Tendintele pietei de telefonie mobila in 2010

Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 18:50
3274 citiri
Tendintele pietei de telefonie mobila in 2010
Foto: CCIB

Piata romaneasca de telecomunicatii va trece, in 2010, printr-o etapa de stabilizare, determinata mai putin de recesiunea globala, cat de maturizarea spre care tinde o piata aflata in curs de dezvoltare, potrivit unui studiu privind tenditele din industria de telecomunicatii, realizat de firma de consultanta Deloitte.

In acest an, cel mai interesant segment pe piata de telecom din Romania va fi, potrivit lui Andrei Ionescu, senior manager in departamentul de servicii de risc din cadrul Deloitte Romania, cel al retelelor 3G, se arata in studiul remis Ziare.com.

"Intr-o oarecare masura, identificam tendintele globale in noile modele de consum de pe plan local: consumatorii se lasa purtati de valul tehnologiilor noi si sofisticate, cum sunt telefoanele smart, retelele mobile in banda larga sau retelele sociale, dar asteptarile legate de calitatea serviciilor si a metodelor de plata avantajoase sunt tot mai ridicate.

Din punctul de vedere al furnizorului de servicii, competitia acerba si mediul dificil de activitate transforma inovatia, flexibilitatea si capacitatea de a te reinventa in elemente cheie de diferentiere pe piata. In 2010, va fi interesant de urmarit evolutia pietei 3G din Romania, considerand miscarile de pe piata", a spus Ionescu.

Iata care sunt principalele tendinte privind industria globala de telecomunicatii in 2010, potrivit Deloitte:

Telefoanle smart devin instrumente de cautare

Daca, in prezent, veniturile de pe segmentul de cautare pe telefoanele inteligente se ridica la numai 1 - 2 miliarde de dolari, pana la sfarsitul anului, aceasta functie ar putea intra in randul primelor cinci cele mai populare aplicatii disponibile, pe langa voce, trimitere mesaje, calendar si navigare pe Internet.

Pana in 2011, vanzarile de telefoane mobile le vor depasi pe cele de calculatoare (mobile si desktop-uri laolalta), cu un volum de 400 de milioane de unitati, iar, pana in 2012, ar putea ajunge la 500 de milioane de unitati. In acelasi an, functia de cautare ar putea genera cea mai mare parte din valoarea pieteii de publicitate prin telefonia mobila, de 7,2 miliarde de dolari.

VoIP-ul mobil devine retea sociala

De la o simpla nisa, serviciile mobile de Voice over Internet Protocol (VoIP) ar putea atrage cateva zeci de milioane de utilizatori, pana la sfarsitul anului. Aceste servicii ofera convorbiri la pret redus, dar si mai multe functionalitati, precum posta electronica pe baza de voce si servicii voce - text.

Tehnologia telecom contribuie la decongestionarea retelelor mobile

In urmatoarele 18 luni, din cauza majorarii conexiunilor mobile broadband intre laptop-uri, netbook-uri si telefoane smart la 600 de milioane, retelele vor deveni extrem de aglomerate, aparand blocajele.

Insa, pana in 2014, aceste probleme ar putea fi rezolvate prin tehnologiile 4G, insa aceasta tehnologie nu va fi implementata la scara larga in acest an.

Nou sistem de tarifare

Pana in prezent, operatorii de servicii broadband aplica tarife unice, insa, pe masura aglomerarii retelelor, va fi nevoie de schimbarea acestei strategii. Astfel, noile scheme tarifare ar putea fi realizate in functie de varful de trafic, volumul de date sau chiar modul in care clientii folosesc datele.

Industria devine "verde"

In 2010, sectorul global de telecomunicatii se va concentra asupra reducerii emisiilor directe sau indirecte de dioxid de carbon. In prezent, aceasta industrie genereaza 183 de milioande de tone de CO2 pe an, reprezentand aproape 0,7% din emisiile globale, procent comparabil cu cel din industria auto sau aviatie.

Printre solutiile pentru imbunatatirea eficientei retelelor se numara alimentarea mai redusa in perioadele de trafic scazut, reducerea consumului indirect de energie sau stabilirea unui standard unic pentru incarcatoare.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#piata telecomunicatii Romania, #tendinta piata telecomunicatii, #studiu telecomunicatii Deloitte , #internet