Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

UE ne-ar putea garanta dreptul de a fi sters de pe Internet

Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 16:52
1828 citiri
UE ne-ar putea garanta dreptul de a fi sters de pe Internet

O directiva europeana ar putea garanta internautilor dreptul la viata privata pe Internet, prin stergerea permanenta a informatiilor personale.

Problemele legate de intimitate sunt cunoscute deja pe Internet, de generatia Facebook. Toate informatiile postate online pot fi folosite impotriva ta, la multi ani dupa ce au fost postate. Nici macar stergerea unui cont de Facebook nu este de folos, devreme ce informatiile nu sunt sterse, ci doar ascunse de alti utilizatori, arata EU Observer.

Numeroase persoane au avut, la un moment dat, probleme din cauza informatiilor postate online, fie la locul de munca sau in viata personala.

In prezent, se incearca modificarea "Directivei de Protectie a Informatiilor", care a fost gandita inainte de dezvoltarea Google si Facebook. Noile propuneri legislative vor fi inaintate la jumatatea anului viitor, insa Comisia Europeana are deja o strategie in ceea ce priveste protejarea informatiilor pe Internet.

Unul dintre principii este dreptul "de a fi uitat" pe Internet: utilizatorii care vor sa isi stearga profilele de pe anumite retele de socializare vor putea fi siguri ca informatiile sunt sterse permanent.

In plus, acestia vor avea dreptul sa fie informati in legatura cu traficul monitorizat pentru studiile de marketing, folosite de companii pentru a recomanda anumite produse.

Directiva privind stocarea informatiilor privind telefoanele date si primite sau e-mail-urile utilizatotilor timp de doi ani, va fi la randul sau modificata.

"Protectia informatiilor private este un drept fundamental. Pentru a garanta acest drept, trebuie sa avem reguli clare si consistente de protectie a informatiilor. Avem nevoie si sa actualizam legile, in conformitate cu provocarile noilor tehnologii si globalizarii", a declarat comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding.

Noile reguli vor lua in considerare si cazuri controversate precum Google Street View, program care fotografiaza proprietatile persoanelor si le poate chiar supraveghea.

Daca multe organizatii au salutat initiatia Uniunii Europene, companii precum Facebook si Google nu sunt incantate de propuneri. "Intr-o lume plina de amenintari sincrone, este prea periculos sa nu existe o modalitate de identificare a persoanei. Avem nevoie de un sistem de identificare a persoanelor, Guvernul o va cere", a spus Eric Schmidt, CEO la Google.

Directorul Google a adaugat ca, in viitorul creat de tehnologie, nimic nu se uita si nimic nu se pierde. "Iti vom sti pozitia mereu, de-a lungul timpului. Masina se va conduce singura, este doar o eroare ca masinile au fost inventate inaintea computerelor. Nu esti niciodata singur. Nu esti niciodata plictisit. Nu ramai niciodata fara idei", a spus Schmidt, prezentand scenariul sau privind "o versiune augmentata a umanitatii".

ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#Internet, #drept uita online, #informatii Internet, #directiva informatii Internet , #internet