Viitorul Internetului si pericolul care paste clasa de mijloc

Autor: Ana Ilie
Sambata, 02 August 2014, ora 20:44
11766 citiri
Viitorul Internetului si pericolul care paste clasa de mijloc

Perspectivele Internetului, care aduce cu sine informarea si comunicarea gratuita, dar si o crestere a productivitatii si a bunastarii, nu sunt chiar pozitive pentru toata lumea.

J. Bradford DeLong, profesor de economie la Universitatea Berkeley din California, argumenteaza, pentru Project Syndicate, ca entuziasmul ultimilor ani cu privire la viitorul Internetului nu este justificat pentru unele categorii de oameni.

In urma cu zece ani, spune expertul, lumea s-a trezit din prabusirea industriei dot-com si a privit obiectiv catre potentialul Internetului. Cu toate ca lacomia speculativa a depasit perspectivele pe termen scurt, pe termen lung nimeni nu a contestat perspectivele Internetului. Se presupunea ca accesul la informatii si comunicatiile gratuite vor deschide o epoca de crestere rapida a productivitatii si o imbunatatire a bunastarii pentru toata lumea, indiferent de capacitati, bogatie sau mediu social.

Din multe puncte de vedere, revolutia in tehnologia informatiei si comunicatiilor (ICT) a livrat mai mult decat a promis, in moduri ce nu au putut fi prezise. Pentru multi, adevaratul castig este crearea unui univers paralel: oricine are un laptop si o conexiune la Internet poate discuta cu prietenii, poate lua parte la evenimente extraordinare sau se poate amuza cu felurite jocuri.

Internetul a creat o lume de vis accesibila pentru toti, care ii poate inspira pe toti. Insa beneficiile Internetului au devenit disponibile nu numai celor care lucreaza sau se joaca online. Toata lumea are de castigat intr-o oarecare masura. In orice supermarket ai intra, daca faci o comparatie intre pretul, calitatea si gama bunurilor disponibile de azi cu cele disponibile in urma cu o generatie-doua, schimbarea dramatica este evidenta.

Si mai dramatic este reflectata schimbarea in ceea ce priveste dezvoltarea accelerata a lanturilor globale de aprovizionare, in cadrul carora sunt urmarite in timp real preferintele clientilor, ceea ce permite producatorilor aflati in alt colt al lumii sa stie intr-o secunda ce, cand si cat de mult sa produca.

Viitorul va aduce si alte schimbari. Companiile folosesc Internetul pentru a "recolta" idei noi si chiar ii lasa pe clienti sa participe la crearea produselor. Noile platforme online le permit oamenilor obisnuiti, fara capacitati deosebite sau bani, sa schimbe intre ei masini, dormitorul liber sau scule, punand astfel la incercare dominatia corporatiilor globale.

"Internetul lucrurilor" face legatura intre obiecte domestice obisnuite - ca un termostat - si lumea www, permitand proprietarilor sa economiseasca si sa-si reduca emisiile de carbon.

Cu toate acestea, nu toata lumea beneficiaza de pe urma noii economii generate de Internet. Numai cativa norocosi, in special cei care combina gandirea creativa cu cunostintele financiare, au profitat pe deplin de revolutia IT.

In jos pe scara economica, majoritatea oamenilor se bucura de accesul usor la tehnologie si preturi reduse, insa pierd teren, intrucat salariile reale sunt in scadere de cativa ani. Nu este un declin temporar, argumenteaza profesorul. Forta de munca in economiile occidentale nu mai poate obtine salarii mari si situatia se va inrautati.

Mai mult, managerii si angajatii din reteaua corporatista globala, odinioara coloana vertebrala a clasei de mijloc, nu mai sunt la mare cautare. Multe dintre calitatile lor, care le-au definit statutul, carierele si viata, devin redundante.

Pentru familia de mijloc din zilele noastre, o problema medicala poate deveni o catastrofa financiara. Detinerea unei locuinte inseamna o viata de indatorare. Ca sa le oferi o educatie buna copiilor trebuie sa faci sacrificii. Lucrurile care odinioara veneau la pachet cu gospodariile de mijloc si unele gospodarii ale clasei muncitoare dispar vazand cu ochii.

Desi majoritatea gospodariilor beneficiaza de pe urma revolutiei tehnologice si a continuarii sale, familiile de mijloc si din clasa muncitoare ar beneficia mai mult daca produsele si serviciile ieftine, informatiile gratuite si experientele virtuale ar spori, in loc sa erodeze, atractivitatea calitatilor si pregatirii lor pe piata fortei de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Internet beneficii clasa mijloc, #Internet forta de munca, #Internet slujba , #internet