SUA declara razboi pirateriei online

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 18:23
7711 citiri
SUA declara razboi pirateriei online
Foto: NYT

Uitati de Asia sau Europa de Est. Principalul front in razboiul cu pirateria s-a deschis in Statele Unite, unde Biroul Federal de Investigatii (FBI) a inchis cateva din cele mai populare site-uri de partajare a fisierelor, pe fondul disputelor privind legile anti-piraterie.

Autoritatile americane sustin ca Megaupload, cu sediul in Hong Kong, si site-urile aferente, au generat costuri juridice de 175 de milioane de dolari si au cauzat pagube de peste jumatate de miliard de dolari din incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala.

De altfel, sapte persoane ce au legaturi cu Megaupload au fost acuzate de conspiratie pentru inselatorie si incalcarea drepturilor de autor. Site-ul permite utilizatorilor sa transfere fisiere video si audio mari, iar companiile de media au acuzat-o de multa vreme de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala la scara larga.

Patru din cele sapte persoane, inclusiv fondatorul site-ului Kim Dotcom (initial Kim Schmitz), au fost arestate in Auckland, Noua Zeelanda, in timp ce restul sunt inca in libertate. Acuzatiile ar putea avea drept consecinta pedepse cu inchisoarea de pana la 20 de ani.

In aceasta runda a razboiului anti-piraterie, au fost emise 20 de mandate de perchezitie au fost emise in Statele Unite si in alte opt state, inclusiv Noua Zeelanda. In urma acestor perchezitii, au fost confiscate active in valoare de 50 de milioane de dolari, inclusiv mai multe servere, precum si 18 nume de domenii care formau reteaua Megaupload.

De la Dotcom (foto), in varsta de 37 de ani, cu dubla cetatenie finlandeza si germana, politia a confiscat bunuri in valoare de 4,8 milioane de dolari, inclusiv un automobil Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe si un Cadillac roz din 1959, precum si echipamente electronice, relateaza The New York Times. De asemenea, i-au inghetat 11 milioane de dolari in mai multe conturi bancare. Autoritatile i-au negat eliberarea pe cautiune atat lui Dotcom, cat si celorlaltor trei arestati, Finn Batato si Mathias Ortmann, ambii cetateni germani, si Bram van der Kolk, cu cetatenie olandeza.

Razbunarea Anonymous

Arestarile si inchiderea site-urilor de sharing au fost intampinate de cocktail-uri Molotov digitale. Grupul de hackeri Anonymous a lansat, imediat, atacuri asupra site-urilor mai multor institutii americane, inclusiv al Departamentului de Justitie, al Asociatiei Industriei de Inregistrari din America (RIAA) si al asociatiei producatorilor de film, precum si al celei mai mari case de discuri, Universal Music Group.

De altfel, nu doar hackerii sprijina Megaupload, ci chiar si artistii, care, teoretic, sunt cei mai interesati de apararea drepturilor de proprietate intelectuala. Directorul executiv al site-ului este Kaseem "Swizz Beatz" Dean, sotul cantaretei Alicia Keys. Prietenii sai P. Diddy si Will.i.am, de la Black Eyed Peas, au facut si o reclama in care promovau Megaupload drept metoda de partajare legala a fisierelor, potrivit Washington Post.

Arestarile au avut loc la doar o zi dupa ce mai multe site-uri, in frunte cu Wikipedia, au protestat fata de cele doua legi anti-piraterie discutate in Congresul american, SOPA (Stop Online Piracy Act), in Camera Reprezentantilor, si PIPA (Protect Intellectual Property Act), in Senat.

Potrivit reprezentantilor Wikipedia, dar si ai Google si ai altor mari companii de Internet, cele doua legi ar insemna, de fapt, cenzura la scara larga. Insa arestarile si inchiderea site-urilor de partajare de fisiere dovedesc, poate, ca nu este nevoie de aceste doua legi in lupta contra pirateriei pe Internet, spun analistii.

Motoarele de cautare, vizate de autoritati?

Autoritatile americane, citate de The Wall Street Journal, sustin ca arestarile nu au legatura cu legile respective. In schimb, ei sustin ca Megaupload a incasat peste 110 milioane de dolari pe an, pe parcursul a cinci ani, din taxele percepute pentru conturile premium si alte plati efectuate de utilizatori prin intermediul PayPal. Site-ul a reusit sa faca fata traficului intens - fiind al 13-lea cel mai vizitat de pe Internet - cu ajutorul a 1.000 de servere inchiriate in America de Nord a altor 630 in Olanda.

Oficialii nu au precizat daca au pus ochii si pe alte site-uri ce ofera servicii similare, insa au subliniat ca Megaupload ar trebui sa serveasca drept exemplu pentru oricine incearca sa infiinteze site-uri de partajare la scara larga a fisierelor, in mod ilegal.

Mai mult chiar, unele companii media dau vina si pe motoarele de cautare, in special Google, pentru facilitarea accesului utilizatorilor la astfel de site-uri, prin afisarea lor in rezultatele cautarilor.

Reprezentantii Google au raspuns ca, in momentul cand sunt atentionati ca un link ce apare in rezultate contine fisiere ce incalca drepturile de autor, acela este imediat inlaturat. In 2010, Google a scos din rezultate trei milioane de link-uri, iar, in 2011, cinci milioane.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#legi anti piraterie, #SOPA, #pipa, #inchidere Megaupload , #internet