Romania, printre tarile cu cea mai mare viteza de Internet - Pe ce loc ne aflam

Vineri, 02 Ianuarie 2015, ora 18:05
23996 citiri
Romania, printre tarile cu cea mai mare viteza de Internet - Pe ce loc ne aflam

Romania se afla pe locul al patrulea in topul tarilor cu cea mai mare viteza de Internet in banda larga (broadband).

Tara noastra are o viteza de descarcare (download) de 60,2 megabiti pe secunda (Mbps), potrivit clasamentului Internet Net Index realizat de Ookla, pe baza datelor colectate in decembrie 2014.

Suntem depasiti de trei state asiatice, dar ne clasam pe primul loc in Europa.

Iata topul tarilor dupa viteza de Internet:

  • 1. Singapore 104,69 Mbps
  • 2. Hong Kong 96,71 Mbps
  • 3. Japonia 67,06 Mbps
  • 4. Romania 60,2 Mbps
  • 5. Suedia 53,96 Mbps
  • 6. Elvetia 45,35 Mbps
  • 7. Lituania 45,15 Mbps
  • 8. Macau 45,09 Mbps
  • 9. Olanda 44,89 Mbps
  • 10. Islanda 43,69 Mbps.
  • Tarile vecine Romaniei stau mai slab la acest capitol, avand in vedere ca Bulgaria se afla pe locul 23 cu 32,11 Mbps, Ungaria pe 25 cu 32,08 Mbps, Serbia pe 84 cu 11,81 Mbps, iar Ucraina pe 47 cu 23,81 Mbps. Pentru R.Moldova nu exista date disponibile.

    Internet Net Index ia in calcul 194 de tari de pe tot mapamondul.

    Broadband se refera la o viteza de download mai mare 256 kilobiti pe secunda (kbps).

    Topul oraselor

    Pe de alta parte, Bucurestiul este orasul din Romania cu cea mai mare viteza de Internet (80,38 Mbps), Capitala aflandu-se pe locul 14 din 158 de centre urbane luate in calcul de Ookla.

    In tara noastra exista alte trei orase unde viteza de Internet depaseste 70 Mbps, anume Timisoara, Brasov si Cluj Napoca.

    Nu stam la fel de bine la Internetul mobil

    Statisticile Ookla arata insa ca Romania se afla pe locul 22 in topul tarilor in ceea ce priveste Internetul mobil, cu o viteza de download inregistrata pe telefoane, tablete si stick-uri de 22 Mbps.

    Pe primul loc se afla Noua Zeelanda, care este urmata de Emiratele Arabe Unite.

    Viteza mai mare de Internet mobil in Romania

    In tara noastra, cea mai mare viteza o ofera Vodafone (25,5 Mbps), care este urmat de operatorii Orange (24,44 Mbps), Telekom 10,57 (Mbps) si Digi Mobil (2,8 Mbps).

    Insa viteza Internetului mobil in Romania va creste in 2015, datorita dezvoltarii tehnologiei 4G, prin care operatorii vor putea sa perfectioneze aplicatii curente si sa dezvolte altele noi pentru a atrage clienti, au precizat reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) pentru Ziare.com.

    Potrivit datelor raportate de furnizori catre ANCOM, la jumatatea anului 2014 se inregistrau 253.000 de conexiuni mobile de acces la Internet prin tehnologia 4G (din totalul de 14,4 milioane de conexiuni mobile active).

    In ceea ce priveste acoperirea 4G, la data de 31 decembrie 2013, 22 de localitati din mediul urban, respectiv 109 din mediul rural, beneficiau de acoperire cu retele mobile de tip LTE (care permit furnizarea de servicii 4G).

    "Pe fondul cresterii conexiunilor 3G si 4G/LTE, ne putem astepta asadar la o crestere a numarului de conexiuni de Internet mobil pe parcursul anului viitor.

    Suplimentar fata de serviciile de voce (telefonie) si celelalte servicii cu care ne-am obisnuit deja in 3G, un sistem 4G le permite operatorilor imbunatatirea caracteristicilor serviciilor existente, de exemplu largimi de banda mai mari pentru Internetul mobil in orele de varf (viteze mai mari de transfer de date, sau mai multe transferuri de date simultane, fata de 3G), sau posibilitatea de a comuta de pe apel voce pe video sau de transfer de fisiere in timpul apelului, fara a-l intrerupe", au mai mentionat cei de la ANCOM.

    Diferenta dintre 3G si 4G

    Termenul 3G este, de fapt, o prescurtare de la Third Generation. Aceasta este in prezent cea mai folosita tehnologie de retelele mobile GSM, ce permite folosirea atat a serviciilor de voce (apeluri telefonice), cat si a celor de date pe telefon sau tableta. Viteza maxima de descarcare (download) este de maximum 21,6 Mbps.

    Insa care este diferenta intre 3G si 4G?

    • Viteza Internetului oferit de tehnologia 4G este mult mai mare decat cea oferita de 3G
    • Abonamentele 4G sunt mai scumpe decat cele 3G, la fel si telefoanele si tabletele cu aceasta tehnologie
    • Aria de acoperire 4G este mult mai mica decat cea 3G.

    Marele declin al creșterii economice din România în 2024, susținută doar de consum și gâtuită de împrumuturi făcute de Guvern pentru a „petici” deficitul
    Marele declin al creșterii economice din România în 2024, susținută doar de consum și gâtuită de împrumuturi făcute de Guvern pentru a „petici” deficitul
    Privind înapoi la datele creșterii economice a României din 2024, situația pare să se fi schimbat dramatic față de ultimii ani. Economia țării noastre a fost susținută aproape exclusiv...
    La ce trebuie să fie atent viitorul Guvern pentru a scoate România din impas. Avertismentul economiștilor: ”Au schimbat taxele mai ceva decât cotele apelor Dunării”
    La ce trebuie să fie atent viitorul Guvern pentru a scoate România din impas. Avertismentul economiștilor: ”Au schimbat taxele mai ceva decât cotele apelor Dunării”
    Încep negocierile pentru formarea majorității parlamentare și pentru noul Guvern. Provocarea cea mai mare care le revine decidenților este economia țării, care și-a mai revenit odată cu...
    #Romania top viteza Internet, #Bucuresti top viteza Internet , #internet
    1. Marele declin al creșterii economice din România în 2024, susținută doar de consum și gâtuită de împrumuturi făcute de Guvern pentru a „petici” deficitul
    2. La ce trebuie să fie atent viitorul Guvern pentru a scoate România din impas. Avertismentul economiștilor: ”Au schimbat taxele mai ceva decât cotele apelor Dunării”
    3. Lovitură din partea unor persoane: Îmbogățire colosală cu 26.000 de miliarde dolari
    4. Europa se ciocnește cu Trump: Oamenii președintelui îl împing de la spate să intervină brutal
    5. 2024, cel mai cald an înregistrat vreodată. Avertismentul oamenilor de știință
    6. Firmele rusești din România, afectate de războiul început de Putin. Pentru afacerile directe, veniturile sunt mai mici cu sute de milioane de lei
    7. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
    8. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
    9. Ministrul Energiei anunță modernizarea Complexului Energetic Oltenia: ”În faţa agresiunii cu care România se confruntă, răspundem cu cele mai bune arme”
    10. UPDATE Atac cibernetic ransomware la Grupul Electrica. Avertisment cu privire la posibile mesaje suspecte primite de clienți