Romania, printre tarile cu cea mai mare viteza de Internet - Pe ce loc ne aflam

Vineri, 02 Ianuarie 2015, ora 18:05
23343 citiri
Romania, printre tarile cu cea mai mare viteza de Internet - Pe ce loc ne aflam

Romania se afla pe locul al patrulea in topul tarilor cu cea mai mare viteza de Internet in banda larga (broadband).

Tara noastra are o viteza de descarcare (download) de 60,2 megabiti pe secunda (Mbps), potrivit clasamentului Internet Net Index realizat de Ookla, pe baza datelor colectate in decembrie 2014.

Suntem depasiti de trei state asiatice, dar ne clasam pe primul loc in Europa.

Iata topul tarilor dupa viteza de Internet:

 • 1. Singapore 104,69 Mbps
 • 2. Hong Kong 96,71 Mbps
 • 3. Japonia 67,06 Mbps
 • 4. Romania 60,2 Mbps
 • 5. Suedia 53,96 Mbps
 • 6. Elvetia 45,35 Mbps
 • 7. Lituania 45,15 Mbps
 • 8. Macau 45,09 Mbps
 • 9. Olanda 44,89 Mbps
 • 10. Islanda 43,69 Mbps.
 • Tarile vecine Romaniei stau mai slab la acest capitol, avand in vedere ca Bulgaria se afla pe locul 23 cu 32,11 Mbps, Ungaria pe 25 cu 32,08 Mbps, Serbia pe 84 cu 11,81 Mbps, iar Ucraina pe 47 cu 23,81 Mbps. Pentru R.Moldova nu exista date disponibile.

  Internet Net Index ia in calcul 194 de tari de pe tot mapamondul.

  Broadband se refera la o viteza de download mai mare 256 kilobiti pe secunda (kbps).

  Topul oraselor

  Pe de alta parte, Bucurestiul este orasul din Romania cu cea mai mare viteza de Internet (80,38 Mbps), Capitala aflandu-se pe locul 14 din 158 de centre urbane luate in calcul de Ookla.

  In tara noastra exista alte trei orase unde viteza de Internet depaseste 70 Mbps, anume Timisoara, Brasov si Cluj Napoca.

  Nu stam la fel de bine la Internetul mobil

  Statisticile Ookla arata insa ca Romania se afla pe locul 22 in topul tarilor in ceea ce priveste Internetul mobil, cu o viteza de download inregistrata pe telefoane, tablete si stick-uri de 22 Mbps.

  Pe primul loc se afla Noua Zeelanda, care este urmata de Emiratele Arabe Unite.

  Viteza mai mare de Internet mobil in Romania

  In tara noastra, cea mai mare viteza o ofera Vodafone (25,5 Mbps), care este urmat de operatorii Orange (24,44 Mbps), Telekom 10,57 (Mbps) si Digi Mobil (2,8 Mbps).

  Insa viteza Internetului mobil in Romania va creste in 2015, datorita dezvoltarii tehnologiei 4G, prin care operatorii vor putea sa perfectioneze aplicatii curente si sa dezvolte altele noi pentru a atrage clienti, au precizat reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) pentru Ziare.com.

  Potrivit datelor raportate de furnizori catre ANCOM, la jumatatea anului 2014 se inregistrau 253.000 de conexiuni mobile de acces la Internet prin tehnologia 4G (din totalul de 14,4 milioane de conexiuni mobile active).

  In ceea ce priveste acoperirea 4G, la data de 31 decembrie 2013, 22 de localitati din mediul urban, respectiv 109 din mediul rural, beneficiau de acoperire cu retele mobile de tip LTE (care permit furnizarea de servicii 4G).

  "Pe fondul cresterii conexiunilor 3G si 4G/LTE, ne putem astepta asadar la o crestere a numarului de conexiuni de Internet mobil pe parcursul anului viitor.

  Suplimentar fata de serviciile de voce (telefonie) si celelalte servicii cu care ne-am obisnuit deja in 3G, un sistem 4G le permite operatorilor imbunatatirea caracteristicilor serviciilor existente, de exemplu largimi de banda mai mari pentru Internetul mobil in orele de varf (viteze mai mari de transfer de date, sau mai multe transferuri de date simultane, fata de 3G), sau posibilitatea de a comuta de pe apel voce pe video sau de transfer de fisiere in timpul apelului, fara a-l intrerupe", au mai mentionat cei de la ANCOM.

  Diferenta dintre 3G si 4G

  Termenul 3G este, de fapt, o prescurtare de la Third Generation. Aceasta este in prezent cea mai folosita tehnologie de retelele mobile GSM, ce permite folosirea atat a serviciilor de voce (apeluri telefonice), cat si a celor de date pe telefon sau tableta. Viteza maxima de descarcare (download) este de maximum 21,6 Mbps.

  Insa care este diferenta intre 3G si 4G?

  • Viteza Internetului oferit de tehnologia 4G este mult mai mare decat cea oferita de 3G
  • Abonamentele 4G sunt mai scumpe decat cele 3G, la fel si telefoanele si tabletele cu aceasta tehnologie
  • Aria de acoperire 4G este mult mai mica decat cea 3G.

  Citește și:
  De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
  De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
  AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
  Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
  Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
  Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...