiile din economia digitala, astfel incat sa fie reflectata activitatea lor autentica in UE", sustin ministrii.

Scrisoarea, la care a avut acces "El Pais", este semnata de ministrii Finantelor din Franta, Bruno Le Maire, Germania, Wolfgang Schauble, Italia, Pier-Carlo Padoan, si Spania, Luis de Guindos.

"Nu mai vrem sa acceptam ca aceste companii sa faca afaceri in Europa si sa plateasca impozite minime fiscului nostru", se mentioneaza in scrisoare. In aceasta se subliniaza ca "este in joc eficienta economica, precum si echitatea fiscala".

Cei patru ministri vor inainta propunerea si celorlalti ministri de finante din zona euro la reuniune informala ce va avea loc saptamana viitoare la Tallin (Estonia). Initiativa, impulsionata de Franta, are ca scop "sa stranga cercul abuzurilor fiscale ale marilor corporatii de tehnologie".

Aceste companii factureaza miliarde in Europa si platesc impozite minime deoarece folosesc strategii fiscale agresive pentru a eluda plata darilor, scrie "El Pais". Corporatii precum Google, Apple, Facebook, Amazon si alte firme din domeniu "jongleaza" cu drepturi de autor (patente) si cu preturile de transfer pentru mutarea profiturilor in zone cu fiscalitate mai redusa.

Ministrii recunosc in scrisoare progresele Bruxellesului din ultimii ani, atat la nivel legislativ, incluzand unele dintre propunerile facute de G20 si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica in programul BEPS? plan impotriva erodarii bazei de impozitare si transfer al profiturilor-, precum si la nivel fiscal.

Bruxelles a deschis o investigatie privind Google si alte companii si anul trecut a amendat cu 13 miliarde euro Apple pentru ca ar fi beneficiat intre 2003 si 2014 de reduceri fiscale in Irlanda, care ar fi distorsionat concurenta.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...