UE vrea reguli mai dure pe Internet

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 23:15
1739 citiri
UE vrea reguli mai dure pe Internet

Uniunea Europeana (UE) va propune in perioada urmatoare reguli mai dure cu privire la modul in care sunt gestionate datele personale ale utilizatorilor de Internet, o miscare care ar putea avea implicatii pentru giganti din domeniu precum Google si Facebook.

Noile reglementari vizeaza obligativitatea de a anunta UE in cazul in care datele cu caracter personal detinute de companii sunt furate si prevede amenzi de pana la 1% din incasarile anuale pentru incalcarea prevederilor, relateaza Reuters.

Potrivit noului regulament, utilizatorii pot cere stergerea datelor cu caracter personal referitoare la persoana lor de pe serverele companiilor si oprirea diseminarii lor in mediul online. In plus, se faciliteaza transferul informatiilor personale intre diverse companii sau servicii.

Noua lege vizeaza protectia utilizatorilor de Internet, dar si simplificarea sistemului existent, sustin reprezentantii CE.

"In Europa exista prea multe norme, reguli aflate in contradictie. Costurile suplimentare pentru companii ale acestei fragmentari se ridica la 2,3 miliarde de euro", a precizat vice-presedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, in cadrul unei conferinte din Munich.

Noua lege pentru protectia datelor personale va fi emisa pe 25 ianuarie. Aceasta trebuie sa fie aprobata de guvernele nationale.

Procesul legislativ va dura probabil cel putin doi ani, iar companiile de Internet nu vor fi obligate sa se alinieze la noile norme mai devreme de 2014 sau 2015.

Noile norme vin in contextul schimbarii semnificative a modului in care oamenii utilizeaza Internetul. Retele sociale precum Facebook si LinkedIn au atras aproape un miliard de utilizatori, in timp ce serviciile de cloud computing, care permit oamenilor sa stocheze date pe servere aflate la distanta si sa le acceseze de oriunde, sunt tot mai frecvent utilizate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii TikTok, remunerați pentru timpul petrecut vizionând videoclipuri. Cum funcționează
Utilizatorii TikTok, remunerați pentru timpul petrecut vizionând videoclipuri. Cum funcționează
Rețeaua de socializare TikTok, operată de gigantul chinez ByteDance, și-a extins portofoliul în Europa prin lansarea aplicației TikTok Lite în Franța și Spania. Noua versiune promite o...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#Facebook, #Internet, #protectie date personale, #protectie date personale online, #UE , #internet